Один з найпопулярніших десертів – вафлі. Вони бувають пишними і м’якими, з глибоким тисненням малюнка або, навпаки, найтонші і хрусткі, з начинками і без, різної форми. Голландські вафлі, представляють собою два хрусткі кругляка, прослоенних тягучою карамельною начинкою, входять в топ популярних варіантів цієї випічки.
Голландські класичні вафлі в электровафельнице
У Голландії цю випічку називають стропвафлями. Це дві круглі вафлі діаметром приблизно 10 см, склеєні між собою карамельної або іншою начинкою.
Щоб спекти такий десерт, для тіста слід підготувати:
- 60 мл молока;
- 20 г швидкодіючих дріжджів;
- 150 г цукрового піску;
- 250 г вершкового масла;
- 2,5 г солі;
- 500 г у/з борошна.
Алгоритм дій:
- У теплому молоці розчинити дріжджі з невеликою кількістю цукру (20 – 30г). Вершкове масло розтопити до рідкого, але не гарячого стану і разом з сіллю і іншою масою цукру ввести в опару.
- Додаючи потроху борошно, замісити не дуже круте тісто, якому дати 45 хвилин в теплі, щоб дозріти.
- З тіста сформувати кульки 3 – 5 см в діаметрі, з яких спекти круглі вафлі. Гарячі рифлені кругляшки обрізати за трафаретом, щоб вироби були ідеально рівними, а потім попарно склеїти обраної начинкою між собою.
Готуємо мультипекаре
Використовуючи відповідну панель мультипекаря для готування, можна спекти традиційні голландські вафлі за попереднім рецептом або з тіста з арахісовим смаком.
Візьміть:
- 2 яйця;
- 60 г арахісової пасти;
- 400 мл молока;
- 20 г сухого молока;
- 260 г борошна.
Як спекти вафлі в мультипекаре:
- Сухе молоко просіяти з борошном. Яйця, арахісову пасту і звичайне молоко збовтати віночком до однорідності. В отриману суміш всипати сипучі компоненти і замісити тісто густе як ряжанка.
- На розпалені панелі мультипекаря налити по 2 столові ложки тіста, щільно притиснути зверху кришкою і готувати до світло-коричневого кольору. На це піде від трьох до чотирьох хвилин.
- Охолоджені заготовки перемазати обраної начинкою і склеїти по дві разом. Подавати до чаю або кави.
Рецепт для звичайної вафельниці
Цей варіант голландських вафель трохи дивує складом, адже в ньому практично третину борошна замінена крохмалем, але саме це і допомагає домогтися хрускоту.
Як віддушки для цієї випічки можна брати не тільки ванілін, але і різні інші, наприклад, фруктові есенції.
Пропорції продуктів у складі тесту:
- 3 яйця;
- 70 г вершкового масла;
- 180 г майонезу;
- 180 г цукру;
- 5 г розпушувача;
- 260 – 390 г борошна;
- 130 г крохмалю;
- ванілін.
Покроковий рецепт для электровафельницы:
- Яйця збити з цукром, додати майонез і рідке масло. Перемішати, щоб суміш стала однорідною.
- Крохмаль, розпушувач і борошно зсипати в одну ємність, старанно розмішати вінчиком і пропустити через сито. Потім частинами вмішати в рідку складову. В результаті вийде досить пружна маса. Після охолодження масла тісто стане густіше. Тому, щоб вафлі не вийшли занадто жорсткими, сухі компоненти краще додавати, коли температура рідкої масляної суміші наблизиться до кімнатної.
- Тісто розділити на 10 – 20 однакових грудочок, залежно від бажаного розміру вафель. Пензликом злегка змастити жарочную поверхню вафельниці і гарненько прогріти пристрій.
- Кожен колобок тіста трохи розплющити руками в млинець і викласти в центр жарочної панелі. Придавити іншою стороною і пекти до красивого карамельного кольору.
При бажанні, готових гарячих виробів з допомогою ножа можна надати більш правильну форму.
З вареним згущеним молоком
Найпростіша і популярніша начинка для вафельних трубочок і вафельних тортів на основі вареної згущенки застосовна і для голландських стропвафель. Можна значно заощадити час на приготуванні начинки, купивши готову «іриску», але краще витратити кілька додаткових годин, щоб бути абсолютно впевненим у якості готового продукту.
Щоб промазати вафлі вареним згущеним молоком потрібно:
- 370 г (1 жерстяна банка) згущеного молока;
- 200 г вершкового масла.
Приготування начинки:
- Згущене молоко покласти в каструлю відповідного літражу, залити холодною водою і поставити на вогонь. Коли вода в каструлі закипить, зменшити вогонь до мінімального і варити суміш 2,5 – 3 години. Після, зняти з плити і охолодити у воді.
- Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно встигло зігрітися і розм’якнути при кімнатній температурі.
- М’яке масло злегка збити міксером, потім, продовжуючи збивати, в кілька прийомів додати охолоджену варену згущенку. Крем готовий і їм можна склеювати вафлі.
Голландські вафлі з карамельної начинкою
Цей прошарок для стропвафель є традиційною.
Зазвичай голландські господині варять її з коричневого цукру і патоки, але можна скористатися своїм улюбленим рецептом солоної карамелі або більш простим способом приготування з твердих ірисок:
- 200 р твердих цукерок ірисок (наприклад, «Кіс-кіс» або «Золотий ключик»);
- 60 мл молока;
- 50 р цукрової пудри;
- 50 г вершкового масла.
Як зварити карамельну начинку:
- Спочатку слід зайнятися звільненням цукерок від обгорток, зважуванням необхідної кількості пудри масла і молока.
- На дно сотейника з товстим дном влити молоко, просіяти солодку пудру, викласти нарізане невеликими шматочками масло і цукерки. Поставити ємність на тихий вогонь або водяну баню.
- Всі компоненти карамелі томити, безперервно перемішуючи, щоб суміш не підгоріла, до стану однорідного крему. З готовою начинкою потрібно працювати дуже швидко, оскільки вона стрімко застигає.
З медовою прошарком
Голландські вафлі з медовою прошарком припадуть до душі не тільки шанувальникам меду, але і шанувальникам кориці.
Смаки цих продуктів добре поєднуються між собою, але якщо яскравий коричнева аромат комусь не до душі, кількість ароматної спеції можна зменшити або зовсім виключити цей інгредієнт:
- 120 г меду;
- 70 г вершкового масла;
- 50 г цукру;
- 20 г кориці.
Хід роботи:
- Мед, цукор і корицю прогріти на слабкому вогні до однорідного стану. Доводити суміш до кипіння не потрібно, буде достатньо 60 градусів. Це допоможе зберегти корисні властивості меду і зробить карамель однорідною.
- Як тільки цукрові крупинки розтануть, зняти мед з вогню і додати вершкове масло. Розмішати начинку до однорідності і приступати до прослаиванию готових вафель.
Голландські вафлі з вершками
Прошарок вафель з цукру і вершків виходить особливо солодкої і тягучою – справжня мрія для ласунів.
Її приготувати не складно, але дотримання деяких тонкощів і чітке дотримання пропорцій інгредієнтів просто обов’язкові:
- 200 мл жирних вершків (від 30%);
- 250 г цукру;
- 30 г вершкового масла.
Приготування:
- Для приготування знадобиться сковорода з товстим дном і високими бортиками. В неї слід висипати вказане в рецепті кількість цукру і при постійному помішуванні розтопити його. Важливо не перепалити продукт, щоб карамель не вийшла занадто темною і гіркою.
- Паралельно гарненько прогріти вершки, але не доводити до кипіння. У розтанув цукор тонкою цівкою влити вершки, розмішуючи суміш. Це запобіжить утворенню грудок, які потім буде важко розвести.
- Далі варити карамель до красивого золотистого кольору й густоти. У самому кінці приготування додати невеликий шматочок вершкового масла і розмішати.
Як зробити з шоколадом
Ганаш з шоколаду – досить стабільний крем, який також може стати начинкою для голландських вафель.
Шоколад для прошарку можна використовувати темний, білий або молочний залежно від особистих переваг.
Перелік необхідних продуктів для шоколадної прошарку:
- 100 г шоколаду;
- 50 г вершкового масла;
- 60 мл жирних вершків.
Спосіб приготування:
- На водяній бані, не допускаючи нагрівання шоколаду вище 60 градусів, розтопити розламані на шматочки плитку з вершковим маслом.
- В мікрохвильовці або на бані вершки прогріти до такої ж температури, що і шоколад. Влити гарячі вершки в розтоплений шоколад, перемішати і ненадовго відставити в сторону. Коли крем почне густіти, їм можна перемазывать голландські вафлі.
Домашні вафлі – вишукане, але таке просте ласощі. Робіть їх із задоволенням і доповнюйте будь-якими начинками, щоб всякий раз насолоджуватися новими смаками.