Класичний рецепт
За традицією, різдвяний кекс випікають за 6 тижнів до Різдва, а після, його постійно просочують алкоголем. Саме так можна отримати смачну, соковиту і неймовірно ароматну випічку.
Британські кулінари радять приготувати десерт хоча б за два тижні до свята, щоб оцінити справжній смак Різдва. Сьогодні є безліч варіантів приготування різдвяного кексу, але домогтися класичного смаку святкової випічки можна, якщо скористатися рецептом від справжнього англійського кондитера.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 4 яйця;
- 480 г сухофруктів;
- 220 г цукру;
- 120 мл вершків (20%);
- 2 ч. л. спецій;
- 50 мл коньяку;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 60 г мигдалю;
- цедра апельсина і лимона.
Спосіб приготування:
- Підготуємо начинку. Беремо сухофрукти (чорнослив, фініки, курагу), апельсинові цукати, а також темний і світлий родзинки по 140 грам. Повинно вийти 280 г 200 г родзинок і інших сухофруктів. Всі сушені інгредієнти потрібно добре вимити, видалити з них кісточки і порізати на дрібні шматочки.
- У невелику ємність викладаємо подрібнену «сушку», заливаємо її коньяком, перемішуємо і ставимо в холодильник на тиждень. Періодично складу треба перемішувати, щоб всі сухофрукти змогли ввібрати аромат коньяку.
- Мигдаль також потрібно підготувати і підсушити. Розігріваємо духовку до 190 градусів, горіхи кладемо на деко і йдіть їх подсушиваться на 7 хвилин. Остиглий мигдаль подрібнюємо на дрібні шматочки.
- Як тільки для начинки все буде готове, можна приступати до процесу приготування кексу. Для початку збиваємо цукор (тут можна використовувати білий, а краще тростинний) з розм’якшеним вершковим маслом. Не вимикаючи міксер, починаємо по одному вводити яйця.
- Додаємо цедру одного лимона і апельсина. Висипаємо мелені прянощі: корицю, мускатний горіх, кардамон, аніс і гвоздику. Поступово всипаємо борошно з розпушувачем і додаємо вершки.
- Тепер у тісто можна додати горіхи, ароматні сухофрукти і ретельно все перемішати.
- Беремо спеціальну форму для випічки кексів і змащуємо її маслом. Застеляємо папером для випікання, викладаємо поверх неї тісто і ставимо в розігріту до 140 градусів духовку на 3 години.
- Готовий кекс, не виймаючи з форми, прямо в гарячому вигляді просочуємо коньяком, загортаємо у фольгу і залишаємо на 12 годин.
Потім дістаємо десерт з форми, загортаємо його в папір, потім у фольгу і, нарешті, в харчову плівку. Зберігаємо місяць при кімнатній температурі, не забуваючи хоча б раз на тиждень змащувати його коньяком. В процесі зберігання весь алкоголь випарується, а неймовірний аромат залишиться.