Класичний холодний борщ
Складові:
- бульйон (овочевий або курячий) — 1,5 л;
- буряк з бадиллям — 2 одиниці;
- морква велика — 2 одиниці;
- часникові часточки — 2;
- винний оцет — 2 ст. л.;
- сіль, перець мелений.
Сервірування страви:
- огірок;
- яйце варене;
- зелень;
- сметана.
Овочі добре промиємо, не очищаємо. Буряк і моркву загортаємо в подвійний шар фольги. Можна додати по щіпці пряних трав, наприклад, розмарину. Розігріваємо духовку до 200 градусів, запікаємо протягом години. Таким способом зберігається насичений колір і смак овочів.
Після даємо охолонути спочатку у фользі, потім без неї. Очищаємо, ріжемо дрібними кубиками моркву, буряк тремо.
Бадилля дрібно рубаємо, а кілька самих молодих листочків — ріжемо тоненькою смужкою, часник — дрібним кубиком.
Заздалегідь підготовлений бульйон доводимо до кипіння, додаємо оцет. Викладаємо нарізані стебла бадилля, перемішуємо і готуємо п’ять хвилин. Потім викладаємо порізані листя і часник, готуємо ще кілька хвилин. Потім додаємо моркву і буряк, перець і сіль, варимо ще кілька хвилин. Наполягаємо протягом 1-2 годин, перед подачею охолоджуємо в холодильнику.
Розкладаємо борщ по тарілках, зверху кладемо ложку сметани, на неї — часточку яйця, тонкі кільця огірки, січену зелень.
На замітку. Буряк рекомендується використовувати молоду (по можливості).