Мариновані на зиму печериці можуть бути як відмінною закускою, інгредієнтом в салаті, так і використовуватися в приготуванні складних овочевих страв. Також пропонуємо ознайомитися з варіантами, як замаринувати печериці для приготування шашлику з грибів — досить популярне останнім часом блюдо.
Як замаринувати печериці з томатом на зиму?
Мариновані печериці на зиму в томатній пасті володіють пікантним смаком. Їх можна використовувати для приготування овочевого рагу або подавати до картопляного пюре, макаронів.
Підготувати складові для консервування:
- свіжі не розкрилися гриби 0,6 кілограм;
- ростить. масло 50 гр;
- лаврушка 2 шт.;
- оцет або лимонна кислота.
Для пасти:
- червоні томати 1 кілограм;
- сіль 2 ч. л.;
- цукор 50 гр.
Спочатку підготуємо домашню томатну пасту: помідори обдати окропом, а через пару хвилин зняти шкірку і в блендері подрібнити до однорідного стану. Обливання окропом дозволить шкірці відстати і легше відійти від м’якоті, що полегшує чистку помідорів.
Викласти масу в сотейник, всипати цукор і сіль. Уварювати На повільному вогні до густого стану.
Поки паста готується, підготувати гриби: в ідеалі вибрати молоденькі невеликі грибочки без пошкоджень. Гарненько вимити і відварити за чверть години, далі поставити тушкувати з тим же відваром і додаванням масла. Готувати до тих пір, поки продукт не дійде до потрібної м’якості. Тепер можна додати пюре з томатів, розбавлене теплою водою в рівній кількості. В даному випадку знадобиться 400 г пасти. Залишити тушкується на повільному вогні.
Тим часом підготувати банки — вимити, витерти насухо.
Довести страву до кипіння, протушкувати кілька хвилин і розкласти по банках. У банку повинно залишатися 1,5-2 см від шийки вільними. Наповнені банки простерилізувати на плиті — для півлітрових банок достатньо 40 хвилин, а літрові 1 годину.
Щільно закриваємо кришками, закутуємо махровими рушниками і охолоджуємо добу. Після переміщаємо в темне місце зі зниженою температурою.
Готуємо на зиму по-корейськи
Ароматні смачненькі грибочки виходять по-корейськи. Гострі, апетитні вони підходять для закуски або в доповнення до гарніру:
- печериці 800 гр;
- морква 1 кілограм;
- часник середній 1 головка;
- сіль 1 ч. л.;
- цукор 3 ст. л.;
- олію раст. 100 гр;
- оцет 5 ст. л.;
- перець чорний 1 ч. л.;
- перець червоний за смаком (для легкої гостроти досить ⅛ год л).
Підготувати грибочки: вимити від землі, обрізати пошкодження (якщо є), за необхідності зрізати підсохлу ніжку. Залити водою і поставити варитися — після початку кипіння витримати 3-5 хвилин.
Почистити овочі, прополоскати під проточною водою. Моркву треба натерти на тертку для приготування страв по-корейськи. Далі знадобиться містка ємність для змішування всіх продуктів, тому моркву краще відразу терти у великій харчової таз.
До цього часу гриби будуть готові, з них потрібно злити рідину, промити в ситі від залишків піни і змішати з морквою. Додати олію, видавити часник і ретельно перемішати. Посолити, підсолодити, поперчити, влити оцет і ще раз перемішати.
Приготовлені грибочки по-корейськи залишити в холодильній камері на добу. Після можна подавати до столу, або закрити банки і зберігати в холодильнику не більше місяця.
З цибулею та морквою
Простий і швидкий рецепт маринованих грибів з овочами:
- гриби 1 кілограм;
- вода фільтрована 1 л;
- сіль 1 ст. л. + 1 ч. л. для підготовки грибів;
- цукор 1 ст. л.;
- гірчиця, коріандр і перець горошком;
- листки лаврушки 2-3 шт.;
- середня цибулинка 2 шт.;
- морква 2 шт;
- перець солодкий 1 шт (за бажанням, надає легку солодку нотку);
- оцет 200 гр.
Помити акуратно основний компонент, зберігаючи верхню кірочку. Помістити в окріп з чайною ложкою солі і проварити 10 хвилин.
Готуємо маринад: овочі почистити, болгарський перець розділити дрібним кубиком, також подрібнити цибулю. Моркву подрібнити на тертці.
В об’ємної ємності змішуємо прянощі, сіль і цукор, добре розмішуємо і залишаємо настоюватися. В окремій мисці з’єднуємо цибулю, моркву, перець і оцет, щоб овочі ретельно просочилися оцтом.
Приготований маринад ставимо кип’ятитися. Як тільки він закипить, додати гриби і знову довести до закипання. Прибрати з плити, викласти овочі з оцтом, перемішати і почекати, поки охолоне.
Остигле блюдо розкласти по банках, щільно закрити і відправити на зберігання в холодильник. В умовах холоду грибочки коштують досить довго, але все ж не рекомендуємо залишати більш ніж на місяць.
На замітку. Оцет можна використовувати будь (яблучний, винний). В якості приправ можна додати коріандр і корінь імбиру нарізаний невеликими кільцями.
Як швидко замаринувати печериці на зиму?
Дуже швидкий рецепт маринованих грибочків, який можна приготувати як взимку, так і в будь-який інший сезон, а після процесу маринування подавати до столу:
- печериці свіжі 1 кілограм;
- зелень кілька гілочок різних видів;
- яблучний оцет 50 мл;
- часник 1 голівка;
- кунжут 3 ст. л.;
- масло рослинне — 125 гр;
- соєвий соус 5 ст. л.;
- лаврушка 5 шт.;
- перець горошком 15 шт.;
- коріандр;
- сіль.
Приступаємо до приготування: ретельно промиваємо гриби, підрізаємо трохи ніжки, опускаємо в солону воду і кип’ятимо. Після початку кипіння варимо ⅓ години.
Поки гриби варяться, приготуємо маринад: зелень дрібно порубаємо, часник ріжемо на кілька частин і все складаємо в одну ємність. До зелені і часнику додаємо прянощі, оцет і масло. Залишити настоятися близько півгодини. Після рівномірно розкласти по грибочкам. Зручніше використовувати низьку скляну форму для запікання. Накрити кришкою, або затягнути плівкою, залишити в холодильній камері мінімум на 12 годин промаринуватися. Рекомендується маринувати добу.
Рецепти маринаду для шашлику з печериць
З печериць виходять дуже смачні шашлики. Варто відзначити, що це блюдо по достоїнству оцінять не лише прихильники веганскої кухні, але і любителі м’ясних страв. Замаринувати печериці для шашлику для смаження на мангалі дуже просто, адже продукти для маринаду прості, доступні і знайдуться на будь-якій кухні.
Маринуємо в сметані
- гриби 1 кілограм;
- жирна (домашня) сметана 150 мл;
- соєвий соус 4 ст. л.;
- часник 3 зубчики;
- кріп свіжий 1 пучок;
- спеції: прованські трави (1 ст. л.), перець чорний і червоний
Заздалегідь помити свіженькі печериці. Потім готуємо маринад: зелень дрібно ріжемо, змішуємо з прянощами, сметаною, соусом і розчавленим часником. Заливаємо маринадом обговорюване блюдо, гарненько перемішуємо і даємо настоятися мінімум 40 хвилин, а краще за 1-2 години. Після можна приступати до запіканню.
Пікантний маринад із соєвого соусу
- гриби 500 гр;
- готова приправа для грибочків 2 ст. л.;
- соєвий соус 100-150 мл;
- пісне масло 50-70 мл
Гриби вимити, дати стекти зайвої рідини і скласти в ємність для маринування.
До печерицям додати залишилися інгредієнти, добре перемішати руками для однорідного розподілу маринаду. Рекомендований час для маринування — 1,5-2 години.
На замітку. При використанні соєвого соусу гриби можна не солити, так як в ньому міститься досить солі.
З майонезом
Швидкий і легкий рецепт приготування маринаду, завдяки якому печериці виходять дуже ароматними і ніжними на смак:
- 400 гр печериць;
- 2 ч. л. соєвого соусу;
- ½ Ч. л. солі;
- ½ Ч. л. чорного перцю;
- 2-3 ч. л. майонезу (буде смачніше, якщо використовувати приготовлений вдома, а не магазинний)
Акуратно перемішати соус, спеції і майонез до однорідності. Грибочки прополоскати під проточною водою, скласти в миску для маринування, викласти до них приготований маринад і перемішати так, щоб вони рівномірно обвалялись в соусі. Маринувати достатньо протягом 1 години. Потім можна приступати до запіканню.
З лимонним соком
- печериці 500 гр;
- лимон½;
- сметана або майонез 2 ст. л.;
- сіль 1 ч. л.;
- суміш перців 1 ч. л.
У ємність для маринування видавлюємо сік з половинки лимона. До нього додаємо молочний інгредієнт і прянощі. Вимити гриби і додати їх в маринад. Все перемішати і маринувати близько години.