Як приготувати борщ: холодний, гарячий – 11 рецептів

Борщ корисне, красиве, смачне блюдо. Існують різні варіанти його приготування. Цю страву їдять і гарячим, і холодним, у залежності від сезону. Наприклад, холодний борщ влітку не поступається за популярністю окрошку. Як приготувати овочевий борщ з м’ясом, холодний чи гарячий, ви знайдете в нашій добірці.

Класичний гарячий борщ

Для приготування потрібні продукти:

  • масло рослинне — 30 мл;
  • цукровий пісок — 10 г;
  • оцет 9% — 15 мл;
  • сіль — 10 г;
  • лавровий листок;
  • морква — 2;
  • цибуля — 3;
  • вода — 3 л;
  • зелень подрібнена — 50 г;
  • буряк — 3.

Спочатку, почистити і порізати картоплю, буряк, цибулю, моркву. У каструлю слід скласти буряк з картоплею.

На олії підсмажити до рум’янцю цибулю і моркву. Трохи томатної пасти залити овочевим бульйоном, перемішують і виливають на сковороду, де обсмажувалися овочі, які гасяться приблизно хвилин двадцять. Овочі зі сковороди кладуть у каструлю, присмачують прянощами, спеціями, зеленню. Борщ взимку краще подати гарячим, а влітку можна з’їсти холодним.

Рецепт приготування з бадиллям

Борщ з бадиллям — варіант трохи незвичайний, де в приготуванні використовуються «і вершки, і корінці».

Складові компоненти:

  • 4 буряка разом з бадиллям;
  • сметана (можна кефір);
  • 4 яйця;
  • сік, вичавлений з 1 лимона;
  • кріп свіжий порізаний;
  • сіль;
  • 2 огірка.

Промиту буряк слід протягом сорока хвилин відварювати, потім її потерти на тертці, скласти в каструлю, налити води і трохи загасити. Бадилля дрібно нарізати, покласти в каструлю до коренеплодів, посолити, хвилин п’ять потомити і вимкнути вогонь.

Додати сік лимона, охолодити страву протягом години. Перед вживанням подрібнити огірочки і нашаткувати варені яйця. Прикрасити рубаною зеленню, заправити ложкою сметани.

Гарячий борщ з м’ясом

Готується гарячий борщ так само, як класичний борщ, але додається ще один інгредієнт – м’ясо. Його в першу чергу потрібно поставити варитися. Тривалість варіння залежить від виду м’яса. Коли воно стане м’яким, до нього кладуть картоплю з буряком. Далі все відбувається, як в класичному овочевому рецепті. Цибулю і моркву страхуються, туди додається бульйон з томатом. Все з’єднується в каструлі, приправляється спеціями.

Борщ з м’ясом готується на основі яловичини, свинини або курки — що більше подобається.

З додаванням ковбаси

Продукти:

  • 400 грамів маринованої буряків;
  • 1 лимон;
  • 400 гр ковбаси сирокопченої або сыровяленой;
  • 4 яйця;
  • 2 л бурякового відвару;
  • 2 картоплини;
  • пара свіжих огірків;
  • сметана;
  • дрібно рубана зелень;
  • сіль, перець мелений.
Дивіться також:  Рецепт смачного тертого пирога з варенням

У огірка забирається шкірка. Ковбаса, яйця, огірок шинкують кубиками. Відварену в мундирі картоплю очищається, ділиться на половинки.

Окремо відварюється буряк. Варений овоч натерти на крупній тертці.

На картоплю покласти терту буряк, додати інші компоненти. Все залити буряковим відваром, з розведеною в ньому сметаною. Додати спеції, зелень і сіль. У холодному вигляді страва виходить дуже смачне, виступає як альтернатива окрошці у літній період.

В мультиварці

Зварити суп можна і в мультиварці. Таким способом блюдо зберігає велику насиченість, ніж приготоване в каструлі.

Насамперед, необхідно підготувати всі продукти:

  • 500 гр курячої грудки;
  • 2-3 картоплини;
  • олія рослинна;
  • морквина;
  • 2-3 буряка
  • пара часникових зубчиків;
  • перець, сіль, зелень;
  • склянка томатного соку.

Всі овочі очищають, буряк і картопля шаткують соломкою, моркву натирають на тертці (великої), цибулю подрібнюють у вигляді кубиків. Все скласти в каструлю, додати масло. Вибрати програму «Випічка» і тушкувати близько півгодини. Потім влити сік і хвилин на 10 залишити тушкуватися. Після цього треба покласти в каструлю нарізану картоплю і влити гарячу воду. Вибрати програму «Гасіння». Готувати ще 1,5 години. В кінці обов’язково покласти часник, зелень, спеції.

З куркою

Набір продуктів:

  • 1 л води;
  • 3 картоплини;
  • 300 гр курячого м’яса;
  • 2 буряків;
  • 1 огірок;
  • 3 яйця;
  • ¼ Лимона;
  • 4 стіл. ложки сметани;
  • зелень подрібнена;
  • спеції, сіль.

Курку відварити, викласти на тарілку і залишити остигати. Коли м’ясо охолоне, нарізати на шматочки.

Картоплю і буряк почистити, відварити окремо один від одного. Яйця відварити до готовності.

Варені яйця і картоплю шаткувати середніми кубиками. Відварну буряк натерти з допомогою великої терки, трохи загасити у воді з додаванням соку лимона.

Всі компоненти змішати, порізати середніми кубиками огірок, додати зелень. У тарілки з борщем покласти сметану.

На замітку. Зручніше використовувати курячу грудку — її м’ясо дуже ніжне, а бульйон виходить ароматним і насиченим.

Борщ, як у дитячому садку

  • 2 буряків;
  • 5-7 середніх картоплин;
  • 2,5 л води;
  • 2 яйця;
  • 2 огірки невеликі;
  • пучок зелені (будь, пропонуємо взяти по кілька гілочок шпинату і пір’я зеленого лука).

Картоплю і буряк очищаємо. Буряк ріжемо на половинки, щоб було зручно терти на дрібній тертці.

Воду, ставимо на вогонь заздалегідь. Якщо любите густий борщ — можна взяти буквально на півлітра менше води, якщо рідкий — то візьміть трохи більше. Опускаємо картоплини (цілими) у окріп, терту буряк. Варимо до повної готовності картоплі, тобто 15-20 хвилин.

Дивіться також:  З чим зробити бутерброд?

Поки варяться овочі, відварюємо яйця — після закипання варимо хвилин 8. Ріжемо овочі, які не будуть оброблятись термічно — огірочки дрібним кубиком, рубаємо зелень. Яйце ріжемо кубиком.

До цього часу картоплю повинен бути готовий, і його потрібно викласти в окреме блюдо. Коли трохи охолоне, ріжемо середнім кубиком.

Буряковий відвар залишаємо охолонути. Для прискорення цього процесу можна взяти широку миску, наповнити крижаною водою і поставити каструлю так, щоб вона покривалася водою на ⅔ висоти.

Коли відвар охолоне, додаємо в нього зелень, овочі, солимо за смаком. Даємо настоятися близько півгодини в холодильній камері.

Яйця можна покласти перед подачею в каструлю або розкласти по порційних тарілочках.

Класичний холодний борщ

Складові:

  • бульйон (овочевий або курячий) — 1,5 л;
  • буряк з бадиллям — 2 одиниці;
  • морква велика — 2 одиниці;
  • часникові часточки — 2;
  • винний оцет — 2 ст. л.;
  • сіль, перець мелений.

Сервірування страви:

  • огірок;
  • яйце варене;
  • зелень;
  • сметана.

Овочі добре промиємо, не очищаємо. Буряк і моркву загортаємо в подвійний шар фольги. Можна додати по щіпці пряних трав, наприклад, розмарину. Розігріваємо духовку до 200 градусів, запікаємо протягом години. Таким способом зберігається насичений колір і смак овочів.

Після даємо охолонути спочатку у фользі, потім без неї. Очищаємо, ріжемо дрібними кубиками моркву, буряк тремо.

Бадилля дрібно рубаємо, а кілька самих молодих листочків — ріжемо тоненькою смужкою, часник — дрібним кубиком.

Заздалегідь підготовлений бульйон доводимо до кипіння, додаємо оцет. Викладаємо нарізані стебла бадилля, перемішуємо і готуємо п’ять хвилин. Потім викладаємо порізані листя і часник, готуємо ще кілька хвилин. Потім додаємо моркву і буряк, перець і сіль, варимо ще кілька хвилин. Наполягаємо протягом 1-2 годин, перед подачею охолоджуємо в холодильнику.

Розкладаємо борщ по тарілках, зверху кладемо ложку сметани, на неї — часточку яйця, тонкі кільця огірки, січену зелень.

На замітку. Буряк рекомендується використовувати молоду (по можливості).

Рецепт на кефірі

Борщ на кефірі дуже нагадує стандартну окрошку.

  • огірки свіжі — 350 гр;
  • буряк — 350 гр;
  • кефір — 1 л;
  • вода — 250 гр;
  • кріп — 30 гр;
  • пір’я цибулі — 30 гр;
  • часникові часточки — 3;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Овочевий суп-пюре — 15 рецептів

Буряк відварити, почистити, крупно натерти. Залити водою і кефіром, посолити і поперчити. Видавити часник. Все гарненько перемішати.

Зелень ретельно змити і дрібно нарізати, викласти в холодник.

Огірок натерти або нарізати дрібним кубиком — як більше подобається. Змішуємо з борщем. Відправляємо в холодильну камеру охолодитися.

На замітку. Замість води можна використовувати газовану воду.

На квасі

  • огірок — 2;
  • редис — 3;
  • картопля — 2;
  • пучок пір’я зеленої цибулі;
  • буряк — 2;
  • оцет — 1 ст. л.;
  • кріп, петрушка — декілька гілочок;
  • яйця варені — 2;
  • сіль, перець;
  • квас — 1-2 склянки;
  • сметана.

Відварюємо картоплю.

Поки він вариться, підготуємо буряк: промиємо, чистимо, ділимо середніми кубиками. В окремій каструлі складаємо буряк, заливаємо водою так, щоб вона піднімалася над овочевими кубиками на пару сантиметрів. Вливаємо оцет. Варимо.

Ріжемо кубиком огірки, редис. Зелень дрібно рубаємо. Всі подрібнені продукти складаємо в одну миску.

Готову картоплю і яйця ріжемо кубиком, схожим за розміром на попередні подрібнені овочі. Відправляємо в миску з овочами і зеленню.

Буряковий відвар разом з буряком остудити трохи, з’єднати з квасом і трохи перемішати.

Заздалегідь подрібнені овочі і зелень перемішуємо, складаємо в порціонну супницю і заливаємо відваром з буряком. Заправляємо сметаною і подаємо до столу.

Холодний борщ з яловичиною

Холодний борщ буде ще ситніше, якщо додати в нього м’ясо.

  • яловича вирізка — 200 гр;
  • буряк — 150 гр;
  • картопля — 100 гр;
  • редис — 100 гр;
  • огірки — 150 гр;
  • цибуля-порей — 100 гр;
  • яйце варене — 4;
  • гірчиця — 10 мл;
  • кефір — 300 мл;
  • сіль.

Овочі гарненько обполіскуємо від землі та сміття. Обполіскуємо зелень.

М’ясо промиваємо і ставимо варитися. Яловичина вариться досить довго, щоб вона стала ніжною та м’якою, готуємо близько 40 хвилин після закипання. Не забуваємо знімати пінні пластівці. Трохи підсолюємо бульйон.

Окремо ставимо варитися цілісний очищений картопля.

Тим часом ріжемо середнім кубиком овочі і варені яйця. Коли м’ясо і картопля отварятся, їх також подрібнюємо. Всі з’єднуємо разом, заправляємо гірчицею і кефіром і дуже добре перемішуємо. Пробуємо на смак, при необхідності додаємо трохи солі.

Прокрутка до верху