Рецепти приготування ячної каші на воді
Ось кілька простих рецептів, які допоможуть вам приготувати поживний і ситний сніданок.
Простий рецепт варіння ячної каші на воді

Цей простий рецепт дозволить вам отримати порцію корисної каші, не витрачаючи на приготування багато часу і зусиль:
замочіть ячмінь на пару — трійку годин у холодній воді;
по закінченні часу рідину злийте, зернятка промийте і перекладіть в посуд для варіння;
залийте підготовлену ячку гарячою водою, кількість якої залежить від того, який ступінь в’язкості ви хочете отримати в готовому продукті;
доведіть до кипіння, пригасите вогонь і варити, періодично помішуючи;
після того, як зерна стануть м’якими і розсипчастими, а вся рідина википить, вимкніть вогонь і залиште кашу доходити під кришкою ще приблизно 15 хвилин;
у готове блюдо покладіть вершкове масло, сіль або цукор за смаком.
Рада! Для варіння будь-якої каші, в тому числі і ячної, краще використовувати посуд з товстими стінками, це запобіжить пригорання крупи і зробить їжу ароматною і без гіркого присмаку.
Розсипчаста каша на воді

М’яка розсипна ячна каша – традиційна страва російської народної кухні.
Ось як приготувати соковиту ячку на воді в російському стилі:
відміряйте один стакан крупи і висипте ячмінь на розпечену сковорідку без додавання олії;
постійно помішуючи, обсмажте зерна до красивого золотистого відтінку;
на інший конфорці закип’ятіть дві склянки води. Враховуючи те, що кипляча рідина може встигнути трохи випаруватися, краще взяти на 50 – 70 мл побільше;
акуратно, тонкою цівкою, всипте в окріп обсмажену крупу;
відразу перемішайте, зменшіть температуру, закрийте кришкою і залиште варити;
в процесі посоліть і додайте улюблені спеції, або цукор, якщо ви готуєте солодкий гарнір;
коли ячмінь стане соковитим і м’яким – російська каша готова;
покладіть масло, відставте посуд і дайте страві трохи «підійти» — хвилин 20.
Приємного апетиту!
Рецепт з додаванням м’яса

Такий варіант сніданку або обіду найкраще підійде для людей, що займаються спортом і ведуть активний спосіб життя. Вуглеводи у вигляді каші і білок м’яса – це повноцінне харчування, що дозволяє не відчувати почуття голоду досить тривалий час.
Особливо смачно виходить ячна каша, яка гаситься разом з молодою яловичиною:
ми знаємо, що м’ясо готується довше, тому процес приготування потрібно починати з нього – обсмажте в жирі кільця ріпчастої цибулі, додайте терту моркву і порційні шматки м’яса. Тушкуйте під кришкою до готовності;
тим часом займіться крупою — переберіть і промийте її під краном, до стану, поки вода не стане прозорою;
перекладіть м’яке м’ясо і засмажку з овочів у казан, засипте підготовлену крупу і залийте водою з розрахунку 2 до 1;
додайте 50 — 70 г вершкового масла, щіпку приправ і посоліть;
тушкуйте під кришкою близько півгодини;
зніміть з вогню і укутайте, щоб продукти, як кажуть, краще «одружилися».
Хвилин через 20 можна кликати домочадців — пора до столу!
Ячна каша на воді в мультиварці

Ячна каша на воді в мультиварці не вариться, а нудиться. З – за цього вона виходить дуже ніжною і м’якою, що робить її відмінною складовою частиною щоденного дитячого меню.
промийте необхідну порцію крупи;
помістіть ячку в чашу мультиварки і влийте фільтровану воду з розрахунку 2,5 до 1;
залежно від моделі, встановіть режим «Каша» або «Тушкування» на 50 хвилин.
Після цього можна спокійно займатися своїми справами – про готовність каші мультиварка сповістить вас приємним звуковим сигналом.
Рада! Для різноманітності готову кашу можна залити молоком, додати ягоди, фрукти, або зробити гарніром до відварного м’яса — в будь-яких варіаціях каша з ячної крупи на воді буде відмінно поєднуватися з іншими продуктами.
З м’ясним фаршем і грибами

Ячна каша з м’ясним фаршем і грибами має настільки наваристий смак і ласий зовнішній вигляд, що подібне блюдо не соромно поставити на святковий стіл. Таку кашу зручно готувати в духовці, використовуючи для цього керамічний горщик або сотейник.
Крупу промиваємо, заливаємо водою і даємо настоятися;
готуємо інші інгредієнти – гриби (печериці) миємо, чистимо і ріжемо пластинами. На 200 грам ячменю потрібно взяти близько 300 г свіжих грибів;
півкілограма фаршу (можна взяти будь – курячий або свино — яловичий) обсмажити разом з однією порізаною цибулиною в невеликій кількості жиру;
посолити, додати спеції. Коли м’ясо втратить свій червоний колір і набуває сіруватий відтінок – перекладаємо його разом зі смальцем і цибулею в горщик для запікання;
туди ж засипаємо порізані гриби і крупу;
акуратно перемішуємо продукти, заливаємо кип’яченою водою так, щоб над рівнем каші рідини було приблизно на два пальці;
закриваємо кришкою і відправляємо в духовку з температурою 190 градусів на 50 хвилин.
Рада! Важливо, щоб рідина не вбереться передчасно, адже в цьому випадку каша може не до кінця приготуватися і навіть пригоріти. Стежте за рівнем води і при необхідності доливайте.
Тепер ви знаєте, як правильно підготувати крупу, варити ячну кашу на воді і урізноманітнити страви з неї. Сподіваємося, що з нашою допомогою апетитна і корисна ячка стане одним з улюблених страв на вашому хлібосольного столі.