Заливний пиріг на кефірі з капустою — це ситний і смачний варіант перекусу, що подається з чашкою чаю або стаканчиком цикорію. Нижче наведено кілька варіантів приготування пирога.
Заливний пиріг на кефірі з капустою — базовий рецепт
Найлегший, базовий рецепт страви складається з наступних продуктів:
- кефір — 200 гр;
- сода — ½ чайн. л.;
- яйця — 3;
- сіль, цукор — по ½ чайн. л.;
- борошно — 160 гр;
- капуста — 400 гр;
- сир твердий — 100-150 гр;
- масло постн. рафин.;
- олія слив. — 20 гр.
Пару яєць відварюємо круто, охолодити, чистимо.
Капусту дрібно шаткуємо, солимо, злегка віджимаємо руками, щоб виділився сік. Розігріваємо олію на сковороді, тушкуємо капусту чверть години. Виділилася рідина з капусти потрібно злити, щоб пиріг не розплився і добре пропікся.
Яйця ріжемо середнім кубиком і перемішуємо з основним компонентом.
Начинка для пирога підготовлена, тепер потрібно зробити тісто. Кефір змішати з содою, борошном, сирим яйцем, додаємо трохи солі і цукру. Всі опрацювати міксером або віночком протягом декількох хвилин. За консистенцією тісто нагадує густу сметану.
Злегка покриваємо маслом форму для пирога. Виливаємо в неї половину приготованого тіста, зверху акуратно розподіляємо начинку, рівномірно розкладаючи ложкою. Все заливаємо тістом і затираємо сиром.
Випікаємо пиріг при 200 град. Потрібно півгодини часу.
На замітку. Готовий пиріг рекомендуємо покрити топленим вершковим маслом — це додасть ароматності і ніжного смаку випічки.
З квашеною капустою в духовці
Квашена капуста додасть нотку кислинки до випічки.
Пропонуємо спробувати приготувати за наступним рецептом:
- 2 скл. кефіру;
- 1,5-2 скл. борошна;
- 3 сільських яйця;
- 150 гр злив. масла;
- 1 стіл. л. цукру;
- 1 пакетик розпушувача (порційний);
- щіпка солі;
- 650 гр квашеної капусти;
- 1 цибулина середнього розміру;
- 3 стіл. л. олії.
Квашену капусту можна приготувати самостійно за кілька днів до приготування пирога — її можна використовувати не тільки в якості начинки, але і як салат. Для пирога знадобиться саме вищевказану кількість компонента.
Готуємо тісто: змішуємо яйця з цукром і сіллю, добре опрацюємо віночком — маса трохи спіниться і посвітлішає. На водяній бані розтоплюємо масло, даємо йому трохи охолонути, і вливаємо в яєчну масу — гаряче масло може викликати згортання яєчного продукту.
Потім просіваємо борошно, вливаємо кефір, додаємо розпушувач. Все добре перемішуємо.
Начинку доводимо до необхідного стану: цибулю обсмажуємо, після викладаємо до нього капусту і тушкуємо все разом чверть години.
Далі все стандартно: тісто і начинку перекладаємо у форму і випікаємо при 180 град. протягом 40 хвилин.
Швидкий заливний пиріг на кефірі з капустою для ледачих
Заливні пироги завжди ставилися до легкої, швидкої випічки.
Капустяний пиріг за таким рецептом завжди виходить ароматним, ніжним і ситним:
- кефір/майонез/сметана — 300 гр;
- маргарин — 70 гр;
- слив. масло — 50 гр;
- сода — 10 гр;
- яйця — 3 одиниці;
- мука в/с — 1 ½ скл.;
- цибуля — 1 головка;
- кмин — 1 чайн. л.;
- молодий вилок капусти — 600 гр;
- сіль, чорний мелений перець.
Цибулька чистимо, дрібно ріжемо і обсмажуємо в невеликій кількості олії. Підготуємо основний компонент, дрібненько нашинкуем і протушкуйте разом з цибулею до м’якості, додавши сіль і прянощі за смаком.
Поки начинка готується, попрацюємо з тестом: змішаємо за допомогою міксера з прянощами яйця, теплим топленим маргарином, кефіром, содою і борошном. Коли маса стане однорідною, припинити збивати.
З готової начинки при необхідності злити сік. Викладаємо капусту з цибулею в форму, зверху рівномірно покриваємо тестом.
Готуємо пиріг при 180 град. протягом 40 хвилин. Після залишити пиріг ще на кілька хвилин у закритому духовий печі з вимкненим вогнем.
На замітку. Готовність випічки перевіряти зубочисткою або дерев’яною паличкою — якщо після протикання вона залишається сухою, без налиплих грудочок тіста, значить, пиріг готовий.
Як приготувати в мультиварці?
Пропорції продуктів можна використовувати з інших рецептів — на якість випічки, приготовленої в мультиварці, це ніяк не вплине.
Приготування полягає в наступному:
- Для начинки нашатковану капусту пересипаємо кількома пучками солі і добре притискаємо руками, щоб виділився сік. Залишаємо на час в стороні.
- Змішуємо тісто.
- З начинки віджимаємо сік.
- Мультиварочную чашу злегка покриваємо маслом, виливаємо половину тіста, розкладаємо начинку і заливаємо залишками тіста.
- Вибираємо режим «Випічка» на 60 хвилин. Далі за допомогою пароварочной кошики виймаємо пиріг.
На замітку. Начинку можна доповнити нарізаної вареної курячої грудкою або обсмаженою змішаним фаршем. З капустою добре поєднуються гриби — печериці, лисички, гливи.
На кефірі з дріжджами
Кисломолочні продукти завжди роблять випічку повітряної і ароматною.
У поєднанні з дріжджами пиріг виходить м’яким і пишним:
- 400 гр борошна;
- кефір — 250 гр;
- сухі дріжджі — 20 гр;
- цукор — 20 гр;
- пост. масло — 40 г;
- яйця — 4;
- сіль — 5 гр;
- капуста — 900 гр;
- копчена грудинка — 150 гр;
- цибулина;
- часник — 2 зубчики;
- цукор — пара пучок;
- гірчиця суха — 10 гр;
- паніровка — 45 гр;
- зелені пір’я — 50 гр;
- манка — 15 гр.
Для начинки ріжемо шматочками грудинку, цибуля, змішуємо, солимо, видавлюємо часник, обсмажуємо все разом.
Капусту шаткуємо, перемішуємо з паніровкою, цукром, гірчицею, нарізаним зеленим цибулею і обсмаженням.
Перемішуємо всі продукти для тіста.
Дно форми посипаємо манкою, наповнюємо половиною тіста, розподіляємо начинку і заливаємо її залишками.
При 190 град. випікаємо 40-50 хвилин.
Швидкий і смачний капустяний пиріг з яйцем
Швидкий заливний пиріг займе всього 15-20 хвилин підготовки.
Рецепт полягає в наступному:
- кефір — 300 гр;
- 2 скл. борошна;
- 2 яйця для тіста і стільки ж для начинки;
- ½ Чайн. л. соди;
- 200 гр капусти;
- 50 гр злив. масла;
- ½ Чайн. л. солі;
- пара пучок мускатного горіха.
Розтоплюємо на сковороді з високими бортами вершкове масло. Тим часом шаткуємо капусту, попередньо знявши верхні листи і сполоснувши її. Перекладаємо до олії, додаємо сіль, спеції і тушкуємо під кришкою близько 10-ти хвилин, потім знімаємо кришку, перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин, щоб рідина трохи випарувалася.
Відварюємо яйця для начинки круто. Перемішуємо з капустою.
Складові тіста збиваємо міксером.
У форму викладаємо начинку і заливаємо її тестом. Випікаємо в розігрітій духовій печі при 180 град. протягом 45-ти хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою.