Коптимо, сало в духовці, гарячим способом
Основна відмінність між холодним і гарячим способом копчення полягає в температурі, що впливає на сировину, і, отже, тривалості готування. Коптити сало в коптильні гарячого копчення слід з використанням температур в діапазоні 45-125°С.
Ці умови можна створити у звичайній духовці, попередньо підготувавши:
- 500-600 г сала з прошарком;
- 1000 мл води;
- 150 г солі;
- 30 г часнику;
- 5 лаврових листочків;
- 4 г сухої гірчиці;
- інші спеції за смаком.
Черговість дій:
- Шмат сала розділити на невеликих два-три шматки. У воді розчинити сіль, додати нарізаний тонкими пластинами часник, лавровий лист, гірчицю та інші спеції. Помістити сало в отриманий маринад, зверху встановити невеликий вантаж і залишити маринуватися на п’ять днів.
- Тепер знадобиться деко, решітка та фольга. Деко застелити фольгою, на неї насипати фруктові тирсу для копчення, які прикрити іншим листом фольги. У верхньому листі зробити кілька проколів для рівномірного виходу диму. Тепер на деко над фольгою встановити решітку з розкладеними на ній шматками сала.
- Отриману конструкцію поставити в розігріту до 100 градусів духовку на 30 хвилин. Потім духовку вимкнути і не відкривати ще дві години, поки вона повністю не охолоне. Ще пару годин сало можна потримати на свіжому повітрі, і воно готове.