Солона риба є універсальним блюдом, яке може виступати в якості закуски під алкогольні напої, подаватися до гарніру або використовуватися для підготовки всіляких бутербродів і закусок. Однак перед тим, як солити рибу в домашніх умовах, слід розібратися в тонкощах і хитрощі процесу, в залежності від наявності часу, очікуваного результату і сорти риби.
Як солити рибу сухим способом
Сухий спосіб відмінно підходить для засолу некрупною риби вагою від 250 до 500 р.
Щоб посолити рибу подібним методом, беруться:
- 2 кг риби;
- 400 г солі;
Основні кроки:
- У середньої риби видаляються зябра, якщо солиться хамса, то вона просто промивається і обсушивается.
- На дні ємності для соління робиться сольова подушка.
- Далі шарами, кожен з яких також пересипається сіллю, викладається риба (у кожному шарі напрямок скибочок повинна бути змінені.)
- Після того, як всі заготовки розмістяться в ємності, укладається кришка меншого діаметру, на яку встановлюється гніт.
- Солиться риба в прохолодному приміщенні близько 3 – 4 діб в залежності від розміру, після чого промивається, просушується і відправляється на зберігання.
Соління в розсолі
«Мокрий» посол найчастіше використовується при наявності великої кількості риби.
Будуть потрібні:
- рибні тушки;
- розсіл (з розрахунку 150 г солі на 1 л води);
- лавровий лист і запашний перець горошком.
Щоб засолити рибу в розсолі:
- Риба промивається, потрошится і вкладається в дерев’яний бочонок.
- На плиті кип’ятиться вода, в якій розводиться сіль і проварюються спеції.
- Після охолодження бочонок заповнюється розсолом.
- Через 21 день риба виймається з ємності, яка перебувала в прохолодному приміщенні, і розвішується для сушіння.
Рецепт засолу червоної риби
Філе малосольною сьомги або лосося, тане в роті, являє собою не лише вишукану закуску, але і багатий поживними елементами делікатес. Для приготування 1 кг філе потрібно 40 г солі і 15 г цукрового піску.
Спосіб підготовки полягає у виконанні наступних дій:
- Риба натирається сумішшю солі і цукру, після чого укладається в миску шкіркою догори.
- Після появи соку, заготівля забирається в холод, де солиться 24 – 48 годин.
Рада! Перед тим, як засолити червону рибу, в залежності від смакових переваг можна додати цедру лимона, лавровий лист, перець і інші інгредієнти.
Як правильно солити річкову рибу?
Риба, виловлена з річки, відрізняється солодким смаком, який хочеться зробити ще яскравіше.
На виручку прийде спосіб пряного посолу, для виконання якого необхідні:
- 150 г солі на кожен кілограм риби;
- лавровий лист;
- коріандр;
- запашний перець;
- гвоздика;
- кмин.
У процесі соління:
- Тушки потрошаться, промиваються і обсушиваются.
- На дні ємності робиться сольова подушка, на яку укладається перший шар найбільш великої риби.
- Кожен шар покривається сіллю, змішаної зі спеціями і лавровим листом.
- Коли риба закінчиться, на верхній прошарок солі опускається кришка або спеціальний засолювальний коло з дірками, а також важкий вантаж.
- Риба відправляється на засолку в прохолодне місце, де знаходиться 3 – 4 доби.
- По закінченні вказаного часу рибки промиваються і отмачиваются в чистій воді 1 – 1,5 години, після чого розкладаються на газетку, де будуть сохнути близько декількох годин.
Найшвидша засолювання
Засолювання риби вагою в 1 кг експрес-методом передбачає наявність наступних інгредієнтів:
- ½ Л води;
- 30 г солі;
- 3 лаврових листа;
- 10 горошин чорного перцю;
- 5 г цукру;
- 2 парасольки кропу.
При приготуванні виконуються наступні кроки:
- Велика, попередньо випотрошена риба нарізають порціонними шматочками, а тушки середнього розміру просто потрошаться.
- У каструлі з перерахованих вище інгредієнтів готується розсіл, який кип’ятиться на плиті, а потім отставляется для остигання.
- Риба, укладена в підходящу посуд, доверху заповнюється розсолом і накривається тарілкою, на яку встановлюється гніт.
- Через 4 години рибу можна дегустувати або прибрати в холодильну камеру для майбутніх урочистостей або повсякденного трапези.
Малосольна риба в домашніх умовах
Не любителі занадто солоної риби по достоїнству оцінять швидкий і простий рецепт засолки, при якому вона виходить малосольною і дуже апетитною.
Необхідні:
- 1 кг риби;
- 100 г солі;
- гілочки кропу;
- 10 г цукру.
Щоб насолодитися відмінною закускою:
- Рибна тушка (незалежно від сорту) надрізається по хребту і звільняється від великих кісток.
- Шкіра та луска залишаються недоторканими.
- Філейні шматочки обсипаються сумішшю солі і цукру.
- На столі розстеляється пергамент, на який викладається перший шар рибних шматочків шкірою вниз.
- Коли перший шар покриється кропом, на нього укладається другий ярус шкірою вгору.
- Формується «конвертик», який поміщається під гніт і відправляється в холодильник.
- На наступний день рибу можна подавати до ароматної картоплі, іншого гарніру або в якості закуски під холодну горілочку.
З додаванням оцту
Щоб виключити можливість подачі до столу неповноцінній риби, можна використовувати гарячий спосіб засолу з додаванням оцту.
Для виконання рецепта знадобиться:
- 1 кг риби;
- 3 цибулини;
- 3 морквини;
- 200 мл оцту;
- 5 лаврових листа;
- 3 ст. ложки солі;
- 4 ст. ложки цукру;
- 2 л води;
- 15 горошин чорного перцю.
Для приготування:
- Риба потрошится і ділиться на порційні шматки, які лупляться 1 ст. ложкою солі і відправляються в окремій мисці в холод на 40 хвилин.
- Морква ріжеться товстими кругляком, а цибулю шинкуется кільцями.
- Після того, як вода закипить, каструлю відправляються нарізані овочі, спеції, залишилася сіль і цукор.
- Через 10 хвилин туди ж кладуть шматочки риби, які після повторного закипання розсолу нудяться ще 15 хвилин.
- Риба за допомогою шумівки виймається з каструлі і розкладається по стерилізованим банкам, де заливають маринадом.
- Ємності закриваються кришками і після охолодження переміщуються в холодильник.
- Через 2 дні риба готова.
Простий рецепт в маслі
Солона рибка швидко і смачно виходить з такого продуктового набору:
- ½ Кг риби;
- 1 ст. ложки солі;
- 1 ст. ложки цукру;
- цибулини;
- 2 зубчиків часнику;
- пряних трав;
- лаврових листів;
- невеликої кількості лимонного соку;
- рослинного масла.
Етапи створення:
- З риби готується філе, яке повністю очищається від луски і шкіри.
- Отримані філейні половинки розрізають на шматочки.
- В піалі змішуються сіль, цукор і спеції.
- Цибуля шинкуется тонкими кільцями, а часник ріжеться невеликими пластинками.
- На дно банки укладаються лаврові листочки.
- Далі шарами розподіляються філейні шматочки, які пересипаються підготовленої пряною сумішшю, цибульними кільцями і часниковими пластинками, а потім збризкують лимонним соком.
- Після заповнення ємності риба ущільнюється і заливається олією так, щоб воно покривало філе цілком.
- Через 12 годин перебування банки в холодильнику риба подається до столу.
Таким чином, завдяки величезній кількості різних способів засолу, кожен кулінар знайде найбільш підходящий для себе, в залежності від смакових переваг і наявного часу на підготовку.