Як солити рибу – 8 рецептів в домашніх умовах

Солона риба є універсальним блюдом, яке може виступати в якості закуски під алкогольні напої, подаватися до гарніру або використовуватися для підготовки всіляких бутербродів і закусок. Однак перед тим, як солити рибу в домашніх умовах, слід розібратися в тонкощах і хитрощі процесу, в залежності від наявності часу, очікуваного результату і сорти риби.

Як солити рибу сухим способом

Сухий спосіб відмінно підходить для засолу некрупною риби вагою від 250 до 500 р.

Щоб посолити рибу подібним методом, беруться:

  • 2 кг риби;
  • 400 г солі;

Основні кроки:

  • У середньої риби видаляються зябра, якщо солиться хамса, то вона просто промивається і обсушивается.
  • На дні ємності для соління робиться сольова подушка.
  • Далі шарами, кожен з яких також пересипається сіллю, викладається риба (у кожному шарі напрямок скибочок повинна бути змінені.)
  • Після того, як всі заготовки розмістяться в ємності, укладається кришка меншого діаметру, на яку встановлюється гніт.
  • Солиться риба в прохолодному приміщенні близько 3 – 4 діб в залежності від розміру, після чого промивається, просушується і відправляється на зберігання.

Соління в розсолі

«Мокрий» посол найчастіше використовується при наявності великої кількості риби.

Будуть потрібні:

  • рибні тушки;
  • розсіл (з розрахунку 150 г солі на 1 л води);
  • лавровий лист і запашний перець горошком.

Щоб засолити рибу в розсолі:

  • Риба промивається, потрошится і вкладається в дерев’яний бочонок.
  • На плиті кип’ятиться вода, в якій розводиться сіль і проварюються спеції.
  • Після охолодження бочонок заповнюється розсолом.
  • Через 21 день риба виймається з ємності, яка перебувала в прохолодному приміщенні, і розвішується для сушіння.

Рецепт засолу червоної риби

Філе малосольною сьомги або лосося, тане в роті, являє собою не лише вишукану закуску, але і багатий поживними елементами делікатес. Для приготування 1 кг філе потрібно 40 г солі і 15 г цукрового піску.

Дивіться також:  Сосиски в тісті – 6 рецептів приготування вдома

Спосіб підготовки полягає у виконанні наступних дій:

  • Риба натирається сумішшю солі і цукру, після чого укладається в миску шкіркою догори.
  • Після появи соку, заготівля забирається в холод, де солиться 24 – 48 годин.

Рада! Перед тим, як засолити червону рибу, в залежності від смакових переваг можна додати цедру лимона, лавровий лист, перець і інші інгредієнти.

Як правильно солити річкову рибу?

Риба, виловлена з річки, відрізняється солодким смаком, який хочеться зробити ще яскравіше.

На виручку прийде спосіб пряного посолу, для виконання якого необхідні:

  • 150 г солі на кожен кілограм риби;
  • лавровий лист;
  • коріандр;
  • запашний перець;
  • гвоздика;
  • кмин.

У процесі соління:

  • Тушки потрошаться, промиваються і обсушиваются.
  • На дні ємності робиться сольова подушка, на яку укладається перший шар найбільш великої риби.
  • Кожен шар покривається сіллю, змішаної зі спеціями і лавровим листом.
  • Коли риба закінчиться, на верхній прошарок солі опускається кришка або спеціальний засолювальний коло з дірками, а також важкий вантаж.
  • Риба відправляється на засолку в прохолодне місце, де знаходиться 3 – 4 доби.
  • По закінченні вказаного часу рибки промиваються і отмачиваются в чистій воді 1 – 1,5 години, після чого розкладаються на газетку, де будуть сохнути близько декількох годин.

Найшвидша засолювання

Засолювання риби вагою в 1 кг експрес-методом передбачає наявність наступних інгредієнтів:

  • ½ Л води;
  • 30 г солі;
  • 3 лаврових листа;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 5 г цукру;
  • 2 парасольки кропу.

При приготуванні виконуються наступні кроки:

  • Велика, попередньо випотрошена риба нарізають порціонними шматочками, а тушки середнього розміру просто потрошаться.
  • У каструлі з перерахованих вище інгредієнтів готується розсіл, який кип’ятиться на плиті, а потім отставляется для остигання.
  • Риба, укладена в підходящу посуд, доверху заповнюється розсолом і накривається тарілкою, на яку встановлюється гніт.
  • Через 4 години рибу можна дегустувати або прибрати в холодильну камеру для майбутніх урочистостей або повсякденного трапези.
Дивіться також:  Блюда з печериць – 15 рецептів, як приготувати смачне грибне блюдо

Малосольна риба в домашніх умовах

Не любителі занадто солоної риби по достоїнству оцінять швидкий і простий рецепт засолки, при якому вона виходить малосольною і дуже апетитною.

Необхідні:

  • 1 кг риби;
  • 100 г солі;
  • гілочки кропу;
  • 10 г цукру.

Щоб насолодитися відмінною закускою:

  • Рибна тушка (незалежно від сорту) надрізається по хребту і звільняється від великих кісток.
  • Шкіра та луска залишаються недоторканими.
  • Філейні шматочки обсипаються сумішшю солі і цукру.
  • На столі розстеляється пергамент, на який викладається перший шар рибних шматочків шкірою вниз.
  • Коли перший шар покриється кропом, на нього укладається другий ярус шкірою вгору.
  • Формується «конвертик», який поміщається під гніт і відправляється в холодильник.
  • На наступний день рибу можна подавати до ароматної картоплі, іншого гарніру або в якості закуски під холодну горілочку.

З додаванням оцту

Щоб виключити можливість подачі до столу неповноцінній риби, можна використовувати гарячий спосіб засолу з додаванням оцту.

Для виконання рецепта знадобиться:

  • 1 кг риби;
  • 3 цибулини;
  • 3 морквини;
  • 200 мл оцту;
  • 5 лаврових листа;
  • 3 ст. ложки солі;
  • 4 ст. ложки цукру;
  • 2 л води;
  • 15 горошин чорного перцю.

Для приготування:

  • Риба потрошится і ділиться на порційні шматки, які лупляться 1 ст. ложкою солі і відправляються в окремій мисці в холод на 40 хвилин.
  • Морква ріжеться товстими кругляком, а цибулю шинкуется кільцями.
  • Після того, як вода закипить, каструлю відправляються нарізані овочі, спеції, залишилася сіль і цукор.
  • Через 10 хвилин туди ж кладуть шматочки риби, які після повторного закипання розсолу нудяться ще 15 хвилин.
  • Риба за допомогою шумівки виймається з каструлі і розкладається по стерилізованим банкам, де заливають маринадом.
  • Ємності закриваються кришками і після охолодження переміщуються в холодильник.
  • Через 2 дні риба готова.
Дивіться також:  Гриби гливи – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Простий рецепт в маслі

Солона рибка швидко і смачно виходить з такого продуктового набору:

  • ½ Кг риби;
  • 1 ст. ложки солі;
  • 1 ст. ложки цукру;
  • цибулини;
  • 2 зубчиків часнику;
  • пряних трав;
  • лаврових листів;
  • невеликої кількості лимонного соку;
  • рослинного масла.

Етапи створення:

  • З риби готується філе, яке повністю очищається від луски і шкіри.
  • Отримані філейні половинки розрізають на шматочки.
  • В піалі змішуються сіль, цукор і спеції.
  • Цибуля шинкуется тонкими кільцями, а часник ріжеться невеликими пластинками.
  • На дно банки укладаються лаврові листочки.
  • Далі шарами розподіляються філейні шматочки, які пересипаються підготовленої пряною сумішшю, цибульними кільцями і часниковими пластинками, а потім збризкують лимонним соком.
  • Після заповнення ємності риба ущільнюється і заливається олією так, щоб воно покривало філе цілком.
  • Через 12 годин перебування банки в холодильнику риба подається до столу.

Таким чином, завдяки величезній кількості різних способів засолу, кожен кулінар знайде найбільш підходящий для себе, в залежності від смакових переваг і наявного часу на підготовку.

Прокрутка до верху