Рецепт бородінського хліба на заквасці
Це найпростіший варіант приготування закваски. На житньому борошні бродіння займає близько тижня. Не поспішайте швидше використовувати, їй необхідно гарне визрівання.
Перший день:
Інгредієнти:
Закваска:
- Житнє борошно – 50 гр.;
- Вода – 50 гр.;
- Банку – літрова.
Тісто:
- Насіння соняшнику – 10 гр.;
- Закваска – 5 ст. ложок;
- Сіль – 1 ст. ложка;
- Житнє борошно – 300 гр.;
- Тепла вода – 600 мл;
- Борошно пшеничне – 300 гр.
Приготування:
Другий день:
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 50 гр.;
- Закваску першого дня розділити наполовину. Першу частину залишити. Другу вилити.
- Вода – 50 гр.
Приготування:
3 – 6 день:
Кожен день виливати половину отриманої маси і додати таку ж кількість води і муки, як і в попередні дні. Вона збільшиться в об’ємі. Поміняє колір. Знайде кислий запах. На третій день вже можна використовувати. Але краще дочекатися повного дозрівання. На шосту добу вийде продукт, повністю підходить для випічки. Якщо на поверхні маси виступить цвіль, не шкодуючи викиньте.
На сьому добу закваска стане зрілою й ідеально працювати. Решту, не використану масу зберігати в холодильнику.
Тісто:
За цією рецептурою тісто повинне бути в’язким, його можна заважати ложкою. По консистенції воно густе і липке. Якщо буде дуже густим, додайте ще води, інакше хліб під час приготування потріскається, а готовий виріб буде кришитися.