Французький цибульний суп, для приготування якого у часи його появи в XVII-XVIII століттях необхідні були лише яловичий бульйон, обсмажену цибулю і кірки хліба, сьогодні виповнюється з додаванням вина, сиру та інших інгредієнтів. Безліч варіацій зробили суп з цибулі родзинкою французької традиції, користується широкою популярністю серед кулінарів.
Французький цибульний суп — класичний рецепт
Ароматний суп з зігріваючим ефектом і солодкуватим присмаком, яких можливо досягти при тривалому пассировке досить пересічного овоча.
Готується з мінімального набору продуктів:
- яловичина на кістці – 300 г;
- цибуля – 750 г;
- сухарі – 4 скибочки;
- масло (підступах д.) – 30 мл;
- масло (злив.) – 30 г;
- сіль, перець, лавровий лист – за смаком.
Процес приготування полягає в наступному:
- Яловичина промивається і проварюється в підсоленій і приправленої воді для отримання 1 л бульйону.
- Овоч очищається від лушпиння і дрібно шинкуется.
- У сотейник з товстим дном виливається соняшникову олію і викладається шматочок вершкового.
- Подрібнену цибулю поміщається в сотейник з розігрітій сумішшю масел, де пассеруется на повільному вогні при постійному помішуванні протягом півгодини.
- Коли овоч зарум’яниться і почнеться процес карамелізації, в сотейник вливається бульйон.
- Після закипання суп накривається кришкою і продовжує варитися близько третини години.
- Суп подається в порційних тарілках з хлібними підсушеними кубиками.
Цибулевий суп по-французьки з сиром
З плином часу класичний рецепт цибульного супу зазнав певних змін. Однією з таких новацій є додавання сиру.
Для створення страви по цьому рецепту знадобиться:
- яловичий бульйон – 1 л;
- цибуля – 1 кг;
- багет – 8 скибочок;
- масло (злив.) – 65 г;
- сир (твердий) – 200 г;
- сіль, перець, чебрець – за смаком.
При приготуванні:
- Цибуля очищається і ділиться на кілька частин, після чого кожна частина дрібно шинкуется.
- У глибокій сковороді розтоплюється масло, куди потім викладається подрібнений овоч.
- Цибуля пассеруется близько півгодини до тих пір, поки не почне міняти колір золотистий.
- Після досягнення початку карамелізації в сковороду вливається ¼ частину бульйону.
- Після повного випаровування рідини додається аналогічний обсяг рідини, сіль і чебрець.
- З черговим зникненням бульйону в сковороду вливаються решту 500 мл рідини.
- Скибочки багета підсушуються на чистій сковороді.
- Суп після закипання розливається по горщикам, кожен з яких кладуться 2 грінки і присипаються тертим сиром.
- Через дві хвилини після знаходження горщиків в розігрітій до 200°C духовці суп подається до столу.
З білим вином
Ароматне перше блюдо, якому особливу пікантність додає додавання білого вина.
Щоб насолодитися смаком оригінального супу, необхідно:
- бульйон – 750 мл;
- цибуля – 1 кг;
- біле сухе вино – 120 мл;
- багет – 1 шт.;
- масло (злив.) – 70 г;
- сир (твердий) – 100 г;
- сіль, перець, чебрець – за смаком.
Щоб втілити в життя рецепт:
- Очищений лук ріжеться півкільцями і пассеруется в каструлі з товстим дном 10 хвилин на повільному вогні 8 хвилин на середньому для отримання золотистої скоринки.
- У каструлю вливаються рідкі інгредієнти, після чого суп доводиться до кипіння, солиться, приправляється і вариться на повільному вогні 15 хвилин.
- На злегка змащеній олією сковороді обсмажують 6 скибочок багета і викладаються в суп.
- Сир натирається зверху на хлібні вироби.
- Блюдо відправляється на 3 хвилини в духовку, після чого розливають по тарілках таким чином, щоб у кожній виявився тост з розплавленим сиром.
З червоною цибулею
Ще один варіант приготування французького супу, в якому присутня більше солодощі за рахунок використання іншого сорту основного інгредієнта.
Для приготування беруться:
- бульйон – 1,2 л;
- цибуля червоний – 650 г;
- цукор – 10 г;
- гірчиця в зернах – 8 г;
- багет – 1 шт.;
- борошно – 20 г;
- масло (злив.) – 15 г;
- масло (підступах д.) – 40 мл;
- сир (твердий) – 60 г;
- сіль, перець, чебрець – за смаком.
Щоб створити ніжний суп:
- У глибокій сковороді розігрівається суміш масел, куди потім викладається дрібно нашатковану цибулю.
- Овоч пассеруется 40 хвилин на повільному вогні.
- За 10 хвилин до закінчення процесу до цибулі додається цукор, а в самому кінці вводиться суміш гірчиці з борошном.
- У сковороду вливається бульйон, кладуть спеції і сіль, після чого рідину доводять до кипіння.
- Через 30 хвилин томління перше блюдо готове.
- Скибочки багета присипаються сирної стружкою і підсмажуються 2 хвилини на грилі.
- Цибулевий суп розливають по тарілках, куди кладуть по два тосту.
З грінками
Сир не є обов’язковим інгредієнтом цибульного супу.
Тому для тих, хто не надто любить смак цього продукту, підійде рецепт, для виконання якого потрібні:
- бульйон – 1,5 л;
- цибуля – 1,5 кг;
- хліб – 4 шматочка;
- борошно – 20 г;
- масло (злив.) – 50 г;
- коньяк – 50 мл;
- сухе вино біле – 200 мл;
- часник – 3 зубчики;
- сіль, перець – за смаком.
Щоб створити страву:
- Очищену цибулю нарізати півкільцями і пассеруется в каструлі з товстим дном разом з подрібненим часником.
- Після придбання овочами золотисто-коричневого забарвлення в каструлю додається борошно.
- Через дві хвилини вміст вливається вино.
- Коли рідина практично випарується, ємність вливається бульйон.
- Суп перемішується, солиться і приправляється, після чого нудиться близько 30 хвилин.
- На деко викладаються скибочки хліба і підсушуються в духовій шафі до золотистого кольору.
- Готовий суп розливають по тарілках, куди додається 5 мл коньяку і грінки.
Французький цибульний суп в мультиварці
Приготувати цибульний суп по-французьки можна за допомогою мультиварки.
Для цього необхідно мати під руками такі складові:
- бульйон – 1 л;
- цибуля – 500 г;
- багет – 4 скибочки;
- борошно – 20 г;
- масло (оливки.) – 50 мл;
- часник – 1 головка;
- сир – 50 г;
- сіль, перець – за смаком.
Щоб насолодитися простим у виконанні першою стравою:
- Подрібнені цибулю і часник викладаються в чашу, заливаються маслом і в режимі «Гасіння», готуються до золотистого кольору.
- Під час приготування овочі помішуються, щоб уникнути підгоряння.
- Після додавання борошна цибульна маса добре перемішується.
- У чашу заливається бульйон, додаються сіль і спеції.
- У режимі «Суп» перше страву доводять до кипіння, після чого нудиться 40 хвилин в режимі «Підігрів».
- У цей час на сковороді обсмажують грінки, гарячими вони натираються часником і притрушиваются тертим сиром.
- Суп готовий до дегустації.
Суп-пюре з цибулі
Незвичайний по консистенції суп готується з наступних продуктів:
- бульйон – 800 мл;
- цибуля – 1 кг;
- борошно – 40 г;
- сир (плавл.) – 100 г;
- часник – 2 зубчики;
- масло (підступах д.) – 50 мл;
- багет – 1 шт.;
- сіль, спеції – за смаком.
Спосіб приготування полягає в наступному:
- Подрібнену цибулю пассеруется в сковороду з розігрітим маслом до м’якого стану.
- Потім до овочу додається борошно, сіль і спеції.
- Після перемішування в каструлю вливається бульйон.
- Через 30 хвилин в суп викладається плавлений сир і продовжує варитися поки не розтопиться.
- Вміст каструлі пюрируется за допомогою блендера.
- В окремій сковороді обсмажується часник, після якого викладаються хлібні кубики.
- Сухарика подаються до супу в окремому посуді.
Отже, при бажанні краще дізнатися французьку культуру варто починати з кухнею, родзинкою якої по праву вважається цибулевий суп.