Ви любите гостру кавказьку їжу? Тоді ми розповімо, як приготувати лобіо — густу, трохи схожу на кашу юшку з квасолі. Це відоме традиційне кавказьке блюдо, поширене на грузинській території і в Абхазії. Гостре, ароматне, увібрало в себе букет трав і оригінальних спецій — це справжнє свято для цінителів кавказької кухні. Його подають з мамалигою (кашею з кукурудзяного борошна), м’ясом або хлібом.
Класичне лобіо по-грузинськи
Воно досить просте за своїм складом, але ситне, його їдять як закуску і використовують на гарнір, воно ідеально для тих, хто постить і вегетаріанців, так як дає організму рослинний білок.
Квасоля використовується одного виду, змішування різних сортів в одному блюді не прийнято. Важливо розварити повністю, іноді її навіть розминають в кашу.
Щоб приготувати даний лобіо за класичним рецептом грузинських кухарів, знадобиться:
- суха червона квасоля — 0,3 кг;
- масло (сьогодні в рецептах часто поширене оливкова, але автентичні рецепти передбачали звичайне соняшникова);
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- багато зелені, найчастіше грузинські страви готують з приємною травичкою кінзою;
- спеції — сіль, чорний перець і коріандр мелений.
Потрібно на 12 годин квасолю покласти в холодну воду. Далі її промити, видалити сміття, якщо є, обсушити. На розігрітій олії злегка підсмажити перчик чилі і цибулю, посипати все коріандром. Все складаємо в сотейник, наливають воду і тушкуємо не менше години, разваривая боби.
Лобіо прикрасити порізаної кінзою і можна їсти. Як бачите, класичний рецепт простий, в ньому немає звичного часнику і горіхів.
Смачне лобіо з волоськими горіхами
Це грузинське блюдо більшості з нас відомо з нарубаними горіхами. Робити його нескладно, використовується відварна квасоля, яка змішується з іншими інгредієнтами.
На склянку квасолі взяти пару цибулин, третину склянки горіхів, трохи часнику, дві ложки столового оцту (можна навпіл змішати винний і бальзамічної, це посилить смак). Ще знадобиться обсмажити на олії цибулю.
Замочену квасолю відварити до готовності. Злити відвар, але не виливати, а відставити.
Поки вона вариться, обсмажити цибулю, додати в нього пасту, перетерту з горіхів, коріандру, часнику, солі. Перемішати, протушкувати 5-7 хвилин на малому вогні. Перекласти в сковороду відварену квасолю, перемішати, влити трохи відвару і оцет. При необхідності трохи потовкти квасоля. Посипати зеленню кінзи.
З томатною пастою
Щоб приготувати лобіо з квасолі з томатом, потрібно взяти такі продукти:
- 300 г цибулі;
- стакан сухої квасолі;
- соняшникова олія для обсмажування;
- зелень;
- горіхи волоські — півсклянки або трохи більше, за бажанням;
- трохи нарубаного часнику;
- томат — паста — одна велика ложка;
- спеції — хмелі-сунелі, перець з сіллю.
Квасолю замочити, відварити на малому вогні до м’якості. Всю воду не слід зливати, залиште приблизно дві третини склянки, щоб розім’явши трохи квасоля розбавити її до кашоподібного стану.
На сковороді обсмажити нарізану цибулю, додати до нього дрібно нарізаний або продавлений через землянку часник, перемішати і покласти квасолю. Прогріти, додати томатну пасту або, якщо готуєте влітку, свіжі помідори. В кінці насипати горіхи і зелень. Подається як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Зазвичай квасоля використовується червона. Але при бажанні можна готуй із суміші різних сортів.
З червоної квасолі в мультиварці
Будь-яка мультиварка має режим гасіння — це те, що потрібно для приготування лобіо в мультиварці. А щоб квасоля не вийшла звичайної бобової кашею, не скупіться на спеції!
Інгредієнти:
- 250-300 г квасолі;
- 2 зубця часнику і пара цибулин;
- спеції — трохи хмелі, можна додати готової грузинської аджики;
- маленька ложка томат-пасти;
- трохи рослинного і вершкового масла;
- третину склянки рубаних горіхів;
- винний оцет — маленька ложка;
- сіль.
Щоб заощадити час, це блюдо можна готувати з консервованої червоної квасолі. До неї додається часник, цибулю, все тушкується і приправляється спеціями. Якщо ж готується з сухої квасолі, її попередньо замочують. Склавши в чашу мультиварки, квасолю заливають на 2-3 см вище водою, виставляють режим гасіння і тримають приблизно годину. У майже зварену квасолю кладуть цибулю, часник, спеції, олію, оцет і горіхи, томатну пасту, або готову аджику з томатною пастою. Все ще тушкується до готовності півгодини.
Коли все буде готово, можна трохи потовкти до кашоподібного стану і посипати дрібно нарізаною зеленню.
Як приготувати грузинське блюдо з куркою
Цей спосіб цікавий тим, що у страву додається трохи курячого м’яса, виходить смачно, але головна роль відведена тут, що й зрозуміло, сухої червоної квасолі.
Отже, на склянку її беремо:
- 0,3 кг курячого м’яса;
- цибулю-ріпку;
- півлітра води;
- жменя рубаних горіхів;
- три соковитих стиглих помідора;
- спеції, трави (чебрець, коріандр, гвоздика);
- трохи олії.
Окремо замочується і відварюється квасоля. Курка теж відварюється і нарізати на дрібні шматочки. Помідори також нарізати кубиками. Цибулю обсмажити на олії, в кінці додати нарізані помідори, згасити. У цей соус покласти спеції і трави, всипати горіхи, потім додати відварену квасолю і трохи загасити. Подавати з зеленню.
Лобіо з білої квасолі в горщику
Дуже смачним виходить це страва, якщо запекти його в духовці в горщиках. А якщо їсти його не відразу, а після охолодження, то аромат спецій вбереться в квасолю і зробить блюдо ще більш органічним.
Знадобляться такі продукти:
- 1,5 склянки білої квасолі;
- по 1 морквині і цибулині;
- 2 помідора або пару ст. ложок томатної пасти;
- маленька ложка цукру, сіль за смаком;
- 2 ст. ложки олії;
- трохи часнику, хмелі-сунелі, зелень.
Готуємо так.
- Промиту і замочену квасолю покласти в чистий горщик.
- Вливаємо трохи олії, половину склянки води, ставимо на півгодини в духовку, щоб квасоля стала м’якою. Горщик потрібно прикрити кришкою або фольгою.
- Подрібнюємо цибулю і моркву і обсмажуємо на олії, додаємо ст. ложку борошна.
- В половині літра води розчинний томатну пасту, сіль, додамо спеції і цукор, з’єднаємо з піджаркою і трохи згасимо.
- Додамо все в горщик і залишимо його ще на півгодини в духовці.
- Поки лобіо знаходиться ще в теплій духовці, наріжемо часник, зелень і додамо їх в готовий лобіо.
Із стручкової квасолі
Грузини люблять і вміють готувати стручкову квасолю. З неї виходить незвичайне і смачне лобіо.
Приготуємо:
- кілограм квасолі;
- пару великих цибулин;
- пару хороших томатів;
- 100 г дрібно нарізаних або розтертих горіхів;
- кілька зубків свіжого часнику;
- трохи масла для обсмажування цибулі, сіль, спеції.
Тут дуже важлива добавка свіжої зелені, зазвичай використовується кілька видів. До традиційної кавказької травичці, наприклад, базиліка і кінзи, неодмінно радять додати трохи м’яти.
Готуємо так.
- Квасолю помити, відрізати кінчики і видалити тверду прожилку. Нарізати на 3-4 частини. Відварити в підсоленій воді.
- Цибулю нарізати дрібно.
- Подрібнити зелень.
- Волоські горіхи перемолоти на блендері.
- Помідори пробланшировать, видалити ложкою сік і насіння, нарізати кубиками.
- Цибулю підсмажити, потім помідори, згасити хвилин 7, посипати спеціями і часником, покласти зелень. Все протушкувати ще хвилин п’ять, всипати відварену квасолю. Перешкодити, недовго загасити.
Лобіо з квасолі по-грузинськи — проста в приготуванні і ситна їжа. Його готують на звичайний домашній стіл і, як варіант святкової страви. Ароматне, смачне всесезонна страва люблять ті, хто розуміє толк в кавказькій кухні.