Бородінський хліб – 5 рецептів приготування вдома

Рецепт бородінського хліба на заквасці

Це найпростіший варіант приготування закваски. На житньому борошні бродіння займає близько тижня. Не поспішайте швидше використовувати, їй необхідно гарне визрівання.

Перший день:

Інгредієнти:

Закваска:

  • Житнє борошно – 50 гр.;
  • Вода – 50 гр.;
  • Банку – літрова.

Тісто:

  • Насіння соняшнику – 10 гр.;
  • Закваска – 5 ст. ложок;
  • Сіль – 1 ст. ложка;
  • Житнє борошно – 300 гр.;
  • Тепла вода – 600 мл;
  • Борошно пшеничне – 300 гр.

Приготування:

  • Змішати в ємності борошно і воду.
  • Зав’язати марлею.
  • Залишити на добу в приміщенні. За цей час з’являться бульбашки, і маса збільшиться.
  • Другий день:

    Інгредієнти:

    • Борошно житнє – 50 гр.;
    • Закваску першого дня розділити наполовину. Першу частину залишити. Другу вилити.
    • Вода – 50 гр.

    Приготування:

  • Половину маси з першого дня залити водою і засипати борошном. Перемішати.
  • Накрити марлею. Залишити на добу.
  • 3 – 6 день:

    Кожен день виливати половину отриманої маси і додати таку ж кількість води і муки, як і в попередні дні. Вона збільшиться в об’ємі. Поміняє колір. Знайде кислий запах. На третій день вже можна використовувати. Але краще дочекатися повного дозрівання. На шосту добу вийде продукт, повністю підходить для випічки. Якщо на поверхні маси виступить цвіль, не шкодуючи викиньте.

    На сьому добу закваска стане зрілою й ідеально працювати. Решту, не використану масу зберігати в холодильнику.

    Тісто:

  • Борошно змішати. Влити воду. Підсолити. Залити закваску. Засипати практично все насіння. Залишити необхідно на посипання.
  • Замісити до гладкого стану. Замішувати слід ложкою, напівфабрикат вийде липким.
  • Покласти у форму. Закрити плівкою. Залишити на шість годин.
  • Посипати насінням.
  • Встановити в духовку.
  • Готувати 10 хвилин. Температура 240 гр.
  • Переключити на 200 гр. Готувати півтори години.
  • Дивіться також:  Пиріжки з печінкою — 7 рецептів

    За цією рецептурою тісто повинне бути в’язким, його можна заважати ложкою. По консистенції воно густе і липке. Якщо буде дуже густим, додайте ще води, інакше хліб під час приготування потріскається, а готовий виріб буде кришитися.

    Прокрутка до верху