Ситний сирний суп з грибами – ніжне вершкове страву, яке підвищує засвоюваність поживних речовин, урізноманітнює звичне меню сім’ї. Порадує господинь і його доступність. Такий суп можна приготувати, в тому числі і з різними видами м’яса.
Класичний сирний суп з грибами
Склад продуктів: півкіло свіжих грибів, сіль, половина великої цибулини, 3 зубчики часнику, малий. ложка білого борошна, 380 г плавленого сиру, 2 середні картоплини, спеції.
- Першим ділом в солоному окропі готуються кубики картоплі.
- В цей час обсмажується рубаний цибулю і шматочки грибів. Добре підійдуть для такої страви печериці.
- В картопляний бульйон викладається сир. Маса змішалась віночком до повного його розчинення.
- Залишилося додати обжарку і вибрані спеції.
Суп доводиться до закипання, вариться пару хвилин і вимикається. Нехай він настоїться ще 8-9 хвилин до подачі до обіду.
З додаванням курки
Склад продуктів: 320 г філе курятини, цибулина, 220 г плавленого сиру, 240-260 г печериць, кухонна сіль, 40 г вершкового масла, ароматні трави, 3 картоплини.
- Кубики картоплі відварюються в підсоленому окропі.
- Куряче філе дрібно ріжеться і смажиться на розтопленому жирі до рум’яності.
- У що залишився від м’яса олії страхуються кубики цибулі і тонкі пластинки грибів.
- Коли картопля стане м’якою, у бульйоні потрібно розчинити сир.
- Після цього в каструлю відправляється курятина і гриби з цибулею.
Сирний суп з куркою і грибами солиться, присмачується приправами і вариться ще 8-9 хвилин.
Крем-суп з плавленого сиру з грибами
Склад продуктів: 420 г свіжих печериць, 130 г селери, щіпка мускатного горіха, 70 мл жирних вершків, сіль, 430-460 г плавленого сиру, цибулини, оливкова олія, 1,5-1,7 л очищеної води.
- На розігрітій оливковій олії гаситься подрібнену цибулю, селеру і пластинки грибів. Краще всього відразу готувати їх в сотейнику.
- Зверху виливається гаряча вода. У масу додається сіль.
- Вміст сотейника перетворюється в крем відповідною насадкою блендера.
- Далі суп відправляється на плиту, в ньому розчиняється сир. Додається мускатний горіх.
Залишається залити жирні вершки і поварити суп з плавленого сиру з грибами ще пару хвилин.
З фрикадельками
Склад продуктів: 420 г будь-якого м’ясного фаршу, цибулина, сіль, 180 г печериць, морква, суміш перців, 2 плавлених сирка, 3 картоплини.
- Брусочки картоплі варяться в підсоленій воді.
- З інших подрібнених овочів готується піджарка. Далі в неї додаються пластинки грибів, і маса смажиться ще 6-7 хвилин.
- Фарш солиться, перчится, з нього ліпляться мініатюрні кружечки.
- У воду з картоплею додається піджарка. Коли вона знову закипить, можна закладати в майбутній суп фрикадельки.
- В останню чергу в бульйоні розчиняються плавлені сирки. Щоб прискорити процес, подрібніть їх за допомогою терки.
Вариться сирний суп з грибами і фрикадельками ще 8-9 хвилин і відразу подається до обіду.
Суп-пюре
Склад продуктів: 730 мл курячого бульйону, 170 г печериць, 2 середніх картоплин, цибулина, половина моркви, плавлений сирок, 160 мл вершків середньої жирності, 70 г вершкового масла, сіль.
- Бруски картоплі заливаються солоним бульйоном і готуються до розм’якшення.
- На розтопленому маслі смажаться пластини грибів, а також подрібнені овочі, що залишилися.
- До майже готової картоплі додається сирок, нарізану шматочками, а також вміст сковороди.
Сирний суп-пюре з грибами вариться ще 12-14 хвилин, після чого в нього вливаються вершки, і маса перетворюється в густий крем заглибним блендером.
Смачний рецепт з вершками
Склад продуктів: 160 г цибулі, 3-4 картопляні бульби, півкіло печериць, 130 мл нежирних вершків, зубок часнику, 1 літр фільтрованої води, 170-190 г плавленого сиру, сіль, моркву, суміш перців, оливкова олія.
- Цибулю з морквою подрібнюються і обсмажують на оливковій олії.
- Далі до овочів додаються пластинки свіжих грибів. Разом продукти готуються до тих пір, поки з сковорідки не випарується вся волога.
- Картопля ріжеться брусками і вариться в каструлі з водою. Коли він буде наполовину готовий, ємність можна закладати піджарку, додати сіль і перець.
- Хвилин через 5-6 в бульйоні розчиняється плавлений сир. Додається туди і роздавлений часник.
- Ще через пару хвилин вливаються вершки.
Залишилося дати супу закипіти і зняти його з вогню. Подається пікантне страва з часниковими грінками.
В мультиварці
Склад продуктів: 2,5 літра м’ясного бульйону, 330 г плавленого сиру, сіль, цибулина, 230 г печериць, половина кореня селери, моркву, 4-5 картоплин, італійські трави.
- Картопля, корінь селери, цибулю, моркву довільно подрібнюються. Свіжі печериці нарізати тонкими пластинками.
- Спочатку в програмі «Випічка» на будь-якому жирі готуються гриби.
- Приблизно через 5-6 хвилин до печерицям висипаються інші інгредієнти з першого кроку, крім картоплі.
- Ще через 4-5 хвилин в чашу «розумної каструлі» вливається м’ясний бульйон. Коли він закипить, можна засипати в ємність картоплю.
- Через 10-12 хвилин варіння в чашу викладається сир. Потрібно інтенсивно заважати суп, щоб в ньому не залишилося сирних грудочок.
Вміст чаші солиться, присмачується італійськими травами. Залишилося поварити ще 12-14 хвилин. Після цього суп розливається порційно і прикрашається рубаною зеленню.
З копченою куркою
Склад продуктів: 320-240 г копченої курки, плавлений сирок, по 1 шт. цибулі і моркви, сіль, 3-4 картоплини, 70 мл жирних вершків, рафінована олія, суміш перців, 220 г печериць.
- Копчене м’ясо ріжеться брусками і разом з кубиками картоплі відправляється варитися в підсоленій воді.
- В цей час шинкують овочі і гриби. Їх потрібно обсмажити до готовності на одній сковороді з рафінованою олією. Маса перчится.
- Вийшла піджарка перекладається в бульйон з картоплею і курятиною.
- У суп додаються шматочки сиру. Треба заважати страва до повного його розчинення.
Залишилося досолити суп за смаком і варити ще 8-9 хвилин.