Супи-пюре багато зараховують до ресторанних страв, і балують себе тільки при «виході в світ». Хоча суп-пюре з печериць з вершками мають цілком простий рецепт, який нескладно втілити будинку. І не варто думати, ніби інгредієнти доступи лише іменитих шеф-кухарів – все набагато простіше, ніж можна припустити.
Класичний суп-пюре з печериць з вершками
Супи — пюре з’явилися в Європі, де одразу прийняли у «вищий колір» кулінарії. Там супи їдять витонченими невеликими ложечками з закругленими кінцями, і подають у красивих супових тарілках з зеленню. Вершковий смак, ніжна текстура швидко завоювали тисячі шанувальників по всьому світу. А ще супи легко засвоюються організмом, так, що їх користь неоціненна для дієтичного і дитячого харчування.
Деякі господині скаржаться, що повторити рецепт будинку складно – супи то виходять густими, то «сіруватими» на колір, то не пробиваються до кінця і трапляються неприємні шматочки. Чи є особливості? Їх мало, але дещо все одно доведеться запам’ятати.
Що потрібно:
- вершки 25% жирності – склянка 250 мл;
- свіжі печериці – 1000 м;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- мелений перець, мускатний горіх – щіпка;
- вершкове масло 50 р.
Ріжемо гриби на великі шматочки і обсмажуємо на вершковому маслі до м’якості. На окремій сковорідці смажимо цибулю, порізану півкільцями. З’єднувати гриби і цибулю на цій стадії приготування не варто: обидва інгредієнта виділяють рідину і починають в буквальному сенсі варитися у власному соку, хоча за технологією вони повинні тушкуватися. Коли гриби, цибулю практично готові, відправляємо їх в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води (так, щоб вона ледь покривала цибульно-грибну заправку), і готуємо далі.
У цей час обсмажуємо борошно з вершковим маслом на сковороді. Пам’ятаєте, як наші бабусі робили «забелку» для щів? Принцип один і той же. Відправляємо «забелку» до супу і продовжуємо варити на повільному вогні. Вода повинна трохи випаруватися, а суп загуснути. Як тільки він буде готовий, додаємо сіль, спеції, пробиває його блендером – небудь занурювальним, або класичним у склянці.
Прогріваємо склянку вершків, додаємо до супу, пробиваємо ще раз. Повинна вийти кремоподібна, приємного перлового кольору, маса. Подаємо суп до столу з білими сухарями, тертим пармезаном, зеленню, яку не дрібно ріжуть, а укладають у кожну порцію окрему гілочку. Грибний суп-пюре повинен подаватися відразу після приготування: якщо страва постоїть, воно втратить привабливість. Але, будьте впевнені, стояти йому не доведеться: з’їдається воно моментально!
Кількість рідини легко варіювати, якщо перед подрібненням в блендері вилити частину в склянку і додати, поступово регулюючи густоту грибного супу-пюре.
Рецепт приготування в мультиварці
Економні і швидкі господині прагнуть витрачати час на готування не надто багато часу. Суп пюре можна приготувати мультиварці, але в цьому випадку залишити все на розумну піч не вийде: доведеться постаратися і готувати усе за етапами.
Як приготувати ароматний суп-пюре в мультиварці?
- Гриби ріжемо на невеликі шматочки.
- Обсмажуємо на дні мультичаше в режимі «смаження».
- Додаємо в чашу подрібнену ріпчасту цибулю.
- Смажимо, поки рідина не випарується.
- Заливаємо овочі склянкою води (овочевого, курячого бульйону).
- Приправляємо сіллю, спеціями.
- Тушкуємо 30 хвилин.
- Подрібнюємо цибульно-грибну суміш заглибним блендером.
- Заливаємо вершками.
- Тушкуємо ще 30 хвилин на режимі «Гасіння».
Подаємо із зеленню, часником, білими крутонами. Суп з мультиварці хороший тим, що встигає протомиться, що сприятливо позначається на смаку супу, його консистенції. Але в цілому час приготування не значно знижується порівняно з класичним варіантом готування на електричною (газовою) плитою.
Грибний крем-суп з вершками і картоплею
А чим відрізняється крем-суп від супу-пюре? У крем — супу основою часто стає соус бешамель, а вершки жирністю 25% вливаються на самому останньому етапі готування в каструлю. Французька кухня налічує понад 70 видів обговорюваного страви, куди додають горіхи, цедру апельсинів, бекон або трави.
Картопля дуже часто зустрічається в рецептах таких супів. У цьому, безумовно, є сенс: смачні, розсипчасті коренеплоди надають ситності, і додаткової щільності. Сорти картоплі вибирайте білі, коренеплоди великі і тоді все вийде ідеально!
Готувати суп дуже просто, слідуючи базовим рецептом. Але, поки гриби, цибулю обсмажують, варто поставити варити картоплю в невеликій кількості води: до моменту додавання грибної суміші він повинен практично повністю зваритися, як на картопляне пюре. Злийте з-під картоплі воду в окрему ємність – вона стане в нагоді. І в невеликій кількості рідини проваріть разом всі три компоненти до повної готовності.
Залишилося пробити суп блендером, додати вершки, приправити перцем і сіллю. Картопляно-грибний крем-суп ідеально подавати з грибами: їх ріжуть на скибки, злегка припускають, а потім укладають на густий вершковий суп. З таким супом ідеально поєднуються несолодкі грінки з часником, зеленню і тертим сиром.
З плавленим сиром
При всій любові до спецій, краще не захоплюватися ними, намагаючись приготувати грибний суп-пюре. Гриби і вершки мають дуже делікатний смак, який важливо підкреслити, але ніяк не забивати їх прянощами. Зате трикутник плавленого сиру зі смаком грибів (або класичний) буде вельми і вельми доречний.
Як приготувати такий супчик? Все дуже просто:
- Гриби ріжемо на невеликі шматочки.
- Обсмажуємо на сковорідці з товстим дном.
- Додаємо обсмажені до золотистого кольору цибулю.
- Можна додати бульби картоплі, порізані на 4 частини.
- Заливаємо овочі півтора склянками води (овочевого, курячого бульйону).
- Приправляємо сіллю, спеціями.
- Тушкуємо 30 хвилин.
- Подрібнюємо цибульно-грибну суміш заглибним блендером.
- Додаємо кілька трикутників сиру (наприклад, «Хохланда» або «Президента»).
- Заливаємо вершками.
- Трохи прогріваємо суп.
Можна купувати спеціальні плавлені сири для супів. Але тут важливо стежити, щоб сир залишався справжнім сиром, а не сирним продуктом. Присмак дешевого замінника молочного жиру моментально зіпсує блюдо, спростить його і зробить несмачним. В даному випадку економити не варто.
Суп-пюре з печериць з куркою
Світ високої кухні налічує сотні видів супів-пюре. І м’ясні – серед фаворитів. Смачні, ситні, поживні, але разом з тим легкі для засвоєння, вони володіють дуже яскравим смаком і неповторним ароматом. Але тут важливо не переборщити з консистенцією, і правильно додати м’ясні компоненти супу.
Готуємо суп покроково:
- На вогні варимо курячий бульйон з стегенця, очищеного від шкіри.
- Чистимо картоплю, моркву, нарізами їх кубиками.
- Печериці ріжемо на тонкі пластинки, цибулю шаткуємо.
- Обсмажуємо гриби, поки зайва волога не випарується.
- Додаємо овочі до грибів.
- Заливаємо вершками картопляно-овочеву заправу.
- Злегка тушкуємо все – суміш злегка загусне, стане «кремової».
- Пробиваємо її в блендері.
- Тепер очищаємо куряче м’ясо від кісток.
- Додаємо його до овочів, вершкам.
- Розбавляємо все бульйоном (гарячою, але не киплячою!).
- Приправляємо сіллю, спеціями.
Такий суп подають, прикрасивши шматочками курки, яка укладається порційно в кожну тарілку. Пікантно, незвично, смачно, суп поєднується з гілочкою чебрецю, який надає страві яскравості, запашний трав’яний присмак.
З сиром
Курячі, картопляні, і просто грибні супи-пюре чудово поєднуються з різними сортами сирів. Вони додають прянощі і приємну, тягучу консистенцію, особливо якщо потерти сир прямо в гарячий суп.
Приготуйте суп по кожному з рецептів, а потім потріть туди 200 гр. улюбленого сорту сиру. Ретельно розміщуйте все, щоб сир рівномірно розподілився по супу. Їжте з білими грінками, свіжою зеленню і часником.
Відмінно підійдуть нежирні сорти сиру начебто чечила, фети, сулугуні, ольтермани, адигейського. Вегетаріанці можуть приготувати овочеву версію, додавши шматочки сиру тофу. У будь-якому випадку, сиру шкодувати не варто – він додасть потрібну легку гостринку, яка вдало підкреслить смак усіх компонентів гарячого.
З вершками і мускатним горіхом
Але що робити, якщо під рукою немає блендера? В цьому випадку доведеться потрудитися і протерти суп через сито. Робота в цілому нескладна, але доведеться проварити компоненти для супу ще більше, щоб вони буквально «розвалювалися» на шматочки.
Приготувати дуже просто: робимо, як у базовому рецепті, а після протираємо через сито. Розводимо до потрібної густоти бульйоном. В останній момент в пюре вливаємо вершки і трохи прогріваємо готовий суп на плиті. Щіпка мускатного горіха буде дуже доречна в такому блюді.
Поєднання мускатної прянощі, грибів, вершків вважається класичним в кухнях всіх народів світу, але особливо улюблена європейцями.
З додаванням кольорової капусти
Капусту багато недолюблюють за характерний запах, який здатний перебити смак супу. Але кольорова капуста – принципово інша справа. Вона не перебиває смак інгредієнтів, але додає текстурі супу приємну густоту і ніжність.
Готуємо суп, дотримуючись таких рекомендацій:
- На вогні варимо овочі, порізані крупно: картоплю, моркву, цвітну капусту.
- Печериці обсмажуємо на сковорідці на вершковому маслі.
- Додаємо цибулю, який також обсмажується до золотистого кольору.
- З’єднуємо овочі і гриби.
- Заливаємо основу для супу вершками.
- Злегка тушкуємо, поки суміш трохи не загусне.
- Занурюємо в блендер і подрібнюємо.
- Приправляємо сіллю, спеціями.
Якщо виключити з супу гриби, то можна пропонувати його дітям. А для пікантності можна доповнити насінням гарбуза, які сиплються на кожну тарілку супу і приємно похрустують під час трапези.
З вершками і білим вином
Зрозуміло, що біле вино передбачає трапезу дорослих людей. І воно може виступити не тільки як інгредієнт, але і як аперитив до цього легкому, вишуканому супчику. Але дотримуйте міру: якщо переборщити з вином, суп почне кислить і буде не дуже приємним на смак.
Тут за основу йде картопля, який першим ділом відварюють в підсоленій воді. Гриби обсмажують на оливковій олії, потім до них додається цибуля, і, коли гриби і цибулю практично потушились, вливають стакан білого сухого вина. Готова суміш додається до картоплі, всі разом пробивається блендером. З овочів можна нічого більше не використовувати, а от часник і морська сіль – дуже цінні, тому що підкреслюють смак страви.
Страви, де йде біле або червоне вино, важливо готувати на оливковій олії; соняшникове, вершкове з вином не поєднуються!
Теплі вершки – останній штрих, їх вливають на самому фініші. Суп подають порційно, посипавши сухарями домашнього виробництва. Як доповнення до трапези можуть стати ропні сири, і цільнозерновий хліб із зеленню.
Як можна переконатися, в приготуванні супів-пюре немає нічого складного. Дотримуйтесь послідовність і не бійтеся експериментувати з компонентами, додаючи обсмажені скибочки бекону, шматочки зерненного сиру і навіть гарбуза. Вибирайте молоденькі печериці і слідкуйте за консистенцією: суп-пюре не повинен нагадувати кашу, а швидше густі вершки. Експериментуйте, готуйте, будьте ситі і щасливі.