Зі сливовим варенням
Якщо пиріг готується не в сезон дозрівання слив, свіжі плоди легко замінити домашніми заготовками. Відкритий пиріг з пишною дріжджовий основою і густим кисло-солодким варенням або джемом із слив можна спекти практично моментально, так як не потрібно ставити опару і чекати, коли тісто підніметься.
Для основи:
- борошно – 300 – 350 г;
- вода – 250 мл;
- масло рослинне – 60 мл;
- цукор – 50 г;
- сіль – 5 г;
- швидко діючі дріжджі – 5 р.
Пиріг можна готувати в круглій формі або на деку, але обов’язково оформивши по краях бортики з тіста.
- Рослинне масло нагріти, не доводячи до кипіння. Розчинити в ньому сіль і цукор. Трохи остудити і влити кип’ячену воду такої ж температури.
- Додати дріжджі, просіяти в тісто борошно м замісити пружне тісто.
- Форму ретельно змастити, розкласти на дні розкатане тісто і рівномірно розподілити варення.
- Зробити прикраси з тіста: всілякі кіски, аплікації у вигляді квітів і листя, традиційні решітки або щось зовсім незвичайне.
- Півгодини пиріг повинен щоб підійшло, після чого його слід випікати 30 хвилин при 180 º с.
Пиріг вийде рум’яним, якщо прикраси і виступаючі бортики змастити жовтком.