Солянка з капусти з грибами на зиму – 7 рецептів

Сезон консервації, коли господині перетворюють свої кухні в невеликі заводи майже промислових масштабів, вважається одним з найбільш «гарячих». Один з найпоширеніших видів заготовок — солянка з капусти: з грибами, з морквою, з болгарським перцем, асортимент інгредієнтів досить великий. Пропонуємо вам ознайомитися з традиційними та оригінальними способами консервації овочів на зиму.

Класична солянка з капусти з грибами на зиму

Рецепт можна сміливо назвати класикою жанру, так як в ньому використовується традиційний набір продуктів, який входить капуста, помідори (або томатна паста) та гриби.

Інгредієнти:

  • 4 ст. л. з гіркою томатної пасти;
  • Кілограм грибів;
  • 2 кілограма капусти;
  • 200 г цибулі;
  • По склянці олії і води;
  • 40 мл. оцту (9%);
  • 4 горошинки перцю;
  • 1,5 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. солі.

Покроковий рецепт приготування солянки з капусти з грибами на зиму:

  • Білокачанну капусту нашаткувати, викладаємо її в казан з 200 мл олії.
  • Змішуємо 250 мілілітрів води з оцтом і вливаємо в казан. Туди ж закидаємо перець, гвоздику.
  • Тушкуємо все на повільному вогні півгодини.
  • Настав час томатної пасти: перед додаванням в казан змішуємо її з сіллю і цукром.
  • Важливо, щоб до складу готової пасти входили тільки томати!
  • Знову тушкуємо: тепер 15 хвилин.

  • Через 45 хвилин з початку приготування солянки відправляємо в чашу гриби. Їх необхідно відварити до повної готовності, нарізати на шматочки, а потім обсмажувати разом з ріпчастою цибулею на рослинному маслі. Процес, не враховуючи час відварювання грибів, займе 5-7 хвилин.
  • Гриби, пересмажені з цибулею, відправляємо в казан з капустою. Тушкуємо ще 10 хвилин і вимикаємо.

Солянка готова. Вона відмінно буде зберегтися хоч протягом всієї зими.

Солянка: рецепт з додаванням моркви

Солянка – дивовижне блюдо. Воно може бути як закускою, так і повноцінним другим блюдом. Також заготівлю можна використовувати в якості овочевої основи для перших і других страв.

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна: 1 кг.;
  • Гриби відварені: 800 гр.;
  • Морква: 500 гр.;
  • Цибуля: 500 гр.;
  • Масло: 500 мл;
  • Томатна паста: 4 ст. л.;
  • Оцет яблучний: 15 мл;
  • Лаврове листя: 2 аркуша;
  • Перець: 7 горошин;
  • Сіль: 1 ст. л.

Як приготувати солянку з капусти з грибами на зиму? Щоб це дізнатися, слідуємо покроковим рекомендацій:

  • Гриби, заздалегідь відварені в підсоленій воді, обсмажуємо в 100 мл олії 25 хвилин.

Смажити гриби потрібно для того, щоб з них випарувалася зайва волога, яку вони придбали під час відварювання.

  • Гриби смажаться, а ми приступаємо до обробки капусти. Її необхідно нарізати тонкою соломкою.
  • Викладаємо капусту в казан і, вливши до неї 200 мілілітрів масла, тушкуємо на середньому вогні до стану аль-денте.

Якщо ви помітили, що капуста смажиться, а не гаситься, це явна ознака сухості плода. Тому в казан необхідно влити трохи води.

  • Гриби обсмажені, акуратно дістаємо їх з сковороди і тут же, додавши ще 200 мілілітрів масла, обсмажуємо тонкі півкільця цибулі.
  • Коли стане м’яким, але явно ще не досягне стану повної готовності, додаємо до нього натерту на крупній тертці моркву.
  • Тушкуємо овочі чверть години до досягнення м’якості.
  • Поки ми смажили цибулю з морквою, капуста вже готова до з’єднання з іншими інгредієнтами. Зараз вона злегка похрускує, але вже досить м’яка і злегка прозора.
  • Гриби, цибулю з морквою закладаємо в казан з капустою.
  • Слідом додаємо томатну пасту, лаврушку, горошинки перцю.
  • Злегка протушив, пробуємо і додаємо за смаком сіль.
Дивіться також:  Як маринувати капусту? 11 рецептів на зиму

  • Загальний час гасіння всіх інгредієнтів в сукупності близько 20 хвилин після закипання.
  • Готовність солянки визначаємо за капусту: вона стане м’якою, прозорою і перестане хрустіти. На цьому етапі вливаємо в казан оцет.
  • Тушкуємо солянку під кришкою ще 5 хвилин і вимикаємо.
  • Розкладаємо готову солянку з морквою і грибами по стерильним банкам, закутуємо, перевернувши догори дном і накривши ковдрою.

Солянка виходить дуже смачною і соковитою.

Солянка з томатним соусом

Томатний соус є практично незамінним інгредієнтом для солянки. Звичайно, ставити на один щабель з капустою його не можна, але і випускати смакові якості, якими він наділяє заготівлю також не варто.

Що потрібно для солянки з томатним соусом:

  • 1 кг свіжих грибів;
  • 2 кг. капусти;
  • 4 ст. л. томатної пасти;
  • 100 гр. лука;
  • 200 мл. олії;
  • 30 мл. оцту (9%);
  • 2 гвоздики;
  • 2 горошини перцю;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 50 гр. цукру.

Як правильно приготувати солянку:

  • Перед шинкованием капусти піддаємо її стандартною процедурою: промивання і обсушиванию.
  • Відправляємо її у великий сотейник, залити олією і невеликою кількістю води, ставимо на помірний вогонь.
  • Не забуваючи періодично помішувати капусту, тушкуємо її в такому темпі 30 хвилин.

З частотою перемішування не переборщіть. Так як є велика небезпека отримання кашоподібної маси замість солянки з чітко вираженими шматочками овочів.

  • Поки гаситься капуста, ми повинні підготувати гриби і цибулю. Заздалегідь очищені і промиті гриби ставимо варитися в підсоленій воді 10 хвилин. Не забуваємо прибирати пінку. По готовності зливаємо з грибів воду.
  • Цибулю дрібно шаткуємо і разом з грибами обсмажуємо в олії 14 години.
  • Готову цибульно-грибну суміш закладаємо до капусти разом з томатною пастою і спеціями. Знову тушкуємо – тепер 15 хвилин.

  • Оцет додаємо в солянку за 10 хвилин до закінчення гасіння.
  • Страву можна закладати, як вже простерилизованную тару, так і стерилізувати банки в киплячій воді без завинченных кришок, але з розфасованою заправкою. У другому випадку стерилізуємо банки 20 хвилин.

Готову солянку, простерилизованную за всіма правилами, закатуємо і закутуємо чимось теплим до охолодження.

Солянка з томатним соусом, приготована за цим рецептом, добре зберігатися навіть при кімнатній температурі.

Рецепт овочевий солянки з болгарським перцем

Представляємо вам солянку з багатим ингредиентным складом, яка сподобається навіть самим суворим шанувальникам домашніх заготовок.

Дивіться також:  Варення з груш – 10 рецептів

Інгредієнти:

  • Капуста, морква, цибуля, огірки, печериці: по 1,5 кг.;
  • Солодкий болгарський перець: 1 кг.;
  • Томати: 2 кг.;
  • Цукор: 7 ст. л.;
  • Сіль: 9 ст. л.;
  • Оцет (9%): 250 мл;
  • Пісне масло: 180 гр.;
  • Лаврове листя: 3 листа;
  • Перець чорний: 10 горошин.

Покрокові рекомендації по приготуванню:

  • Всі овочі піддаємо обробки: миємо, чистимо, обсушуємо.
  • Овочі, які необхідно нашаткувати: капуста, цибуля.
  • Моркву і огірки ріжемо кружальцями.
  • Перець і помідори, з яких краще зняти шкірку, часточками.
  • Гриби – тонкими пластинками.
  • Обсмажуємо цибулю, моркву, гриби і капусту в маслі. Послідовність додавання відповідає послідовності інгредієнтів в даному кроці. Поступове додавання овочів для обсмажування – гарантія збереження соковитості овочів.

  • У готову масу додаємо залишилися інгредієнти, крім оцту.
  • Через 40 хвилин з початку гасіння вливаємо оцет.
  • Дочекавшись закипання, вимикаємо і відразу приступаємо до викладання солянки в стерильні банки.

Страва з солодким болгарським перцем готова. Забули згадати, що рекомендується для гарного естетичного вигляду брати різні відтінки перців.

Найпростіший рецепт солянки на зиму

Рецепт, який буде представлений нижче, по смаку навіть не порівняти з магазинами заготовками. Солянка виходить ароматної, смачної і корисної, одночасно з цим готується на два рахунки. Для втілення рецепта в життя потрібно мультиварка.

Інгредієнти для солянки зі свіжими томатами:

  • Гриби лісові: 350 гр.;
  • Капуста білокачанна: 700 гр.;
  • Цибуля: 200 гр.;
  • Морква: 200 гр.;
  • Томати: 1 плід;
  • Сіль: 1 ч. л.;
  • Олія соняшникова нерафінована: 50 гр.;
  • Оцтова есенція: 1,5 ч. л.;
  • Чорний перець: 5 горошин;
  • Лаврове листя: 2 аркуша.

Покрокові рекомендації по приготуванню простий солянки:

  • Білокачанну капусту промиваємо, злегка обсушуємо (можна просто промокнути паперовим рушником) і шаткуємо.
  • Спосіб нарізки моркви вибираємо, виходячи з особистих переваг. Можна подрібнити в крупну тертку або, наприклад, по корейськи.
  • Гриби ж переважно нарізати соломкою. Відварити протягом чверті години в підсоленій воді.
  • Цибулю нарізаємо смужками аналогічними соломці грибів.
  • Присаливаем капусту парою пучок солі.
  • У чашу мультиварки заливаємо нерафіноване масло і викладаємо в нього підготовлену суміш з цибулі і моркви. Готуємо в режимі «Смаження» 15 хвилин.
  • Тепер настала черга додавати капусту. Викладаємо її щільним шаром на овочеву засмажку. І тушкуємо в колишньому режимі 15 хвилин. Капуста осяде і можна буде додати спеції.
  • За ці 15 хвилин, під час яких буде тушкуватися капуста з морквою та цибулею, з томатів необхідно зняти шкірку і нарізати часточками.
  • Відправляємо в чашу томати і гриби, що залишилася сіль, лаврушку.
  • Ставимо мультиварку в режим «Гасіння» на 30 хвилин.
  • По звуковому сигналу вливаємо оцет і перемішуємо. Ще 5 хвилин в колишньому режимі і можна буде вимикати солянку з морквою і грибами.
  • Солянку розфасовуємо в стерильні банки, закорковуємо кришками.

Після повного охолодження солянки під ковдрою ставимо банки у прохолодне місце.

Заготовляємо солянку на зиму по-східному

Класична солянка в інгредіентний склад включає досить вузький перелік спецій. У їх число входить лавровий лист, перець запашний горошком або мелений, сіль, цукор. Але існує також рецепт приготування солянки згідно східним смакам. У цьому випадку використовується великий список прянощів і приправ.

Дивіться також:  Імбир з медом – 7 смачних рецептів з користю для здоров’я

Інгредіентний склад:

  • Капуста білокачанна: 2,5 кг.;
  • Гриби (попередньо відварені): 2 кг.;
  • Морква: 1 кг.;
  • Помідори: 1 кг.;
  • Цибуля: 12 кг.;
  • Олія рослинна: 300 мл;
  • Гвоздика: 3 парасольки;
  • Базилік: 1 ч. л.;
  • Коріандр: 1/2 ч. л.;
  • Естрагон: 1/2 ч. л.;
  • Сіль і зелень (кріп, петрушка) за смаком.

Покрокові рекомендації щодо приготування солянки з капусти з грибами на зиму по-східному:

  • Варені гриби подрібнюємо.
  • З помідорів знімаємо шкірку і разом з цибулею шаткуємо.
  • Морква перетираємо в крупну тертку.
  • У сотейнику підсмажити овочі: помідори, цибулю і моркву на рослинній олії до апетитного золотистого відтінку.

Смажимо на великому вогні. В цьому випадку весь сік залишиться всередині овочевих часточок.

  • Додаємо до них нашатковану капусту. Вливаємо весь обсяг рослинної олії.
  • Тушкуємо 30 хвилин, і додаємо в сотейник гриби.
  • На цьому етапі в сотейник також відправляємо спеції.
  • Час гасіння до повної готовності визначайте на смак – всі овочі повинні бути повністю готові.
  • Буквально за хвилину до вимикання відправляємо в сотейник нашатковану зелень.
  • Готову солянку з капусти з грибами і помідорами розкладаємо по стерильним банкам.

Після повного охолодження солянки під ковдрою ставимо банки в холодильник. Саме там слід зберігати заправку, приготований за цим рецептом, так як у ній не міститься оцту та іншої кислоти.

Консервуємо гостру закуску на зиму

Консервація, приготована за цим рецептом, сподобається цінителям гострих, злегка кисленьких страв.

Що потрібно:

  • Капуста: 1 кг.;
  • Морква: 12 кг.;
  • Огірки свіжі: 1 кг.;
  • Цибуля ріпчаста: 750 гр.;
  • Паста томатна: 2,5 ст. л.;
  • Цукор: склянка;
  • Олія соняшникова: 12 склянки;
  • Сіль: 1 ст. л.;
  • Оцет столовий (9%): 125 мл;
  • Перець чилі стручки: 2 шт.;
  • Перець духмяний: 3-4 горошинки;
  • Лаврове листя: 2 аркуша.

Покроковий рецепт гострої солянки з грибами і морквою:

  • Капусту шаткуємо і розминаємо руками.
  • Морква подрібнюємо через тертку по-корейськи.
  • Свіжі огірки ріжемо тонко. Краща форма: півколо.
  • Перець чилі очистити від насіння і нарізаємо дрібними кубиками.

Перець чилі обробляємо тільки в рукавичках, щоб уникнути попадання його соку в очі або інші слизові оболонки.

  • Капусту, моркву, огірки, чилі змішуємо.
  • Додаємо спеції і прянощі. Також не забуваємо про томатну пасту, олію і цукор з сіллю.
  • Готову суміш ставимо на вогонь і тушкуємо 50 хвилин.
  • За 5-10 хвилин до вимикання вливаємо оцет і, дочекавшись закипання, вимикаємо.
  • Розкладаємо готову консервацію в стерильні банки. Закорковуємо.

Чекаємо повного остигання, яке обов’язково має відбуватися при кімнатній температурі, під ковдрою або покривалом.

Гостра солянка з капустою і грибами крім гострого присмаку володіє легкою кислинкою і пряним ароматом.

Бажаємо вам смачних кулінарних експериментів з вдалим втіленням їх у життя.

Прокрутка до верху