В мультиварці
Якщо в розпорядженні кулінара є мультиварка, то її можна активно використовувати в приготуванні курячого м’яса. Особливо актуально таке пристрій, якщо планується зробити здоровий малокалорійний обід.
Холодець з курки в мультиварці
Інгредієнти: ціла куряча тушка (на 1,6 – 1,8 кг), 1 кг курячих лапок, 2 ріпчасті цибулини, середня морквина, 2 лаврових листа, часник, сіль, вода, спеції.
- Лапки промиваються, з них зрізаються кігті. Далі ці частини туші замочуються в холодній воді на 2 години.
- Ціла курка промивається, рубається на частини і теж заливається водою.
- Підготовлене м’ясо перекладається в чашу приладу разом з сіллю, спеціями, лаврушкой і овочами.
- Вміст чаші заливається водою, щоб вона повністю покрила продукти. Активується режим гасіння. М’ясо буде варитися 3,5 – 4 години. Якщо воно повністю готове, то буде легко відокремлюватися від кісток.
- За 20 хвилин до готовності бульйону він пробується на сіль. У чашу відправляється подрібнений часник. Його кількість регулюється за смаком.
- М’ясо знімається з кісток, ріжеться і розкладається по формочках.
- Зверху виливається проціджений бульйон.
- Холодець відправляється застигати.
Закуску можна прикрасити шматочками вареної моркви.
Смачний плов
Інгредієнти: середня пташина тушка, 2 морквини, 2 мультистакана довгого рису, 2 ст. л. свіжого подрібненого імбиру, стільки ж сушеного барбарису, 6 мультистаканов води, 3 цибулини, кам’яна сіль.
- На розігрітому жирі в пристрої смажиться соломка овочів до красивого рум’яного кольору.
- В піджарку викладається куряча тушка, розрубана на шматки.
- Міну через 12 – 15 додаються всі спеції і половина підсоленої води.
- Активується режим гасіння на 20 хвилин.
- Далі в чашу закладається промита крупа, виливається вода, що залишилася, та додається сіль за смаком.
- Встановлюється режим «Плов» з стандартним для нього часом.
Вже готовий плов з курки ще на півгодини залишається на підігріві.
Легкий курячий суп з вермішеллю
Інгредієнти: 2 л води, лаврове листя, 90 г дрібної вермішелі, 3 картоплини, 2 морквини, стегенце, цибулина, свіжа зелень, сіль, спеції.
- Кругляш морквини обсмажуються у відповідному режимі, поки не стануть м’якими.
- До овочу викладаються кубики картоплі, ціла цибулина, стегенце і лаврове листя.
- Додається сіль, спеції.
- У програмі варіння страва готується 50 – 55 хвилин.
- Цибулю і лаврушка викидаються, м’ясо знімається з кістки і повертається в суп невеликими шматочками.
- До потрібного рівня доливається вода, додається ще сіль.
- Всипається вермішель.
Залишилося варити суп 8 – 9 хвилин. Готову страву прикрашають свіжою зеленню.
Дієтичне куряче філе на пару
Інгредієнти: 2 курячих філе, 1 л сирої води.
- Філе грудки добре промивається, позбувається всіх плівок.
- Курятина розташовується на підставці, призначеної для обробки продуктів парою.
- В електричну каструлю переливається вся підігріта вода. Зверху розташовується конструкція з другого кроку.
Під кришкою філе обробляється парою 40 – 45 хвилин у відповідному режимі.
Тушкуємо зі сметаною і часником
Інгредієнти: 1 кг будь-яких частин курки, повний стакан домашньої сметани, 4 – 5 часточок свіжого часнику, 3 листків лавра, вода, сіль, спеції.
- Курятина ріжеться порційними шматочками і відразу викладається в пристрій.
- Зверху розподіляється вся сметана, змішана з размятым часником. Кількість останнього можна за смаком збільшувати.
- Додаються спеції і лаврове листя, а також близько 1 ст. гарячої води.
- Запускається режим «Молочна каша» на 40 – 55 хвилин.
Дуже смачно подавати таку курочку з підливкою до будь-яким сухим гарнірів.
Відбивні з сиром в мультиварці
Інгредієнти: велика куряча грудка, 90 – 120 г сиру, спеції для курки, сіль, 3 столові яйця, 4 великі ложки класичного майонезу, 1 ст. борошна, перець.
- Філе грудки нарізати однаковими тонкими шматочками. Найкраще робити це, поки курятина ще злегка подморожена.
- Шматочки покриваються двома шарами харчової плівки або звичайним пакетом, після чого ретельно відбиваються стороною молоточка з зубчиками. Головне, щоб у процесі філе не порвалося.
- Підготовлені скибочки солятся, перчатся, натираються обраними спеціями для птиці.
- Сир крупно треться.
- З решти продуктів готується кляр. Вони інтенсивно збиваються віночком. У вже готовий склад також додається трохи суміші перців.
- В отриману масу мачає кожен курячий шматочок.
- Далі він викладається в чашу мультиварки з розігрітим маслом в режимі смаження.
Коли одна сторона відбивних буде готова, вони перевертаються, а на другу сторону висипається натертий сир. Поки обсмажується нижня частина, що він повинен повністю розплавитися.
Макарони з куркою в мультиварці
Інгредієнти: 620 г філе грудки, морквина, пара солодких перців, цибулина, півкіло макаронних виробів, сіль, пахучі трави.
- Спочатку у пристрої на розігрітому жирі смажиться до м’якості подрібнена морква з цибулею. Потім до овочів додається соломка перців. Обсмажування триває ще 11 – 13 хвилин.
- У чашу висипаються невеликі шматочки філе курятини.
- Приблизно хвилин через 9 – 10 додаються макарони.
- Вливається вода з розчиненою сіллю і травами. Рідина повинна злегка покривати макарони.
Курка в мультиварці буде готуватися в програмі для плову до її закінчення. Блюдо відразу вийде з гарніром.
Курка, тушкована з грибами і картоплею
Інгредієнти: півкіло грибів, 5 картоплин, 420 г філе курятини, 1 шт. цибулі, соковита морква, півсклянки сметани, часник, спеції, дрібна сіль.
- Спочатку у пристрої на олії смажаться всі порізані овочі. Потім вони готуються вже з грибними слайсами до випаровування рідини з чаші мультиварки.
- У ємність додаються шматочки курятини. Приготування триває, поки м’ясо не побіліє.
- Картопля ріжеться кружальцями, які потім викладаються поверх обжарювання. Додається сметана, сіль, подрібнений часник, спеції. Виливається стакан гарячої води.
Після ретельного перемішування частування гаситься в мультиварці 60 – 70 хвилин.