Французький цибульний суп – 7 рецептів приготування

Французький цибульний суп, для приготування якого у часи його появи в XVII-XVIII століттях необхідні були лише яловичий бульйон, обсмажену цибулю і кірки хліба, сьогодні виповнюється з додаванням вина, сиру та інших інгредієнтів. Безліч варіацій зробили суп з цибулі родзинкою французької традиції, користується широкою популярністю серед кулінарів.

Французький цибульний суп — класичний рецепт

Ароматний суп з зігріваючим ефектом і солодкуватим присмаком, яких можливо досягти при тривалому пассировке досить пересічного овоча.

Готується з мінімального набору продуктів:

  • яловичина на кістці – 300 г;
  • цибуля – 750 г;
  • сухарі – 4 скибочки;
  • масло (підступах д.) – 30 мл;
  • масло (злив.) – 30 г;
  • сіль, перець, лавровий лист – за смаком.

Процес приготування полягає в наступному:

  • Яловичина промивається і проварюється в підсоленій і приправленої воді для отримання 1 л бульйону.
  • Овоч очищається від лушпиння і дрібно шинкуется.
  • У сотейник з товстим дном виливається соняшникову олію і викладається шматочок вершкового.
  • Подрібнену цибулю поміщається в сотейник з розігрітій сумішшю масел, де пассеруется на повільному вогні при постійному помішуванні протягом півгодини.
  • Коли овоч зарум’яниться і почнеться процес карамелізації, в сотейник вливається бульйон.
  • Після закипання суп накривається кришкою і продовжує варитися близько третини години.
  • Суп подається в порційних тарілках з хлібними підсушеними кубиками.

Цибулевий суп по-французьки з сиром

З плином часу класичний рецепт цибульного супу зазнав певних змін. Однією з таких новацій є додавання сиру.

Для створення страви по цьому рецепту знадобиться:

  • яловичий бульйон – 1 л;
  • цибуля – 1 кг;
  • багет – 8 скибочок;
  • масло (злив.) – 65 г;
  • сир (твердий) – 200 г;
  • сіль, перець, чебрець – за смаком.

При приготуванні:

  • Цибуля очищається і ділиться на кілька частин, після чого кожна частина дрібно шинкуется.
  • У глибокій сковороді розтоплюється масло, куди потім викладається подрібнений овоч.
  • Цибуля пассеруется близько півгодини до тих пір, поки не почне міняти колір золотистий.
  • Після досягнення початку карамелізації в сковороду вливається ¼ частину бульйону.
  • Після повного випаровування рідини додається аналогічний обсяг рідини, сіль і чебрець.
  • З черговим зникненням бульйону в сковороду вливаються решту 500 мл рідини.
  • Скибочки багета підсушуються на чистій сковороді.
  • Суп після закипання розливається по горщикам, кожен з яких кладуться 2 грінки і присипаються тертим сиром.
  • Через дві хвилини після знаходження горщиків в розігрітій до 200°C духовці суп подається до столу.
Дивіться також:  Запечена картопля в духовці

З білим вином

Ароматне перше блюдо, якому особливу пікантність додає додавання білого вина.

Щоб насолодитися смаком оригінального супу, необхідно:

  • бульйон – 750 мл;
  • цибуля – 1 кг;
  • біле сухе вино – 120 мл;
  • багет – 1 шт.;
  • масло (злив.) – 70 г;
  • сир (твердий) – 100 г;
  • сіль, перець, чебрець – за смаком.

Щоб втілити в життя рецепт:

  • Очищений лук ріжеться півкільцями і пассеруется в каструлі з товстим дном 10 хвилин на повільному вогні 8 хвилин на середньому для отримання золотистої скоринки.
  • У каструлю вливаються рідкі інгредієнти, після чого суп доводиться до кипіння, солиться, приправляється і вариться на повільному вогні 15 хвилин.
  • На злегка змащеній олією сковороді обсмажують 6 скибочок багета і викладаються в суп.
  • Сир натирається зверху на хлібні вироби.
  • Блюдо відправляється на 3 хвилини в духовку, після чого розливають по тарілках таким чином, щоб у кожній виявився тост з розплавленим сиром.

З червоною цибулею

Ще один варіант приготування французького супу, в якому присутня більше солодощі за рахунок використання іншого сорту основного інгредієнта.

Для приготування беруться:

  • бульйон – 1,2 л;
  • цибуля червоний – 650 г;
  • цукор – 10 г;
  • гірчиця в зернах – 8 г;
  • багет – 1 шт.;
  • борошно – 20 г;
  • масло (злив.) – 15 г;
  • масло (підступах д.) – 40 мл;
  • сир (твердий) – 60 г;
  • сіль, перець, чебрець – за смаком.

Щоб створити ніжний суп:

  • У глибокій сковороді розігрівається суміш масел, куди потім викладається дрібно нашатковану цибулю.
  • Овоч пассеруется 40 хвилин на повільному вогні.
  • За 10 хвилин до закінчення процесу до цибулі додається цукор, а в самому кінці вводиться суміш гірчиці з борошном.
  • У сковороду вливається бульйон, кладуть спеції і сіль, після чого рідину доводять до кипіння.
  • Через 30 хвилин томління перше блюдо готове.
  • Скибочки багета присипаються сирної стружкою і підсмажуються 2 хвилини на грилі.
  • Цибулевий суп розливають по тарілках, куди кладуть по два тосту.
Дивіться також:  Покроковий рецепт кетчупу зі слив

З грінками

Сир не є обов’язковим інгредієнтом цибульного супу.

Тому для тих, хто не надто любить смак цього продукту, підійде рецепт, для виконання якого потрібні:

  • бульйон – 1,5 л;
  • цибуля – 1,5 кг;
  • хліб – 4 шматочка;
  • борошно – 20 г;
  • масло (злив.) – 50 г;
  • коньяк – 50 мл;
  • сухе вино біле – 200 мл;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, перець – за смаком.

Щоб створити страву:

  • Очищену цибулю нарізати півкільцями і пассеруется в каструлі з товстим дном разом з подрібненим часником.
  • Після придбання овочами золотисто-коричневого забарвлення в каструлю додається борошно.
  • Через дві хвилини вміст вливається вино.
  • Коли рідина практично випарується, ємність вливається бульйон.
  • Суп перемішується, солиться і приправляється, після чого нудиться близько 30 хвилин.
  • На деко викладаються скибочки хліба і підсушуються в духовій шафі до золотистого кольору.
  • Готовий суп розливають по тарілках, куди додається 5 мл коньяку і грінки.

Французький цибульний суп в мультиварці

Приготувати цибульний суп по-французьки можна за допомогою мультиварки.

Для цього необхідно мати під руками такі складові:

  • бульйон – 1 л;
  • цибуля – 500 г;
  • багет – 4 скибочки;
  • борошно – 20 г;
  • масло (оливки.) – 50 мл;
  • часник – 1 головка;
  • сир – 50 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Щоб насолодитися простим у виконанні першою стравою:

  • Подрібнені цибулю і часник викладаються в чашу, заливаються маслом і в режимі «Гасіння», готуються до золотистого кольору.
  • Під час приготування овочі помішуються, щоб уникнути підгоряння.
  • Після додавання борошна цибульна маса добре перемішується.
  • У чашу заливається бульйон, додаються сіль і спеції.
  • У режимі «Суп» перше страву доводять до кипіння, після чого нудиться 40 хвилин в режимі «Підігрів».
  • У цей час на сковороді обсмажують грінки, гарячими вони натираються часником і притрушиваются тертим сиром.
  • Суп готовий до дегустації.
Дивіться також:  Салати з пекінської капусти – Рецепти з фото

Суп-пюре з цибулі

Незвичайний по консистенції суп готується з наступних продуктів:

  • бульйон – 800 мл;
  • цибуля – 1 кг;
  • борошно – 40 г;
  • сир (плавл.) – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • масло (підступах д.) – 50 мл;
  • багет – 1 шт.;
  • сіль, спеції – за смаком.

Спосіб приготування полягає в наступному:

  • Подрібнену цибулю пассеруется в сковороду з розігрітим маслом до м’якого стану.
  • Потім до овочу додається борошно, сіль і спеції.
  • Після перемішування в каструлю вливається бульйон.
  • Через 30 хвилин в суп викладається плавлений сир і продовжує варитися поки не розтопиться.
  • Вміст каструлі пюрируется за допомогою блендера.
  • В окремій сковороді обсмажується часник, після якого викладаються хлібні кубики.
  • Сухарика подаються до супу в окремому посуді.

Отже, при бажанні краще дізнатися французьку культуру варто починати з кухнею, родзинкою якої по праву вважається цибулевий суп.

Прокрутка до верху