Збиті вершки – 7 рецептів в домашніх умовах

Збиті вершки іноді називають кремом замку Шантильї, приписуючи авторство легендарному Франсуа Вателю. Але перша достовірна згадка про цьому десерті відноситься до XVIII століття. Секретом володіли обрані кухаря, і збивали такий крем самі умілі руки. Зараз же на будь-який домашній кухні можна приготувати фантастичне пишне ласощі, гідний королів.

Як збити вершки 33% в міцну піну

Натуральні вершки – продукт примхливий. При роботі з ними важлива кожна дрібниця.

  • Для домашнього приготування вибирають вершки 33 відсотків жирності. Менш жирний продукт збивати важче, а 38-ми процентні частіше використовують на виробництві.
  • Після покупки упаковку вершків не менше 4 годин охолоджують в холодильнику до 4 – 6⁰С.

Швидко охолоджувати продукт в морозилці не можна, так як він відразу перемерзнет і зіб’ється в масло. З цієї ж причини не варто притуляти упаковку до задньої стінки холодильника.

  • Чисту суху миску і віночок теж тримають в холодильнику не менше 30 хвилин. Перед використанням ємність треба обов’язково протерти від конденсату.
  • Перед початком роботи упаковку вершків потрібно трохи розім’яти руками або потрясти, щоб рідина в ній стала однорідною. Часто буває, що вершки на поверхні стають трохи густіше, ніж на дні, хоча плівки жиру на них ще не утворилося.
  • Збивати вершки можна ручним віночком. Роботу починають повільними круговими рухами з центру миски, а потім потроху збільшують інтенсивність і амплітуду рухів. Посуд краще тримати під нахилом – так вершки додатково циркулюють.
  • Збивають продукт порціями близько 200 мл у одній чаші. З великим об’ємом важче отримати стабільний результат.
  • Якщо на вершках залишається помітний слід від віночка, значить, вони збиті «до м’яких піків». В такому вигляді вони уже використовуються в деяких рецептах. Через хвилину активної роботи сліди на поверхні перестають розтікатися, а за віночком піднімаються міцні гострі піки. Довше збивати не потрібно.
  • Готовність крему можна перевірити, перевернувши ємність. Результат ідеальний, якщо нічого не випливає.
Дивіться також:  Маринований імбир: 5 рецептів в домашніх умовах

При необхідності натуральні збиті вершки можна зберігати в герметичній тарі в холодильнику не більше 10 – 12 годин.