Узбецький коржик – традиційний рецепт
Коржі в Середній Азії печуть в особливій печі, називається вона тандир – нан. Хліб випікається дуже швидко і виходить надзвичайно смачною. В домашніх умовах можна призвичаїться випікати не менш смачний хліб, який буде набагато краще купованого продукту.
Традиційний рецепт узбецьких коржів з дріжджового тіста на воді цілком по силам початківцям господиням.
На 8 штук діаметром приблизно 20 см, знадобиться:
- борошно пшеничне в/с – 1 кг;
- дріжджі живі пресовані – 20 г;
- цукор – 25 г;
- сіль – 1 ч. л.;
- рослинна олія – 0,5 склянки;
- кунжут – 1 ст. л.;
- вода – 500 мл;
- жовток;
- кефір – 50 р.
- Воду злегка підігріти, температура трохи вище кімнатної. В половині води розвести дріжджі, додати цукор і сіль, розмішати. Щоб дріжджі краще розтанули, розім’яти їх руками. Частина води буде додана в тісто пізніше.
- У миску просіяти борошно. Влити дріжджовий розчин і замісити тісто. Долити решту води, гарненько вимісити тісто. По мірі вимішування додавати за потребою борошна. Тісто має не занадто липким і відставати від рук.
- Миску накрити рушником або бавовняною тканиною і поставити в тепле місце без протягів, щоб піднялося, на 1,5-2 години. Кожні 30 хвилин тісто необхідно обім’яти.
- Тісто має збільшиться в об’ємі в 2-3 рази. Руки рясно змастити рослинним маслом і ще раз вимісити тісто. Розділити його на 8 порцій і сформувати кульки. Краї кожного шматочка тіста підвернути всередину в середину, щоб вийшла гарна рівна форма. Залишити кульки підійти на 10-15 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою, щоб не обвітрилися.
- Після кульки розтягнути руками до розміру майбутньої коржі. Серединку прим’яти за допомогою пальців або склянки, проколоти її кілька разів виделкою, краю залишити пишними.
- Змішати жовток з кефіром, змастити поверхню коржа і посипати кунжутом.
- Коржі викласти на нагріте деко, змащене маслом. Відправити в розігріту духовку до 200-220 градусів. Запікати до готовності, приблизно 20 хв. Поверхню коржа повинна стати золотистою. Якщо верх надто швидко запікається, трохи зменшити температуру.
- Вийняти коржі з духовки, через 15-20 хв., коли вони трохи охолонуть, накрити рушником, так коржик довше зберігається і не черствіє.
Примітка: Живі пресовані дріжджі можна замінити сухими, з розрахунку 1:2. Тобто сухих дріжджів потрібно в 2 рази менше. На сухих дріжджах тісто підходить швидше в 2 рази.