Кілька способів чищення ананаса ножем
У східних країнах, де цей фрукт такий же популярний, як у нас картопля, його чистять швидко, виконуючи всі дії автоматично. І майже у всіх є для цього обробні пристосування. Але у нас ситуація виглядає інакше, тому ми чистимо ананас ножем і зробити це можна декількома способами.
Вертикальна обрізка
Спосіб не найлегший, але використовується, коли потрібно отримати рівні колечка.
Процес чищення:
- Приберіть верхню частину ананаса (ту, що з листям). Її ще називають «розетка». Обріжте верх і низ, але не надто багато. Достатньо всього за два сантиметри. Це робиться для стійкості.
- Поставте фрукт на щось тверде обрізаної частиною і за допомогою тонкого ножа вертикальними рухами почніть прибирати шкіру з боків. Намагайтеся як можна менше зачіпати м’якоть.
- Скористайтеся ножем для очищення фруктів і приберіть те, що залишилося.
Видавлювання м’якоті
Процес не займе багато часу, але в цьому варіанті можна втратити багато м’якоті.
Знадобиться не просто гострий, але і довгий ніж.
Процес очищення:
- Для початку зрізаємо верх і низ так, щоб ананас став нагадувати бочонок. Багато не прибирайте — не більше двох сантиметрів.
- Тепер з внутрішньої сторони занурте ніж вниз, встановивши його дуже близько до шкірці, і акуратним круговим рухом пройдіться по всьому фрукту. Виштовхніть серцевину і приберіть з неї очі.
Очищення по-східному
Варіант чищення ананаса, в якому не видаляється повністю вся шкурка. Навпаки, фрукт приймає форму нарізаною дині, а шкірка служить підставкою для м’якоті.
Процес чищення:
- Перш ніж приступати до нарізки, потрібно обов’язково помити ананас зверху і прибрати всю грязь, якщо вона є.
- Потім, не видаляючи верхній зелені, з допомогою гострого ножа потрібно зверху розрізати його на чотири частини так, щоб вийшли великі часточки.
- М’якоть акуратно зріжте, поділіть на невеликі шматочки або смужки і знову укладіть на тверду частину, розташувавши їх в якомусь красивому, цікавому порядку.
Чистка вибірковим способом
Чистити весь ананас відразу є сенс, тільки коли вся м’якоть буде використана або з’їдена, оскільки фрукт без шкірки дуже швидко втрачає свої смакові властивості. Тому якщо вам необхідний лише невеликий шматочок плода для якого-небудь блюда або просто в якості десерту, то варто скористатися саме цим методом очищення.
Процес чищення:
- Покладіть ананас боком — так буде зручніше різати. Гострим тонким ножем відокремте кілька не надто товстих кілець.
- Шкіру на кільцях видаліть звичайним ножем, а щоб видалити серцевину, досить ананас нарізати на часточки.
- Решту фрукта найкраще зберігати в холодильнику і при потребі повторити описані дії.
Святкова кошик
Гарний спосіб подачі, який ідеально підійде для накритого святкового столу і порадує гостей.
Процес чищення:
- Фрукт з допомогою ножа рівне поділіть на дві частини, при цьому ні шкуру, ні зелень прибирати не потрібно.
- Опустіть ніж максимально близько до шкірці і виріжте м’якоть з половинок. Наріжте її на порційні шматочки і знову викладіть в ананас, основа якого тепер послужить кошиком. За бажанням, туди ж можна додати шматочки і інших фруктів або ягоди.