Журавлина, протерта з цукром, така ж корисна, як і соковиті ягоди. У ній багато вітамінів, її приготування не така клопітка захід, як заготівля варення, а ще це прекрасний наповнення для пирогів, та млинців, база для морсів і компотів.
Журавлина, протерта з цукром без варіння
Відсутність термообробки робить це ласощі особливо корисним, оскільки в ньому зберігається максимум корисних речовин. Також в процесі готування краще уникати контакту ягідного пюре з металевим посудом та приладдям.
Краще розминати ягоди в скляній або емальованій ємності дерев’яної картофелемялкой.
Пропорції продуктів:
- 1000 г журавлини;
- 1500 – 2000 г цукру.
Кроки приготування:
- Ягоди перебрати, помити і обсушити, розсипавши їх в один шар на бавовняному рушник.
- Підготовлену журавлину зсипати в посудину відповідного літражу і розім’яти в однорідне пюре. Далі буквально по одній склянці засипати цукор і старанно перемішайте, щоб кожна порція підсолоджувача максимально розчинилася.
- Після того, як весь цукор стане єдиним цілим з ягодами, дати заготівлі постояти в прохолодному місці приблизно шість – сім годин і можна ласувати вітамінним десертом.
Як зробити заготовки на зиму
Журавлина без теплової обробки зберігається, закатана в банках, протягом всієї зими, тільки тару для зберігання і кришки попередньо обов’язково стерилізують.
Для такої заготовки знадобляться:
- 1000 г червоних ягід журавлини;
- 1200 г цукру і ще 300 г для цукрових пробок.
Хід роботи:
- Проробити ті ж самі маніпуляції з підготовки ягід, як і в рецепті вище. Потім суху журавлину пересипати цукром.
- Цукрово-журавлинну масу перекрутити через м’ясорубку або перебити в пюре в блендері. Дати складу постояти пару годин, час від часу перемішуючи, щоб всі цукрові крупинки розтанули.
- Після цього розкласти ягідне пюре по пів-літрових банках, не докладаючи до верху 1,5 – 2 см. Це простір засипати цукром. Закатати банки кришками і прибрати на зберігання в прохолодний льох.
Для зберігання в морозильній камері
У ягодах журавлини міститься бензойна кислота, що перешкоджає розмноженню різних мікроорганізмів. Вона ж є натуральним консервантом.
Тому журавлина з цукром без варіння може тривалий час зберігатися в темному прохолодному підвалі або на полиці холодильника. У міській квартирі ще одним місцем зберігання журавлиною заготовки може бути морозильна камера.
Щоб зберегти користь ягід таким способом, потрібно:
- 1000 г свіжих ягід;
- 1000 г цукру;
- щільні пакети з поліетилену зі спеціальними застібками для заморозки.
Черговість дій:
- З попередньо підготовлених ягід і цукру зробити пюре будь-яким доступним способом (дерев’яна толокушка, кухонний комбайн, м’ясорубка або блендер). При необхідності, дати йому постояти до повного розчинення підсолоджувача.
- Потім наповнити журавлинним пюре пакети і відправити їх в морозильну камеру на щільній основі (наприклад, обробній дошці) на 15 – 20 хвилин. За цей час пюре трохи «схопиться»,
- Тоді лінійкою розділити вміст пакета на порційні квадратики і повернути в морозильник для повної заморожування і подальшого зберігання.
Цю заготовку можна використовувати для приготування морсів, компотів, киселів або в якості начинки для пирогів.
Повторне заморожування ягідного пюре не припустимо, оскільки в цьому випадку втрачаються не тільки вітаміни, але і смакові якості.
З апельсинами
У ягід журавлини присутня невелика гірчинка в смаку, але її легко нейтралізувати, просто додавши в заготовку соковитий цитрусовий плід. Оскільки апельсин буде використовуватися в варення цілком, то його обов’язково потрібно попередньо старанно вимити в гарячій воді щіткою або жорсткої стороною губки для миття посуду.
Журавлина з апельсинами готується з:
- 1000 г журавлини;
- 1 великого апельсина;
- 1500 г дрібного цукрового піску.
Спосіб заготівлі:
- Ягоди і апельсин вимити й обсушити. Оранжевий фрукт разом зі шкіркою нарізати на невеликі скибочки, щоб можна було без проблем отримати апельсинові кісточки.
- Перекрутити підготовлену сировину через м’ясорубку, засипати його цукром і залишити на добу, періодично перемішуючи до повного розчинення останнього. Щоб при перемелюванні журавлини через м’ясорубку в усі сторони не летіли ягідні бризки, на вихідний отвір пристрою потрібно прив’язати поліетиленовий пакет, який направить ягідне пюре в ємність для його збору.
- Якщо через 24 години весь цукор не розтанув, то варення потрібно поставити на вогонь і прогріти до розчинення всіх крупинок, але не допустити кипіння. Після цього розлити журавлину по стерильним банкам і закатати.
Журавлина, протерта з цукром з варінням
Вітамін C, яким багата журавлина, дуже боїться високих температур, тому більш популярні рецепти холодного варення з журавлини. Звичайно, прихильники термічної обробки можуть проварити протерту журавлину з цукром, але вплив високих температур не повинно бути довгим.
Кількість ягід і цукру для даного виду заготовки:
- 1 частина журавлини;
- 1 частина цукру.
Технологія варіння:
- Очищені від лісового сміття і вимиті ягоди перетворити в кашку або пюре за допомогою блендера або м’ясорубки. Змішати з цукром і залишити, прикривши вологим рушником, в кімнаті на 2 – 3 години.
- Після цього на середньому вогні прогріти варення практично до кипіння, зробити вогонь мінімальним і витримати на ньому заготівлю від 5 до 10 хвилин (не більше!).
- Гарячим закатати варення в невеликі сухі стерильні скляні баночки.
З додаванням лимона
Цю заготовку, приготовану холодним методом, нудотно не назвеш. Це справжня вітамінна бомба, яка в пору холодів, простудних хвороб та грипу не дасть вірусів ні єдиного шансу.
Для посилення лікувально-профілактичного ефекту цукор можна замінити медом (1 кг цукру на 500 г меду).
Інгредієнти:
- 800 г журавлини;
- 800 г цукру;
- 1 лимон.
Як протерти журавлину з цукром і лимоном:
- Ягоди і лимон гарненько вимити, просушити. Цитрусовий плід розрізати уздовж на чотири частини і вибрати кісточки.
- Далі все перекрутити через м’ясорубку, на якій встановлена решітка з великими отворами, щоб виходили невеликі шматочки, а не пюре.
- Отриману масу змішати з цукром, витримати добу в прохолодному місці, не забуваючи заважати час від часу, а потім розлити по обеззараженным скляних ємностей і закрити кришками, а також їх стерилізації.
Як правильно зберігати журавлину, протерту з цукром
Журавлина, протерта з цукром, – продукт, що вимагає особливих правил зберігання. Якщо звичайне варення добре себе почуває на полиці кухонної шафки, то ця заготовка повинна зберігатися тільки в прохолодному, добре провітрюваному приміщенні без доступу прямих променів сонячного світла.
У приватному секторі місцем її зберігання стане підвал, а мешканцям багатоквартирних будинків залишається тільки відправити баночку з холодним журавлинним варенням в холодильник. Використання стерильних банок і цукрових пробок також благотворно впливає на тривалість зберігання заготовки.