Ліпимо вак-біляш
Блюдо відноситься до татарської кухні, його особливість – застосовується бездріжджове тісто. Начинка, крім фаршу, включає овочі (картопля, гарбуз), нарізані середніми шматочками, лавровий лист. Цей вид пиріжків готується в духовці. Для фаршу краще дрібно нарізати м’ясо, хоча можна перекрутити на м’ясорубці, додати зелень, спеції, овочі.
Технологія, як ліпити біляші, складається з декількох послідовних процесів.
Для тіста знадобиться:
- маргарин або вершкове масло 200 г;
- 1,5 ст. молока або кисломолочного продукту;
- яйце 2 шт.;
- борошно;
- сіль;
- сода.
В якості рідкої основи підійде молоко, але краще використовувати кефір або кисле молоко. Попередньо розміщений на 20 хвилин в морозильну камеру маргарин натирають на тертці, перемішують з борошном, щоб вийшла крихта. Далі додають інші інгредієнти, замішують м’яке еластичне тісто.
При формуванні виробу зверху залишають невеликий отвір. Щоб начинка була соковитою, в неї додають невеликий шматочок масла або рідину (воду або бульйон). На деко викладаються напівфабрикати, випікаються 40-45 хвилин. Готовність пиріжка визначається по картоплі. Коли він вже м’який, але тісто ще світле, то вогонь збільшують до отримання рум’яного кольору.