З заварним кремом
Для домашнього листкового тіста:
- 250 г борошна;
- 200 г маргарину;
- 1 жовток;
- ¼ Ч. л. солі;
- 2 ч. л. оцту;
- 100 мл крижаної води.
Для крему:
- 350 мл молока;
- 100 г цукру;
- 30 г олії;
- щіпка солі;
- 2 ч. л. ванільного цукру;
- 30 г борошна;
- 2 яйця.
Приготування тіста:
- У склянці перемішуємо жовток, сіль, оцет і воду. Гарненько збиваємо до однорідності. Ставимо заготовку в холодильну камеру.
- Тим часом на робочій поверхні просіваємо борошно і трьох в неї маргарин. Щоб його було легше подрібнювати, час від часу рекомендується обвалювати брусок у борошні.
- Перетираємо маргаринову стружку з борошном вручну.
- Масу збираємо гіркою. Беремо заготовку з холодильника і поливаємо гірку, вручну замішуючи тісто. Сильно місити не потрібно – просто перемішуємо між собою інгредієнти.
- Грудку збираємо в пакет, добре стискаємо, випускаючи весь можливий повітря, і кладемо в холодильник на пару годин, а краще на ніч.
- Тісто розкочуємо. Його товщина повинна бути близько 3 мм, а розмір – 40 см на 35 см (+/– 3 см). Ріжемо його на 8 однакових прямокутників. Викладаємо їх на деко.
Крем для листкового торта:
- Складаємо В миску сухі компоненти, перемішуємо і після вливаємо третину молока і яйця. Збиваємо.
- У сотейнику прогріваємо молоко з маслом і майже доводимо до кипіння. Даємо охолонути і вливаємо в нього цівкою яєчно-молочну заготовку. Продукти не повинні бути гарячими, інакше яйце може згорнутися. Під час вливання розмішуємо складу віночком.
- Ставимо сотейник назад на повільний вогонь і варимо крем до загустіння. Потрібно обов’язково помішувати, щоб він не почав пригорати. Крем повинен нагадувати по консистенції домашню сметану.
Далі залишилося зібрати слойки:
- Застиглий крем викладаємо в кондитерський мішок і робимо смужки на платівках тіста у середині.
- Один край пластинок змащуємо жовтком і склеюємо з другим. Зверху заготовки робимо невеликі надрізи і змащуємо їх жовтком.
- Випікаємо при 190 – 210ºС протягом 20 – 25 хвилин.