Оригінальним і вишуканим виходить варення, виготовлене з айви з волоськими горіхами. Воно вражає своїм цікавим смаком, неперевершеним ароматом і яскравим бурштиновим кольором. Таке варення виходить густим, тому його легко намазувати, наприклад, на тости.
Класичне варення з айви з волоськими горіхами
- 2,5 кг цукру;
- 3 кг айви;
- 1 стакан волоських горіхів;
- 7 склянок води.
- Ретельно промити айву, потім почистити шкірку і прибрати серцевини. Нарізати фрукт кубиками і покласти в каструлю.
- Шкірка і серцевини використовуються для приготування сиропу. Для цього їх потрібно кип’ятити у воді близько чверті години. Готовий сироп процідити через сито і залити їм нарізаний фрукт.
- Проварити айву в цьому сиропі 10 хвилин, потім злити в окрему ємність.
- До цього сиропу насипати цукор, довести до кипіння.
- Тепер в каструлю з фруктом вилити отриманий сироп і дати настоятися. Для цього потрібно близько 12 годин. Після цього каструлю поставити на вогонь. Додати до айві дрібно нарізані горіхи і варити 50 хвилин, не забуваючи помішувати.
- Готове варення розкласти по стерильним банкам, закатати, а банки укутати і залишити в перевернутому вигляді, поки ласощі не охолоне.
З додаванням лимона
- 2 кг айви;
- 400 мл води (приблизно 2 склянки);
- 1,3 кг цукру;
- 200 г волоських горіхів;
- 2 лимона.
- Очистити плоди, як і в першому рецепті. Нарізати кубиками.
- У каструлю налити воду і покласти туди серцевини і шкірки, проварити 15 хвилин. Після цього прибрати з каструлі серцевини, покласти нарізану айву і варити близько 10 хвилин, помішуючи і прибираючи утворилася пінку.
- Додати цукровий пісок і варити ще 15 хвилин, після чого залишити варення на ніч при кімнатній температурі.
- Подрібнити горіхи або просто дрібно нарізати. Лимон можна класти цілком, очистивши його від кісточок і нарізавши скибочками. А можна використовувати тільки сік і трохи цедри. Ці інгредієнти додати в каструлю з варенням.
- Все це варити не менше 30 хвилин на повільному вогні. По консистенції готовий десерт повинен вийти досить густим.
Варення з айви часточками — найсмачніший рецепт
- 2 кг айви;
- 1 л води;
- 3 кг цукру.
- Вимитий фрукт нарізати часточками бажаного розміру, попередньо почистивши від шкірки і насіння.
- Викласти нарізану айву в каструлю і залити водою так, щоб вона накрила часточки.
- Поставити каструлю на вогонь і протягом недовгого часу проварити шматочки. Коли вони стануть м’якими, прибрати їх в тарілку. Воду з-під айви довести до кипіння і поступово додати туди цукор.
- Коли цукор повністю розчиниться і злегка загусне, додати туди часточки айви. Варити спочатку на сильному вогні, потім зменшити до маленького. Коли шматочки стануть прозорими, варення готове. Залишилося тільки розкласти його в підготовлені баночки.
З апельсином
- 1 кг айви;
- 200 мл води;
- 400 г цукру;
- 60 г волоських горіхів;
- 1 апельсин.
- Айву ретельно промити і очистити від шкірки і насіння, нарізати часточками. Апельсин почистити від шкірки, вичавити сік, а цедру пропустити через м’ясорубку або натерти на тертці.
- У каструлю викласти шар айви, потім цукор, а зверху апельсинову цедру. Так, повторити кілька разів. Залишити на 6-7 годин. За цей час аромати і соки встигнуть змішатися.
- Після цього залити в каструлю воду і апельсиновий сік. Коли вміст закипить, проварити протягом 10 хвилин і залишити на 5 годин.
- Потім варити ще двічі по 10 хвилин. Додати дрібно нарізані горіхи і кип’ятити 10 хвилин. Розкласти по банках.
Апельсини можна використовувати повністю, не очищаючи від шкірки, нарізавши шматочками.
Готуємо з японської айви
- 1 кг айви японської;
- 700 г цукру;
- 300 мл води.
- Почистити айву і розрізати на кілька частин. Викласти в каструлю, додати цукор і ретельно змішати. Залишити в холодильнику на 24 години, щоб виділився сік.
- Потім налити в каструлю воду і варити 5 хвилин. Прибрати з вогню, і коли бісквіт охолоне, знову проварити 5 хвилин. Зробити так близько 5 разів. В результаті часточки фрукта повинні стати прозорими.
- Закатати в підготовлені банки.
В мультиварці
- 0,5 кг айви;
- 450 г цукру.
- Промити і очистити плоди. Нарізати невеликими шматочками.
- Викласти їх на тарілку, насипати цукор і змішати. Залишити на добу, щоб фрукт пустив сік.
- Після перекласти все це в чашу мультиварки. Вибрати режим «Варення», «Гасіння» або «Десерти» і встановити час 20-25 хвилин. Можна вибрати режим «Випічка», але тоді десерт потрібно буде часто помішувати.
Поради по приготуванню
- Для варення необхідно вибирати стиглі, а не перестиглі плоди. Колір – насичений жовтий. Злегка зеленуваті плоди можна прибрати на підвіконня; вони доспеют через кілька днів.
- Для варіння слід вибирати каструлю з товстим дном, щоб вміст рівномірно нагрівалося і не підгоряло. Не забувайте помішувати варення.
- Рекомендують чергувати варіння і охолодження і робити кілька таких підходів – це досить поширений варіант. Звичайно, це займає багато часу, але десерт виходить дуже смачним. Для тих, у кого мало часу, є і рецепти, в яких на приготування потрібно близько півгодини.
- Радять не прибирати шкірку, адже вона створює цей приємний аромат. З неї часто готують сироп, в якому потім проварюють шматочки айви.
- Щоб готове ласощі не зацукрувалося, потрібно додати трохи лимонної кислоти. Вона ж допоможе варенню зберігатися довше.
- Айвове варення можна доповнити гарбузом, яблуками, імбиром, ваніллю, корицею і іншими інгредієнтами, кожен з яких додасть свою унікальну нотку.
- Чим довше вариться десерт, тим твердіше стають часточки айви. При довгому варінні вони стають схожими на цукати.
- Таке варення чудово підходить в якості начинки для млинців, пирогів, тістечок.
Айвове варення – відмінний варіант, адже воно не тільки смачне, але і досить корисне (містить багато необхідних організмові речовин). Злегка кислий смак, переплітаючись зі смаками додаткових інгредієнтів, створюють чудову і неповторну гармонію. Сподіваємося, що рецепт такого ласощі займе почесне місце у вашій кулінарній книзі.