Щоб таке блюдо не виявилося занадто дорогим, актуально варити його після святкового застілля. Напевно, у розпорядженні господині виявляться залишки різних видів м’яса. Далі описується, як готувати солянку різними способами.
Класичний рецепт збірної солянки
Інгредієнти: 670 г яловичини на кісточці, 320 г копчених ребер, по 180 г копченої ковбаски і мови, цибулина, 4 солоних огірочка, 80 г оливок без кісточок, 2 ст. ложки кетчупу, трохи вершкового масла, лимон, сіль, суміш перців.
- М’ясо на кістці, реберця і мова відварюють до готовності. Перші два варіанти продукту можна варити в одній каструлі.
- Бульйон, в якому варилося м’ясо і ребра стане основою для всього страви. Можна за смаком додати в нього різні приправи і/або листочки лавра.
- Всі сварившиеся інгредієнти знімаються з кісток. Мова позбавляється від усього зайвого. Готове м’ясо нарізане брусочками.
- Копчена ковбаса нарізається соломкою.
- Огірки рубаються тонкими пластинами і відправляються в посуд з невеликою кількістю бульйону. Їх потрібно прогріти пару хвилин.
- Лук ріжеться полуколечками і обсмажується на вершковому маслі. Далі він переводиться в ємність з огірками. Сюди ж відправляється кетчуп.
- Залишилося перемістити піджарку в бульйон. У нього висипаються і всі подрібнені м’ясні продукти.
- Супчик солиться, перчится, в нього додаються половинки оливок. Страва вариться ще 3-4 хвилини.
Готовий суп солянка подається з домашньою сметаною і тонкими скибочками свіжого лимона.
Готуємо по-грузинськи
Інгредієнти: 720 г яловичої м’якоті, 2 цибулинки, кухонна сіль, 2 ст. ложки томатної пасти без добавок, свіжий часник за смаком, 3 бочкових огірка (солених), за пучка свіжої кінзи і петрушки, по дрібці базиліка, зіри і коріандру.
- М’ясо миється, підсушується паперовим рушником і нарізати невеликими шматками. Далі воно відварюється в солоній воді до повної готовності – близько 90 хвилин.
- Тонкі полуколечки лука страхуються до рум’яності на будь-якому жирі в глибокій місткою сковорідці. Обсмажений овоч змішується з томат-пастою. Сюди ж відправляються крупно натерті солоні огірочки і вилучене м’ясо з каструлі, а також близько склянки готового бульйону.
- Додаються спеції і роздавлений часник.
- На повільному вогні блюдо нудиться під кришкою близько півгодини.
- За 3 хвилини до готовності відправляється рубана маса зелені.
Густоту готової солянки можна регулювати самостійно – зменшуючи або збільшуючи кількість бульйону.
Збірна солянка з ковбасою
Інгредієнти: 420 шинки з свинини, по 230 г салямі (сухий) і вареної ковбаси, 2 шт. цибулі-ріпки, 3 бочкових солених огірки, 2 ст. ложки томат-пасти, 3 картопляні бульби, банка маслин без кісточок, сіль, сушена зелень, спеції, лаврові листочки.
- Картопля відправляється варитися в солоній воді з парою листочків лавра.
- Тонкі полуколечки цибулі і крупно терті огірки обсмажуються разом 3-4 хвилини. Далі до них додається томат-паста і трохи бульйону від картоплі.
- У сковорідку зсипається нарізана кубиками шинка, а також подрібнені аналогічним чином два види ковбаси. Разом інгредієнти готуються 6-7 хвилин.
- Піджарка перекладається до картоплі. Суп вариться до м’якості останнього.
- Приблизно за 5 хвилин до повної готовності частування відправляється сушена зелень, сіль і маслини без розсолу.
Подається солянка з ковбасою до столу порційно з додаванням густої сметани і скибочки свіжого лимона.
З копченостями
У складі страви: 330 г копчених ребер, 2-3 морквини, 230 г копченої грудинки, цибулинка, 160 г сирокопченої ковбаси, 4 бочкових огірка (солених), жменю чорних маслин, 3 картоплини, 60 г томат-пасти, сіль, пахучі трави.
- Копчені реберця варяться в солоній воді близько 40 хв. До них відразу відправляються тонкі бруски картоплі.
- В цей час свіжі овочі страхуються на вершковому маслі. До них додається паста з томатів і крупно терті огірки. Ще через пару хвилин в сковорідку зсипаються кубики залишилися копченостей, а також вливається трохи бульйону з каструлі. Майбутня заправка для солянки нудиться 7-8 хвилин.
- Вміст сковорідки перекладається до ребрышкам і картоплі. Маса солиться, у неї висипаються ароматні трави, а також половинки маслин.
- Вариться суп ще 5-6 хвилин.
Подається страва зі сметаною, скибочкою свіжого лимона і домашнім хлібом.
Грибна солянка: покроковий рецепт
Інгредієнти: 90 г буженини, 4-5 картоплин, 170 г мисливських ковбасок, 170 г свинячих реберець, 130 г сосисок, 110 г маринованих шампіньйонів, червона цибулина, 2 солоних огірка, морквина, 60 г томат-пасти, спеції, сіль.
- З реберець і кубиків картоплі вариться бульйон.
- З інших подрібнених свіжих овочів готується піджарка. Далі в посуд до цих продуктів додаються терті огірки, дрібно нарізані залишилися м’ясні продукти, пластинки грибів і томат-паста.
- Заправка для супу смажиться 8-9 хвилин, після чого в неї вводиться 3-4 ст. ложки огіркового розсолу і приготування триває ще пару хвилин.
- Залишилося перекласти вміст сковороди до ребрышкам і картоплі.
- Супчик солиться, присипається спеціями і залишається на плиті ще на 5-6 хвилин.
Подається зі сметаною і часниковими хлібцями.
По-старорусски
Інгредієнти: 900 г яловичини (половина реберець/половина м’якоті), 3 великі яловичі ковбаски (домашні), 1 ст. ложка білого борошна, 5 г каперсів, 3 солоних огірочка і 2 ст. розсолу від них, ¼ качана свіжої капусти (білокачанної), 280 г свіжих або сушених білих грибів, цибулина, 90 г маслин без кісточок, сіль, корінь петрушки, 1 ст. ложка вершкового масла.
- З м’яса яловичини і корінця петрушки вариться бульйон. Далі він проціджують і в рідину викладається зрізане з кісток м’ясо.
- Цибуля пассируется на вершковому маслі. Потім до нього додається борошно і трохи бульйону. Через пару хвилин в сковорідку відправляються подрібнені оливки, гриби (попередньо відварені), огірки, каперси, ковбаски. Сюди ж висипається шаткована капуста і виливається розсіл. Білокачанна капуста перед додаванням інших інгредієнтів обдается окропом.
- Маса нудиться 15-17 хвилин під кришкою, після чого переводиться в бульйон. Частування досаливается.
Через пару хвилин збірна м’ясна солянка по старому російському рецептом повністю готовий.
З капустою і м’ясом
Інгредієнти: 4 л. м’ясного бульйону, півкіло відвареної свинини, 5 картоплин, 130 г томатної пасти, маленький качан свіжої капусти, по 120 г вареної ковбаски, шинки і копченої грудинки, півсклянки огіркового розсолу, 3 солоних огірка, цибулина, морквина, жменю маслин без кісточок, 2 ч. ложки цукру, суміш перців.
- У велику каструлю викладається дрібно нашаткована капуста, кубики огірків і картоплі, половинки маслин, сіль, цукор. Після ретельного змішування складові заливаються невеликою кількістю рідини з каструлі і розсолом, а потім тушкують до готовності овочів.
- Цибуля, морква і всі подрібнені м’ясні продукти обсмажують до рум’яності. Далі вони приправляються томатною пастою і нудяться під кришкою 12-14 хвилин.
- Залишилося з’єднати маси з першого і другого кроку, вилити до них залишився бульйон і довести суп до кипіння. При необхідності він досаливается і перчится за смаком.
До столу готова солянка з капусти з м’ясом подається тільки після півгодинного настоювання під закритою кришкою.
Традиційний варіант солянки по-українськи
Інгредієнти: півкіло свинини, 4 солоних огірка, 70 г свинячого сала, 3-4 зубки часнику, 220 г копченої ковбаси, 2 цибулини, 2 ст. ложки томат-пасти, сіль.
- Зі свинини варять бульйон.
- Ковбаса і огірки нарізати тонкою соломкою.
- Сало подрібнюється кубиками.
- Цибулю і часник дрібно ріжуться гострим ножем. Далі їх потрібно обсмажити на сковорідці зі злегка растопившимся салом.
- Коли цибуля підрум’яниться, до нього викладається ковбаса, огірочки і томат-паста. Маса солиться і нудиться 6-7 хвилин.
- Отримана суміш викладається у вже готовий бульйон. Дрібно нарізається і повертається до нього і відварна свинина.
Залишилося потомити суп під кришкою ще 10-12 хвилин і розлити по тарілках.
В мультиварці
У складі страви: 170 г копченої ковбаси, стільки ж шинки і будь-яких сосисок, 420 г яловичини на кістці, 2 цибулини, 4 маринованих огірка, 70 г маслин, 2 ст. ложки томатної пасти, морквина, сіль, пахучі трави.
- Яловичина вариться 90-120 хвилин в солоній воді з будь-якими приправами в окремій каструлі. Далі вона відділяється від кісток, дрібно ріжеться і повертається в бульйон. Можна додати йому аромату за допомогою лаврового листочка.
- У програмі для смаження або випічки, страхуються крупно терта морква і полуколечки лука. Через 12 хвилин в чашу пристрої додаються крупно терті огірки і томатна паста.
- Ще через 6-8 хвилин в «розумну каструлю» відправляються подрібнені залишилися м’ясні продукти. Маса солиться, присипається спеціями і нудиться пару хвилин.
- У ємність пристрою виливається бульйон з шматочками м’яса, висипаються половинки маслин.
- У режимі, призначеному для гасіння, страва нудиться 60-70 хвилин.
Подається до столу порційно зі сметаною і саморобними сухариками.
У горщиках в духовці
У складі страви: 430-450 г будь-яких м’ясних продуктів (сосисок, шинки тощо), по 2 шт. картоплі, моркви, цибулі-ріпки і бочкових огірків, половина склянки пасти з помідорів, 6 оливок, сіль, половина солодкого болгарського перцю, м’ясний бульйон, ароматні трави.
- Кубики цибулі обсмажуються з мініатюрними брусочками солодкого перчика. Сюди ж додаються терті огірочки, довільні шматочки картоплі і кружечки моркви. Разом продукти смажаться ще 3-4 хвилини.
- Далі вміст сковороди заливається томат-пастою, солиться, присипається прянощами і готується ще пару хвилин.
- Отримана маса розкладається по горщикам таким чином, щоб наповнювала їх лише наполовину.
- Зверху ємності доливаются бульйоном. У них викладаються дрібно порізані оливки.
Частування нудитися в розігрітій духовій шафі при 160 градусах 17-20 хвилин.
З каперсами і грибами
Інгредієнти: 70 г сушених боровиків, 2 цибулинки, великий бочкової огірок, 60 м-70 консервованих каперсів, по 90 г томатного пюре і оливок без кісточок, 2 л води, сіль, італійські трави.
- З сушених боровиків вариться бульйон.
- На жирі спочатку нудяться полуколечки лука. Потім вони смажаться вже з шматочками солоних огірків і пюре з томатів.
- Заправка перекладається в грибний бульйон.
- Туди ж перекладаються каперси без розсолу, половинки оливок, додається сіль і спеції.
- Супчик вариться ще 8-9 хвилин.
Подається з домашньою сметаною.
Солянка з куркою і ковбасою
Інгредієнти: 380 г курячої грудинки, 2 бочкових солоних огірка, по 230 г вареної і копченої ковбаски, ріпчаста цибулина, 130-140 г оливок, 2-3 ст. ложки томат-пасти, половина пучка кінзи, кам’яна сіль.
- З курятини вариться бульйон. Грудка витягується з рідини, дрібненько ріжеться і повертається назад.
- Шматочки ковбаси двох видів пару хвилин обсмажують на сухій сковороді і теж відправляється в бульйон.
- На що залишився від ковбас жирі обсмажують тонкі полуколечки до прозорості цибулі. Потім вони готуються пару хвилин вже з кубиками огірків.
- Після викладання в сковорідку половинок оливок і томат-пасти маса готується ще 3-4 хвилини.
- Зажарка відправляється в бульйон з куркою.
Готова солянка з ковбасою і м’ясом посипається рубаною кінзою.