Грушевий пиріг з пісочного тіста
Цей пиріг виходить хрустким зовні і неймовірно ніжним всередині.
Для пісочної основи потрібно:
- півкіло борошна;
- 8 г розпушувача;
- 150 г м’якого вершкового масла (маргарину);
- 100 г сметани;
- до 200 г цукру;
- 1 жовток;
- 1 яйце;
- 3 г солі;
- 5 г ванільного цукру.
Для ніжної грушевої начинки потрібно взяти:
- 600 г груш з щільною м’якоттю;
- 200 г цукру;
- 40 р борошна;
- 5 г ванільного цукру;
- 500 мл молока;
- 4 яйця.
Додатково буде потрібно 30 – 40 г крохмалю для подпыла внутрішньої сторони основи пирога.
Для пирогів, в яких використовуються шматочки фруктів, краще брати груші, не перезрілі, з щільною м’якоттю. З них не буде виділятися занадто багато соку, який може змінити структуру тесту, в результаті чого випічка не вийде пропеченою всередині.
Порядок випікання:
- Борошно, розпушувач і м’яке масло розтерти в маслянисту крихту.
- Окремо збити яйце, жовток, цукор, сметану і сіль. Отриману рідку суміш змішати з крихтою з попереднього кроку і зібрати тісто в грудку.
- Розподілити основу руками по формі для випічки.
- Цукор, борошно і яйця змішати віночком до однорідності, розбавити цю масу молоком і варити на тихому вогні до густоти сметани.
- З груш зрізати шкірку, а м’якоть перетворити на тонкі пластинки-слайсы.
- Поверхню основи пирога припылить крохмалем, щоб вона не розм’якла від грушевого соку. Викласти на неї рівним шаром грушеві скибочки, залити їх зверху кремом і готувати при 200°С приблизно 40 – 45 хвилин. Готовий пиріг після остигання залишається припорошити пудрою з меленого цукру.