Свинина, тушкована з овочами — це ідеальне поєднання, яке подають без гарніру. Таке блюдо вже можна назвати повноцінним. Виглядає м’ясо дуже апетитно, на смак всі продукти гармонійно доповнюють один одного. А який виходить чудовий аромат! Встояти просто неможливо! У цієї страви є безперечна перевага — швидкість приготування.
Свинина, тушкована з овочами на сковорідці
Свинина, тушкована з овочами на сковороді — це базовий рецепт, він повинен бути в арсеналі кожної домогосподарки. Страва готується просто і виходить дуже ситним. М’ясо виходить соковитим і ніжним, а підлива — густий. Перед цим ароматною стравою складно встояти.
Інгредієнти:
- свиняча шия — 600 г;
- ріпчаста цибуля — 1 головка;
- морква — 1 шт.;
- томати — 3 шт.;
- болгарський перчик — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- томатна паста 1 ст. л.;
- вода — 500 мл;
- спеції, сіль і перець — на-віч.
Приготування:
- М’ясо нарізаємо невеликими шматочками. Обсмажуємо його на розпеченій сковороді в невеликій кількості олії 3-4 хвилини. Рекомендується обсмажувати невеликими порціями, так м’ясо рівномірно з усіх боків покриється скоринкою. Після обсмажування всіх частин з’єднуємо в сковороді і посипаємо перцем.
- Очищену морковину і цибулю нарізаємо кубиками, додаємо до м’яса, смажимо, поки цибуля не стане золотистим.
- Нарізаємо болгарський перець, часник пропускаємо через прес, відправляємо овочі на сковороду.
- Томати натираємо на тертці, по консистенції вони повинні бути схожі на пюре, додаємо до м’яса, туди ж томатну пасту.
- Заливаємо водою.
- Після закипання додаємо спеції, солимо і перчимо. З спецій підійдуть хмелі-сунелі, м’ясо вийде дуже ароматним.
- Свинина приготується через 40 хвилин.
Подається страва у гарячому вигляді, на гарнір ідеально підійде картопляне пюре, макарони або рис.
Готуємо в мультиварці
М’ясо, тушковану з помідорами в мультиварці, виходить м’яким, просто тане у роті. До нього підійде будь-який гарнір, так як це базове блюдо.
Продукти для приготування страви на 4 чоловік:
- свинина — 500 г;
- цибуля — 1 головка;
- томати — 4 шт.;
- морковина — 1 шт.;
- масло оливи — 2 ст. л.;
- сіль і перчик — за смаком.
Готуємо свинину в мультиварці за наступним рецептом:
- Нарізаємо кільцями морковину і цибулю. Вибираємо режим «Випічка» і обсмажуємо на олії овочі.
- Свинину нарізаємо шматочками невеликого розміру, відправляємо її до овочів. Готуємо 20 хвилин.
- Нарізаний помідор відправляємо в каструлю, готуємо ще 40 хвилин.
- По закінченню часу, наливаємо воду, так щоб вона покривала всі продукти, перемикаємо режим «Гасіння» і готуємо 1 годину.
- В якості приправи можна додати гілочку розмарину.
- Страва готова, прикрашаємо його нарубаної зеленню і подаємо до столу.
У зимовий період часу свіжі помідори можна замінити заготівлею томатів у власному соку.
З додаванням картоплі
Тушкована свинина з овочами і картоплею вам не здасться новим блюдом. Швидше за все, ви вже готували щось схоже, але це і є плюс страви. Зі звичного набору продуктів можна відкрити для себе абсолютно нове смакове поєднання.
Інгредієнти:
- свинина — 550 г;
- стручкова квасоля — 300 г;
- помідори — 5 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- картопля — 0,5 кг;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- масло, сіль і мелений перчик — за смаком.
Рецепт:
- Морковину нарізаємо кубиками, цибулю шаткуємо.
- В рецепті використовується м’ясо, нарізане великими шматками, йдіть його на сковороду до розтопленого масла. Коли м’ясо покриється коричневою скоринкою, з’єднуємо з ним підготовлені овочі.
- Через 10 хвилин додаємо ½ склянки води. Тушкуємо під кришкою 20 хвилин.
- Квасоля нарізаємо, часник пропускаємо через прес.
- Нарізаємо картоплю великими часточками, відправляємо його до м’яса. За цей час рідина повинна випаруватися. Перчимо, солимо, додаємо трохи води, вона повинна наполовину прикривати картоплю.
- В окремій сковороді обсмажуємо квасолю з часником, вимикаємо вогонь, коли часник стане прозорим. Відправляємо до інших овочів.
- Нарізаємо помідори, з’єднанням їх з м’ясом, готуємо на слабкому вогні. Через пару хвилин вимикаємо конфорку.
Не треба відразу приступати до трапези, ще 20 хвилин блюдо буде настоюватися.
Тушкована свинина з овочами в духовці
Свинину, приготовану в духовці можна подавати як основну страву на святковий стіл. Вона чудово поєднується з червоним вином.
Використовувані продукти:
- м’ясо — 0,5 кг;
- картопля — 6 шт.;
- твердий сир — 150 г;
- помідори — 2 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- майонез — 3 ст. л.;
- цибуля — 2 шт.;
- яйце — 2 шт.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Викладаємо нарізану картоплю в змащену маслом форму, додаємо сіль і перець.
- На картоплю викладаємо нашатковану цибулю.
- Наступний шар: нарізане середніми шматочками м’ясо.
- В окремій мисці перемішуємо яйце і майонез, заливаємо суміш у форму.
- Нарізаємо кружечками помідор, вкладаємо останнім шаром.
- Помідори посипаємо натертим сиром і часником.
- Відправляємо форму в духовку, розігріту до 180°C. Через 45 хвилин блюдо буде готово.
Викладаємо на тарілки, щедро посипаємо зеленню.
Як приготувати з грибами
Блюдо виходить дуже смачним, якщо використовувати лісові гриби.
Інгредієнти:
- свинина — 500 г;
- гриби — 0,3 кг;
- цибуля — 2 шт.;
- сметана — 10 ст. л.;
- олія, сіль, спеції — на-віч.
Приготування:
- Нарізане м’ясо смажать до утворення скоринки.
- Цибулю шаткують, гриби нарізають середніми скибочками. Обсмажують на іншій сковороді.
- Поєднують овочі з м’ясом, заливають 1/2 склянкою гарячої води. Через 30 хвилин, додають сметану, сіль і спеції. Тушкують до готовності м’яса.
Страву посипають зеленню і подають до столу.
Незвичайний рецепт з чорносливом
Ніжне соковите м’ясо з цікавою кислинкою і ароматом.
Інгредієнти:
- свинина — 0,6 кг;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- чорнослив — 100 г;
- морква — 1 шт.;
- олія, сіль, перець — за смаком.
Приготування:
- Цибулю шаткують, а морковину нарізують соломкою, кладуть у казан і обсмажують.
- М’ясо нарізають середніми шматочками, відправляють до овочевої суміші. Після утворення скоринки повністю заливають водою.
- До м’яса викладають чорнослив без кісточок.
- М’ясо тушкується на слабкому вогні 40 хвилин, за цей час вода повинна випаруватися.
М’ясо готове, можна подавати його з гарніром.
Свинина — це універсальне м’ясо, з якої можна поєднувати різні продукти. В цьому питанні залишається тільки спиратися на свої смакові уподобання. Не бійтеся експериментів!