Німецький різдвяний кекс Штолень
У Німеччині різдвяний пиріг Штолень вважається справжньою візитною карткою великого свята. У переддень Різдва в кожному куточку країни можна купити цей знаменний символ. У честь нього назвали різдвяний ринок Strizelmarkt, де кожен житель і гість може купити німецький кекс Штоллен.
Відмінна риса десерту у використанні великої кількості вершкового масла, тому випічка завжди виходить досить важкою.
Інгредієнти:
- 400 г масла;
- 750 р борошна;
- 220 мл молока;
- 50 г дріжджів;
- 200 г цукру;
- 250 г родзинок;
- 220 г мигдалю;
- 70 г цукатів;
- лимон;
- щіпка солі, кориця, ванілін.
Спосіб приготування:
- Перед тим, як випікати сам кекс, за кілька днів потрібно замочити в ромі або коньяку цукати і родзинки.
- Молоко потрібно трохи підігріти і розвести в ньому дріжджі, додавши трохи цукру. Як тільки опара «підійде», додаємо борошно, масло кімнатної температури, цукор і щіпку солі. Замішуємо тісто.
- У масу викладаємо начинку з цукатів, родзинок і подрібнених горіхів. Додаємо прянощі, сік і цедру одного лимона. Добре замішуємо тісто, воно повинно вийде важким і щільним. Залишаємо на 3 години.
- Підготовлену форму заповнюємо тістом і випікаємо кекс при 180 градусах 40 – 50 хвилин.
Готовий десерт просочуємо вершковим маслом і посипаємо цукровою пудрою.