Форель – дуже смачна і при цьому корисна рибка, багата вітамінами, жирними кислотами і мікроелементами. Страви з неї виходять дуже соковитими, а юшка з форелі наваристою і апетитною. Саме головне не переварити рибку, так як м’ясо форелі дуже ніжне і можна втратити її вишуканий смак.
З яких частин риби краще варити юшку
Кожен рибалка знає, що справжню юшку можна зварити тільки з свіжого улову, але, на жаль, у наших умовах зловити форель і зварити юшку на багатті немає можливості. Тут на виручку приходять магазини, де можна купити будь-яку рибу. І навіть якщо ви не знайдете свіжу форель, то можна купити заморожену. Головне, ніяких багаторазових заморозок і неприємних сторонніх запахів.
Для приготування юшки можна використовувати будь-які частини форелі. Густий хороший навар бульйону дадуть голова, плавники, кістки і хвіст. Смак, аромат і красивий вид додадуть такі частини, як черевце і шматочки філе. Неважливо, які у вас частині риби, ви завжди зможете зварити наваристу і апетитну вуха.
Якщо ви знайдете тонку березову гілочку, то запах диму від вогнища можна надати страві і в домашніх умовах. Просто підпаліть березову лучинку, і як тільки юшка буде готова, тушкуйте її прямо у каструлі.
Таблиця: калорійність готового першого страви
Енергетична цінність | На 100 г продукту |
---|---|
Білки | 4,28 |
Жири | 1,27 |
Вуглеводи | 3,14 |
Калорійність | 38,53 (160 кДж) |
Юшка з форелі — класичний рецепт
Форель – це благородна і смачна риба, з якої можна приготувати найрізноманітніші страви. Приготувати юшку за класичним рецептом під силу навіть початківцям господиням. Наваристий бульйон доповнять овочі, а свіжість – ароматна зелень.
Спосіб приготування:
- Для юшки можна використовувати різні частини рибки, але ми візьмемо 500 г філе. Нарізаємо на порційні шматочки і кладемо їх у киплячу воду, зменшуємо вогонь і варимо 15 хвилин.
- Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, картоплю і моркву нарізаємо кубиками. Додаємо в юшку овочі, сіль і перець.
- Варимо юшку до повної готовності овочів, готовий супчик подаємо зі свіжою зеленню.
Ніжний рибний суп з вершками по-фінськи
Традиційний фінський суп з форелі готують у чавунному горщику і тільки в печі. Як тільки блюдо буде готове, юшка по-фінськи з вершками з форелі повинна настоятися протягом доби і тільки після цього її можна подавати до столу. Як запевняють фіни, такий метод приготування надає вусі насичений смак.
Для приготування фінської супчика можна використовувати не тільки філе форелі, але й інші частини тушки. Так голова лососевих за розмірами велика і в ній достатньо м’якоті для наваристого бульйону.
Інгредієнти:
- 200 г філе форелі;
- суповий набір;
- морква;
- картопля (3-4);
- білий цибулю;
- склянка вершків (10%);
- дві ложки вершкового масла;
- дві ложки борошна:
- перець, сіль, лавровий лист.
Спосіб приготування:
- Першим ділом відваримо рибний бульйон з супового набору. Як тільки бульйон закипить, знімаємо піну і варимо 15 хвилин.
- У сковороді з оливковою (рослинним) маслом пасеруємо подрібнену цибулю та моркву.
- Філе форелі нарізаємо кубиками.
- З бульйону дістаємо частини риби, додаємо овочі і нарізану картоплю. Як тільки картопля звариться, додаємо філе.
- На сухій сковороді підсушуємо борошно, потім додаємо вершкове масло, через пару хвилин вливаємо вершки і трохи води. Потомим на сковороді і заправляємо вершковою сумішшю суп, додаємо спеції, подрібнену зелень, накриваємо кришкою і варимо ще 5 хвилин. Супчик повинен нудитися, але не кипіти.
З голови і хвоста
Деякі господині при обробці риби залишають тільки філе, а решта частини тушки викидають. Але вони навіть не здогадуються, що з них можна приготувати смачний наваристий суп.
Спосіб приготування:
- Голову і хвіст риби промиваємо, з голови видаляємо зябра, так як вони додає супу гіркоту. Заливаємо частині водою і ставимо на вогонь.
- Як тільки бульйон закипить, знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо ще 30 хвилин.
- Подрібнюємо цибулю і моркву, овочі можна злегка обсмажити на рослинному маслі. Картоплю нарізаємо кубиками.
- Як тільки бульйон буде готовий, виймаємо хвіст і голову, а сам бульйон проціджуємо від дрібних лусочок і кісточок.
- Додаємо овочі, спеції і варимо до повної готовності картоплі.
- Збираємо м’ясо з голови і хвоста, і разом з подрібненою зеленню додаємо за 5 хвилин до повної готовності супу. Юшка з голови і хвоста готова.
Юшка з черевець риби з пшоном
Для того щоб надати рибного супу густоти, кулінари додають крупи. Ми пропонуємо простий рецепт приготування юшки з пшоном, але при бажанні можна замінити рисом або перловою крупою.
Інгредієнти:
- черевце форелі (400-500 г);
- 3-4 картоплини;
- цибулина;
- морква;
- ½ Склянки пшона;
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування:
- Промиту рибу заливаємо водою, додаємо запашного перцю і ставимо на вогонь. Варимо 30 хвилин, не забуваємо знімати піну.
- На вершковому маслі підсмажити подрібнену моркву і цибулю. При бажанні можна додати дві ложки домашнього кетчупу або подрібнених томатів.
- З бульйону дістаємо рибу, а підготовлений картоплю разом з сіллю опускаємо.
- Пшоно промиваємо, краще залити його окропом і залишити на пару хвилин, щоб позбутися гіркоти.
- Як тільки картопля стане м’яким, висипаємо пшоно і варимо 20 хвилин.
- Відварену рибу нарізаємо невеликими шматочками і разом з пасерованими овочами відправляємо в бульйон, варимо 5 – 10 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо подрібнений зелений лук, за необхідності сіль і перець.
Рецепт приготування з лимоном
Для багатьох гурманів вуха з фореллю є улюбленими рибним супчиком. Приготувати юшку легко і просто, тим більше, що в магазинах продаються вже готові супові набори для рибних страв. Супчик виходить смачним, апетитним і наваристим, але саме головне, не забувати додати в блюдо лимон, який розкриє смак юшки особливим чином.
Спосіб приготування:
- У каструлю кладемо рибу, заливаємо водою і варимо протягом 15 хвилин на середньому вогні.
- Картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Морква ріжемо на четвертинки або полукружочки.
- Як тільки риба буде готова, виймаємо її з бульйону, а в каструлю викладаємо моркву, цибулю і картоплю варимо до готовності.
- Форель режим на шматочки і разом зі спеціями викладаємо в бульйон з овочами, варимо 3-5 хвилин.
- Готову юшку розливаємо по тарілках і додаємо часточку лимона.
Готуємо по-царськи
Юшку з форелі ще називають «Царською юшкою». Секрет приготування страви полягає в тому, що в рецепті використовуються декілька видів риб. І неважливо, який рибкою ви доповніть суп, головне, щоб співвідношення було 1:1, тільки тоді смак вийде просто дивовижним. Для ситності в юшку можна додати крупи: рис, пшоно або перловку.
Інгредієнти:
- 300 г філе форелі;
- 300 г філе осетрини;
- цибулина;
- три картоплини;
- морква;
- спеції, зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Філе осетрини і форелі нарізаємо великими шматками.
- Овочі очищаємо і дрібно нарізаємо.
- У киплячу воду кладемо овочі, сіль і варимо до напівготовності.
- Додаємо рибні шматочки і варимо ще 20 хвилин.
- Вимикаємо вогонь, додаємо зелень, накриваємо кришкою і даємо супчику настоятися 15-20 хвилин.
Вуха в мультиварці
Сьогодні процес приготування страв став ще доступнішим завдяки появі на кухні мультиварки. Пропонуємо простий рецепт юшки з форелі.
Спосіб приготування:
- Включаємо мультиварку в режимі «Випічка» або «Смаження», додаємо в чашу трохи рослинного масла, подрібнену цибулю, моркву і обсмажуємо овочі 10 хвилин.
- Потім кладемо шматочки риби, нарізані кубиками картоплю, лавровий лист, спеції і наливаємо холодної води. Встановлюємо режим «Суп» або «Тушкування» на годину. Готову юшку подаємо разом з подрібненою свіжою зеленню.
Юшку з форелі обов’язково оцінять всі шанувальники рибних страв. Щоб аромат рибного супу став більш пікантним, додайте в блюдо кмин, куркуму, коріандр, лимонний сік або сушену зелень.