Що приготувати з свинини? 40 рецептів в домашніх умовах

Готуємо смачну свинину на плиті

Класичний спосіб приготування ще довго буде радувати нас численними можливостями теплової обробки продуктів. Варимо, смажимо, тушкуємо, тушкуємо — вибираємо страву на будь-який смак.

Гуляш зі свинини з підливою

Обов’язково доповнюємо страва свіжим хлібом, який використовуємо замість ложки. Просто маку хрустку окраєць або м’якоть в густу ароматну підливу, разом з шматочком ніжного м’яса відправляємо до рота. Непередаване задоволення!

Інгредієнти:

  • свиняча шийка — 500 г;
  • цибулини — 2 шт.;
  • морквина;
  • борошно — 50 р;
  • томат-паста — 100 г;
  • листочки лавра — 2 шт.;
  • бутильована вода — 150 мл;
  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • половинка солодкого перцю;
  • бажане кількість солі і спецій.

Приготування:

  • Нагріваємо сковороду. Свинину поділяють на великі порційні частини, злегка відбиваємо і викладаємо в гарячий рослинний жир. Відразу поміщаємо листочки лавра (для аромату) і підсмажуємо м’ясні шматочки до золотистого кольору на сильному вогні.
  • Очищені і помиті овочі нарізаємо невеликими кубиками і додаємо до м’яса, коли на ньому з’явилася золотава скоринка.
  • Продовжуємо приготування на середньому вогні. Через 10 хвилин солимо і перчимо інгредієнти, поміщаємо спеції, прянощі, пасту томатів.
  • Посипаємо продукти борошном, перемішуємо. Через три хвилини, не припиняючи роботу дерев’яною лопаткою, заливаємо майже готову страву гарячою водою.

Накриваємо ємність кришкою, зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму і тушкуємо свинину в підливці півгодини.

Стейк зі свинини на сковороді

Інгредієнти:

  • м’якоть свинини — 700 г;
  • свіжа олія (оливкова, соняшникова);
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Обробляємо свинину в звичайному режимі, розрізаємо впоперек волокон (не забуваємо про це правило) на пласти товщиною до 3 див. Змащуємо шматки маслом, густо посипаємо спеції, залишаємо замаринований продукт на півгодини.
  • Сильно нагріваємо сковороду. Свинину солимо, викладаємо в ємність, розташовуючи шматки трохи віддалік один від одного. Смажимо на сильному вогні, перевертаємо тільки після появи скоринки. Таким прийомом ми як би «запечатуємо» м’ясо, запобігаючи витіканню соку. Нічого не протикаємо і не колемо!
  • Продовжуємо приготування. Через 3 хв. зменшуємо вогонь, а через 5 хв. закінчуємо обсмажування стейк зі свинини.

Залишаємо його на чверть години в закритому сковороді.

Самі смачні відбивні зі свинини

Інгредієнти:

  • свіже охолоджене м’ясо — 600 г для трьох порцій;
  • сіль, спеції і прянощі;
  • олія оливок — 500 г;
  • сік з половинки лимона.

Приготування:

  • Свинину миємо й обсушуємо серветками, поділяємо на частини. Для того, щоб відбивні зберегли всередині м’ясний сік, сформували «захисний панцир», не паніруємо їх у борошні або іншому складі. Ще одна умова — видалення сухожиль (сполучна тканина), які можуть в процесі смаження стиснути і деформувати вироби.
  • Змішуємо спеції, сухі трави (підбираємо за смаком) і сік лимона. Натираємо пласти, залишаємо на півгодини.
  • Обсмажуємо шматки п’ять хвилин на сухій розпеченій сковороді на сильному вогні.
  • Одразу (!) загортаємо відбивні в фольгу, залишаємо на чверть години, щоб всі соки і аромати поєдналися у єдиному смаковому букеті. Сама апетитна відбивна готова!
Дивіться також:  Як приготувати пельмені в домашніх умовах?

Традиційне азу з свинини з огірками

Інгредієнти:

  • картопля — 300 г;
  • цибулини — 3 шт.;
  • м’якоть свинини — 500 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 100 г;
  • огірки (солоні, бочкові) — 3 шт.;
  • томат-паста — 50 р;
  • перець горошком — 6 шт.

Приготування:

  • Розрізаємо м’ясо, як це робили для отримання бефстроганов, і обсмажуємо в жирі до утворення рум’яної скоринки.
  • Очищену цибулю дрібно шаткуємо, пасеруємо на олії і відправляємо до свинини. Викладаємо пасту томатів, заливаємо продукти гарячим бульйоном або нагрітою водою, повністю покриваючи компоненти азу (не більше!).
  • Поділяємо картоплю на великі частини, обсмажуємо до напівготовності.
  • Очищаємо огірочки, ріжемо на тонкі пластини і припускаємо в олії на сковороді. Додаємо до м’яса разом з шматочками картоплі, горошинами перцю і подрібненими зубками часнику.

При необхідності солимо, акуратно перемішуємо, тушкуємо 15 хвилин. Подаючи блюдо, прикрашаємо азу нарубаним кропом.

Шніцель на сковороді

Інгредієнти:

  • шматок окосту — 500 г;
  • товчені сухарі — 70 г;
  • борошно — 20 г;
  • свіже яйце;
  • топлене масло — 100 г;
  • склад солі і перцю визначаємо за смаком.

Приготування:

  • М’ясо звільняємо від сухожиль, слідуючи рекомендаціям, наведеним у рецепті відбивних. Шинку нарізаємо широкими пластинами, роблячи це навскіс, але поперек волокон.
  • Сильно і рівномірно відбиваємо скибочки, за смаком солимо і перчимо. Паніруємо, викладаємо в гарячий жир на розпечену сковороду. Обсмажуємо до улюбленої скоринки.
  • В кінці теплової обробки продуктів зрушуємо ємність на край плити.

Шурпа — цілющий і ситний суп

Інгредієнти:

  • баранина (обов’язково на кості) — 1 кг;
  • курдючний жир для смаження;
  • цибулини, морква, солодкий перець — 2 шт.;
  • помідори — 6 шт.;
  • бутильована вода — 2 л;
  • томат-паста — 50 р;
  • зубки часнику — 6 шт.;
  • дрібний картопля;
  • гостра паприка, перець, зелень, сіль — за бажанням.
Дивіться також:  Тісто для пельменів на воді класичне – 8 смачних рецептів у домашніх умовах

Приготування:

  • Для шурпи підбираємо 3-літрову каструлю (не емальовану). Баранину нарізаємо досить великими шматками, обсмажуємо в курдючному жирі на сильному вогні до апетитної скоринки. Щоб не було бризок, посипаємо дно невеликою кількістю солі.
  • Вливаємо очищену воду, включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння, зменшуємо полум’я до мінімального показника. Постійно знімаємо піну, не допускаючи з’єднання темних «лахміття» з бульйоном!
  • Відварюємо м’ясо до двох годин і витягаємо з ємності. Очищаємо овочі, моркву нарізаємо кружечками, цибулю, помідори і перець — смужками. Подрібнюємо часник.
  • Викладаємо всі компоненти, а також цілі бульби картоплі в суп, додаємо сіль, спеції і приправи.
  • Продовжуємо приготування шурпи до готовності продуктів. В кінці процесу додаємо томат-пасту, нарубану зелень і повертаємо шматки м’яса. Чверть години наполягаємо шурпу.

М’ясо, смажене на сковороді з цибулею

Інгредієнти:

  • м’якоть свинини (ошийок) — 700 г;
  • цибулини — 3 шт.;
  • сіль, звичайний цукор — по 20 р;
  • рослинний жир (топлене масло) — 50 р.

Приготування:

  • Поділяємо м’ясо на шашлики частини, викладаємо на сильно нагріту (до появи легкого димку) з олією сковорідку, обсмажуємо на високому вогні.
  • Після утворення золотистого кольору зменшуємо полум’я, трохи перчимо і солимо свинину, тушкуємо 15 хвилин у закритому вигляді.
  • Відкриваємо ємність, кладемо цибулю, нарізану великими кільцями, посипаємо цукром, підсмажуємо до чудесної карамельної скоринки.

Пікантна свинина у воці

Особливістю круглої сковороди конічної форми є невелике дно і високі стінки, що вимагає постійної уваги і частого перемішування компонентів страви.

Інгредієнти:

  • цибулини — 3 шт.;
  • свинина — 400 г;
  • мелений імбир — 40 г;
  • морква — 2 шт.;
  • соус соєвий — 70 г;
  • масло (рослинне або оливкове) — 20 г;
  • чилі, паприка, сіль

Приготування

  • Поділяємо м’ясо на невеликі і дуже тонкі шматочки. Нарізаємо кільцями цибулю шаткуємо смужками морква, подрібнюємо стручок чилі.
  • Розігріваємо вок, викладаємо м’ясо. Перемішуючи, підрум’янюємо протягом 10 хвилин (не більше!).
  • Додаємо овочі, заправляємо їжу соєвим соусом, перцем і сіллю. Кількома рухами заважаємо продукти, через п’ять секунд закінчуємо приготування.

Тушкована свинина в томатному соусі

Інгредієнти:

  • свіже охолоджене м’ясо — 600 г;
  • томат-паста, рослинний жир — по 20 р;
  • бутильована вода — 200 мл;
  • цибулина;
  • по дрібці перцю і солі.

Приготування:

  • Розрізаємо шматок м’яса на невеликі частини, ставимо в нагріту з жиром сковороду, швидко (3 хвилини) обсмажуємо до рум’яної скоринки. Додаємо нарізану цибулю, очікуємо появи на ньому золотистого кольору, вливаємо гарячий бульйон або воду, продовжуємо приготування.
  • Коли рідина випарується, викладаємо томат-пасту, перчимо і солимо продукти. Визначаємо готовність свинини за відсутності соусу в сковороді.
Дивіться також:  Страви з сочевиці – 9 простих і смачних рецептів

М’ясо, смажене в клярі

Інгредієнти:

  • не дуже жирна свинина — 400 г;
  • зубок часнику;
  • очищена вода — 50 мл;
  • яйце;
  • борошно — 30 г;
  • домашнє масло топлене — 100 г;
  • сіль, перець — за бажанням.

Приготування:

  • З’єднуємо в чаші очищену воду, борошно і яйце, додаємо трохи перцю і щіпку солі. Перемішуємо компоненти до отримання консистенцією складу домашньої сметани.
  • Нарізаємо м’ясо на скибочки товщиною до 3 мм, добре відбиваємо і трохи солимо, враховуючи склад кляру.
  • Кожен шматок занурюємо в приготовлену густу масу і залишаємо в ній на кілька хвилин.
  • Підсмажуємо свинину на розпеченій з жиром сковороді. Отримуємо страва, «упакована» в рум’яну, дуже апетитну скоринку.

Котлети з свинини

Інгредієнти:

  • свинина — 300 г;
  • молоко — 20 мл;
  • олія для обсмажування;
  • скибочка білого хліба;
  • половина цибулини;
  • сіль, перець.

Приготування:

Поділяємо м’ясо на невеликі шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні разом з очищеним цибулею. Хлібну м’якоть замочуємо в молоці, віджимаємо, додаємо у фарш. Не забуваючи про солі та спеціях, ретельно вимішуємо складу. Формуємо невеликі котлетки і обсмажуємо в олії по п’ять хвилин з обох сторін.

Свинячі реберця з цибулею

Інгредієнти:

  • свинячі реберця — 1 кг;
  • цибулини — 2 шт.;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 20 г;
  • стовчений в ступі коріандр — 1 ч. л.;
  • кількість солі і перцю підбираємо за вподобанням.

Приготування:

Поділяємо реберця на порційні частини, викладаємо на розігріту сковороду з нагрітою олією і обсмажуємо чверть години. Коли на м’ясі з’явиться апетитна скоринка, додаємо кільця цибулі, спеції, сіль і прянощі. Продовжуємо приготування, поки овоч не посвітлішає і стане зовсім прозорим.

Смажена свинина з картоплею

Інгредієнти:

  • грудинка — 300 г;
  • бульби картоплі — 500 г;
  • олія соняшникова 20 г;
  • цибулина;
  • зелень, сіль і суміш перцю.

Приготування:

  • Поділяємо грудинку на невеликі скибочки, включаємо під сковородою середній вогонь, обсмажуємо свинину в олії 15 хвилин.
  • Додаємо крупно нарізану картоплю, нашатковану півкільцями цибулю і перемішуємо продукти.
  • Продовжуємо приготування в тому ж режимі до готовності всіх компонентів. Стежимо за тим, щоб бульби смажилися, а не тушкувалися. У цьому родзинка цієї страви!
Прокрутка до верху