Готуємо смачну свинину на плиті
Класичний спосіб приготування ще довго буде радувати нас численними можливостями теплової обробки продуктів. Варимо, смажимо, тушкуємо, тушкуємо — вибираємо страву на будь-який смак.
Гуляш зі свинини з підливою
Обов’язково доповнюємо страва свіжим хлібом, який використовуємо замість ложки. Просто маку хрустку окраєць або м’якоть в густу ароматну підливу, разом з шматочком ніжного м’яса відправляємо до рота. Непередаване задоволення!
Інгредієнти:
- свиняча шийка — 500 г;
- цибулини — 2 шт.;
- морквина;
- борошно — 50 р;
- томат-паста — 100 г;
- листочки лавра — 2 шт.;
- бутильована вода — 150 мл;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- половинка солодкого перцю;
- бажане кількість солі і спецій.
Приготування:
- Нагріваємо сковороду. Свинину поділяють на великі порційні частини, злегка відбиваємо і викладаємо в гарячий рослинний жир. Відразу поміщаємо листочки лавра (для аромату) і підсмажуємо м’ясні шматочки до золотистого кольору на сильному вогні.
- Очищені і помиті овочі нарізаємо невеликими кубиками і додаємо до м’яса, коли на ньому з’явилася золотава скоринка.
- Продовжуємо приготування на середньому вогні. Через 10 хвилин солимо і перчимо інгредієнти, поміщаємо спеції, прянощі, пасту томатів.
- Посипаємо продукти борошном, перемішуємо. Через три хвилини, не припиняючи роботу дерев’яною лопаткою, заливаємо майже готову страву гарячою водою.
Накриваємо ємність кришкою, зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму і тушкуємо свинину в підливці півгодини.
Стейк зі свинини на сковороді
Інгредієнти:
- м’якоть свинини — 700 г;
- свіжа олія (оливкова, соняшникова);
- сіль, спеції.
Приготування:
- Обробляємо свинину в звичайному режимі, розрізаємо впоперек волокон (не забуваємо про це правило) на пласти товщиною до 3 див. Змащуємо шматки маслом, густо посипаємо спеції, залишаємо замаринований продукт на півгодини.
- Сильно нагріваємо сковороду. Свинину солимо, викладаємо в ємність, розташовуючи шматки трохи віддалік один від одного. Смажимо на сильному вогні, перевертаємо тільки після появи скоринки. Таким прийомом ми як би «запечатуємо» м’ясо, запобігаючи витіканню соку. Нічого не протикаємо і не колемо!
- Продовжуємо приготування. Через 3 хв. зменшуємо вогонь, а через 5 хв. закінчуємо обсмажування стейк зі свинини.
Залишаємо його на чверть години в закритому сковороді.
Самі смачні відбивні зі свинини
Інгредієнти:
- свіже охолоджене м’ясо — 600 г для трьох порцій;
- сіль, спеції і прянощі;
- олія оливок — 500 г;
- сік з половинки лимона.
Приготування:
- Свинину миємо й обсушуємо серветками, поділяємо на частини. Для того, щоб відбивні зберегли всередині м’ясний сік, сформували «захисний панцир», не паніруємо їх у борошні або іншому складі. Ще одна умова — видалення сухожиль (сполучна тканина), які можуть в процесі смаження стиснути і деформувати вироби.
- Змішуємо спеції, сухі трави (підбираємо за смаком) і сік лимона. Натираємо пласти, залишаємо на півгодини.
- Обсмажуємо шматки п’ять хвилин на сухій розпеченій сковороді на сильному вогні.
- Одразу (!) загортаємо відбивні в фольгу, залишаємо на чверть години, щоб всі соки і аромати поєдналися у єдиному смаковому букеті. Сама апетитна відбивна готова!
Традиційне азу з свинини з огірками
Інгредієнти:
- картопля — 300 г;
- цибулини — 3 шт.;
- м’якоть свинини — 500 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 100 г;
- огірки (солоні, бочкові) — 3 шт.;
- томат-паста — 50 р;
- перець горошком — 6 шт.
Приготування:
- Розрізаємо м’ясо, як це робили для отримання бефстроганов, і обсмажуємо в жирі до утворення рум’яної скоринки.
- Очищену цибулю дрібно шаткуємо, пасеруємо на олії і відправляємо до свинини. Викладаємо пасту томатів, заливаємо продукти гарячим бульйоном або нагрітою водою, повністю покриваючи компоненти азу (не більше!).
- Поділяємо картоплю на великі частини, обсмажуємо до напівготовності.
- Очищаємо огірочки, ріжемо на тонкі пластини і припускаємо в олії на сковороді. Додаємо до м’яса разом з шматочками картоплі, горошинами перцю і подрібненими зубками часнику.
При необхідності солимо, акуратно перемішуємо, тушкуємо 15 хвилин. Подаючи блюдо, прикрашаємо азу нарубаним кропом.
Шніцель на сковороді
Інгредієнти:
- шматок окосту — 500 г;
- товчені сухарі — 70 г;
- борошно — 20 г;
- свіже яйце;
- топлене масло — 100 г;
- склад солі і перцю визначаємо за смаком.
Приготування:
- М’ясо звільняємо від сухожиль, слідуючи рекомендаціям, наведеним у рецепті відбивних. Шинку нарізаємо широкими пластинами, роблячи це навскіс, але поперек волокон.
- Сильно і рівномірно відбиваємо скибочки, за смаком солимо і перчимо. Паніруємо, викладаємо в гарячий жир на розпечену сковороду. Обсмажуємо до улюбленої скоринки.
- В кінці теплової обробки продуктів зрушуємо ємність на край плити.
Шурпа — цілющий і ситний суп
Інгредієнти:
- баранина (обов’язково на кості) — 1 кг;
- курдючний жир для смаження;
- цибулини, морква, солодкий перець — 2 шт.;
- помідори — 6 шт.;
- бутильована вода — 2 л;
- томат-паста — 50 р;
- зубки часнику — 6 шт.;
- дрібний картопля;
- гостра паприка, перець, зелень, сіль — за бажанням.
Приготування:
- Для шурпи підбираємо 3-літрову каструлю (не емальовану). Баранину нарізаємо досить великими шматками, обсмажуємо в курдючному жирі на сильному вогні до апетитної скоринки. Щоб не було бризок, посипаємо дно невеликою кількістю солі.
- Вливаємо очищену воду, включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння, зменшуємо полум’я до мінімального показника. Постійно знімаємо піну, не допускаючи з’єднання темних «лахміття» з бульйоном!
- Відварюємо м’ясо до двох годин і витягаємо з ємності. Очищаємо овочі, моркву нарізаємо кружечками, цибулю, помідори і перець — смужками. Подрібнюємо часник.
- Викладаємо всі компоненти, а також цілі бульби картоплі в суп, додаємо сіль, спеції і приправи.
- Продовжуємо приготування шурпи до готовності продуктів. В кінці процесу додаємо томат-пасту, нарубану зелень і повертаємо шматки м’яса. Чверть години наполягаємо шурпу.
М’ясо, смажене на сковороді з цибулею
Інгредієнти:
- м’якоть свинини (ошийок) — 700 г;
- цибулини — 3 шт.;
- сіль, звичайний цукор — по 20 р;
- рослинний жир (топлене масло) — 50 р.
Приготування:
- Поділяємо м’ясо на шашлики частини, викладаємо на сильно нагріту (до появи легкого димку) з олією сковорідку, обсмажуємо на високому вогні.
- Після утворення золотистого кольору зменшуємо полум’я, трохи перчимо і солимо свинину, тушкуємо 15 хвилин у закритому вигляді.
- Відкриваємо ємність, кладемо цибулю, нарізану великими кільцями, посипаємо цукром, підсмажуємо до чудесної карамельної скоринки.
Пікантна свинина у воці
Особливістю круглої сковороди конічної форми є невелике дно і високі стінки, що вимагає постійної уваги і частого перемішування компонентів страви.
Інгредієнти:
- цибулини — 3 шт.;
- свинина — 400 г;
- мелений імбир — 40 г;
- морква — 2 шт.;
- соус соєвий — 70 г;
- масло (рослинне або оливкове) — 20 г;
- чилі, паприка, сіль
Приготування
- Поділяємо м’ясо на невеликі і дуже тонкі шматочки. Нарізаємо кільцями цибулю шаткуємо смужками морква, подрібнюємо стручок чилі.
- Розігріваємо вок, викладаємо м’ясо. Перемішуючи, підрум’янюємо протягом 10 хвилин (не більше!).
- Додаємо овочі, заправляємо їжу соєвим соусом, перцем і сіллю. Кількома рухами заважаємо продукти, через п’ять секунд закінчуємо приготування.
Тушкована свинина в томатному соусі
Інгредієнти:
- свіже охолоджене м’ясо — 600 г;
- томат-паста, рослинний жир — по 20 р;
- бутильована вода — 200 мл;
- цибулина;
- по дрібці перцю і солі.
Приготування:
- Розрізаємо шматок м’яса на невеликі частини, ставимо в нагріту з жиром сковороду, швидко (3 хвилини) обсмажуємо до рум’яної скоринки. Додаємо нарізану цибулю, очікуємо появи на ньому золотистого кольору, вливаємо гарячий бульйон або воду, продовжуємо приготування.
- Коли рідина випарується, викладаємо томат-пасту, перчимо і солимо продукти. Визначаємо готовність свинини за відсутності соусу в сковороді.
М’ясо, смажене в клярі
Інгредієнти:
- не дуже жирна свинина — 400 г;
- зубок часнику;
- очищена вода — 50 мл;
- яйце;
- борошно — 30 г;
- домашнє масло топлене — 100 г;
- сіль, перець — за бажанням.
Приготування:
- З’єднуємо в чаші очищену воду, борошно і яйце, додаємо трохи перцю і щіпку солі. Перемішуємо компоненти до отримання консистенцією складу домашньої сметани.
- Нарізаємо м’ясо на скибочки товщиною до 3 мм, добре відбиваємо і трохи солимо, враховуючи склад кляру.
- Кожен шматок занурюємо в приготовлену густу масу і залишаємо в ній на кілька хвилин.
- Підсмажуємо свинину на розпеченій з жиром сковороді. Отримуємо страва, «упакована» в рум’яну, дуже апетитну скоринку.
Котлети з свинини
Інгредієнти:
- свинина — 300 г;
- молоко — 20 мл;
- олія для обсмажування;
- скибочка білого хліба;
- половина цибулини;
- сіль, перець.
Приготування:
Поділяємо м’ясо на невеликі шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні разом з очищеним цибулею. Хлібну м’якоть замочуємо в молоці, віджимаємо, додаємо у фарш. Не забуваючи про солі та спеціях, ретельно вимішуємо складу. Формуємо невеликі котлетки і обсмажуємо в олії по п’ять хвилин з обох сторін.
Свинячі реберця з цибулею
Інгредієнти:
- свинячі реберця — 1 кг;
- цибулини — 2 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 20 г;
- стовчений в ступі коріандр — 1 ч. л.;
- кількість солі і перцю підбираємо за вподобанням.
Приготування:
Поділяємо реберця на порційні частини, викладаємо на розігріту сковороду з нагрітою олією і обсмажуємо чверть години. Коли на м’ясі з’явиться апетитна скоринка, додаємо кільця цибулі, спеції, сіль і прянощі. Продовжуємо приготування, поки овоч не посвітлішає і стане зовсім прозорим.
Смажена свинина з картоплею
Інгредієнти:
- грудинка — 300 г;
- бульби картоплі — 500 г;
- олія соняшникова 20 г;
- цибулина;
- зелень, сіль і суміш перцю.
Приготування:
- Поділяємо грудинку на невеликі скибочки, включаємо під сковородою середній вогонь, обсмажуємо свинину в олії 15 хвилин.
- Додаємо крупно нарізану картоплю, нашатковану півкільцями цибулю і перемішуємо продукти.
- Продовжуємо приготування в тому ж режимі до готовності всіх компонентів. Стежимо за тим, щоб бульби смажилися, а не тушкувалися. У цьому родзинка цієї страви!