З додаванням сиру
Більш популярною здобної дріжджовий булочкою з сиром, звичайно, є ватрушка. Але плюшки з сирною начинкою не менш апетитні, тим більше, що їх можна сформувати більш цікавими способами, ніж звичні ватрушки або класичні плюшки.

Для булочок можна скористатися одним з наведених вище рецептів, а можна замісити здобне тісто на дріжджах і сметані, для якого слід підготувати:
- 250 мл теплого молока;
- 150 г цукру;
- 50 г сметани;
- 50 г вершкового масла;
- 30 мл олії;
- 14 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- сіль;
- ваніль;
- 400 г борошна вищого сорту.
До складу сирної начинки входять:
- 250 г ніжного сиру;
- 100 г цукрового піску;
- 50-70 г розпарених родзинок;
- 2 яйця (одне яйце знадобиться для змащування поверхні);
- ванільний порошок.
Хід роботи:
Тісто готується безопарним способом. Спочатку змішують молоко, сіль, цукор, сметану, розтоплене вершкове і рослинне масло до максимальної однорідності.
Окремо змішати борошно, сухі дріжджі і ваніль. З’єднати сухі і рідкі компоненти. Вимісити масу, щоб вона повністю отлипала від рук. Дати їй дозріти в теплі до збільшення розмірів.
Для начинки змішати протертий через сито сир з цукром, яйцем ваніллю і родзинками.
Тісто, що підійшло розсікти на два рівних шматка. Кожен розкачати в тонкий корж 6-7 мм, змастити половиною сирної прошарку, загорнути рулетом і розділити його на відрізки 3-4 см завтовшки. Встановити плюшки зрізом вниз на застелене папером деко і покрити зверху яєчної болтанкою; По-іншому можна сформувати булочки, розрізавши пласт тіста на прямокутники, у центр кожного покласти трохи сирної начинки. По діагоналі зробити в двох кутах невеликі надрізи. Протягнути один куточок в отвір на протилежній стороні, а інший – обернути, щоб стала трохи видно начинка. Змастити їх яйцем і можна трохи присипати цукром.
Не залежно від способу формування на випічку булочок з сирною начинкою знадобиться приблизно 20 хвилин при 180-200 градусах.