Ніжна, соковита запіканка з капусти вважається корисним і ситним блюдом. Для її приготування можна взяти будь-які продукти, які є в холодильнику: м’ясо, гриби, ковбаса, перець, морква. Добре освоївши один рецепт, можна створити безліч інших, використовуючи не тільки білокачанну, але також кольорову і навіть пекінську капусту.
Запіканка з капусти в духовці
Для класичної капустяної запіканки знадобляться такі продукти:
- півкіло капусти;
- молоко – 0,5 л;
- парочка яєць;
- сир – 0,1 кг;
- спеції і приправи за смаком.
Приготування починається з підготовки головного овоча: його шаткують, перекладають в сковороду, підсолюють, заливають молоком і тушкують 5-6 хвилин, накривши кришкою.
Остигнула капусту приправляють спеціями і приправами і викладають в глибоку форму. Обсипають тертим сиром, заливають добре збитими яйцями.
Потім запікають в духовій шафі близько півгодини при середній температурі (180-190°).
До капусти можна додати обсмажену моркву і цибулю.
З фаршем
Більш поживною вийде запіканка з капусти з фаршем.
Для створення більш калорійного страви потрібно:
- невеликий качан капусти;
- півкіло сметани;
- фарш (будь – 400 м);
- сир (200 г);
- пара цибулин;
- 2 моркви;
- рослинна олія;
- сіль, спеції.
Етапи приготування:
- Підготувати овочі подрібнити очищений цибулю, натерти на тертці промиту моркву нашаткувати капусту.
- Цибулю підсмажити до рум’яного кольору.
- Додати фарш, сіль, перець, перемішати і смажити ще хвилин 20.
- Окремо обсмажити моркву, потім викласти до неї капусту, тушкувати третину години.
- Викласти у форму половину тушкованої капусти, промазати її сметаною, потім фарш, знову сметану, капусту, сметану.
- На поверхню рівномірно викласти тертий сир і відправити в розігріту духовку.
- Випікати півгодини при середній температурі.
З додаванням картоплі
Для створення картопляно-капустяної запіканки знадобиться наступний продуктовий набір:
- 10 середніх картоплин;
- середній качан капусти;
- луковичка;
- морквина;
- яйце;
- 2 ложки сметани;
- 3-4 ложки олії соняшникової;
- 2 ложки мелених сухарів;
- сіль, перець, вода;
- за бажанням – томатна паста (ложка).
Покроковий процес приготування:
- Очищену картоплю ріжемо великими шматочками, заливаємо водою і ставимо варитися на середньому вогні (після закипання – приблизно третину години).
- Поки картопля відварюється, готуємо овочі: шаткуємо капусту, моркву натираємо, подрібнюємо цибулю.
- Робимо начинку для запіканки: у сковороді обсмажуємо цибулю з морквою хвилинки 3, потім додаємо капусту, солимо і смажимо ще 5 хвилин. Після цього вливаємо трохи води і тушкуємо близько півгодини, закривши кришкою. Потім додаємо спеції, приправи, томатну пасту (за бажанням) і тушкуємо ще кілька хвилин.
- З сварившегося картоплі готуємо пюре: зливаємо воду, розминаємо, додаємо сметану, яйце, сіль, спеції, добре перемішуємо.
- Готуємо форму: промазуємо її маслом, рівномірно розподіляємо сухарі.
- На дно форми викладаємо спочатку половину пюре, розрівнюємо його ложкою і на поверхні розподіляємо начинку, яку закриваємо картоплею. Поверхню можна промазати сметаною і обсипати панірувальними сухарями або тертим сиром.
- Блюдо запікаємо при температурі 200° близько півгодини.
Даний рецепт можна перетворити в пісне страву:
- капусту відварюємо, або тушкуємо, пропустивши етап обсмажування;
- робимо пюре на воді, замінивши яйця і сметану на пару ложок борошна.
Для маленьких дітей (від року) можна приготувати таку запіканку:
- Подрібнену капусту (200 г) відварити в підсоленій воді (можна влити молоко: не більше однієї частини на 4 частини води).
- Картопля (200-250 г) відварити до готовності, відцідити, розімнути, вмішати вершкове масло (25 г).
- Капусту зцідити, віджати і вмішати в картопляне пюре.
- Промаслений форму обсипати сухарями (необов’язково), розподілити в ній овочеву суміш.
- Поверх викласти стружку із замороженого вершкового масла (10 г). Його можна розтопити і промазати поверхню.
- Випікати третину години при 180°С.
Заливна запіканка зі свіжої капусти з яйцем
Швидка запіканка – пиріг готується з наступних продуктів:
- свіжа капуста – 300 г;
- яйця – 5 шт.;
- сметана і майонез – 200 г;
- розпушувач – половина пакетика;
- борошно – 8 ложок;
- сіль, спеції;
- олія рослинна.
Чудовий аромат такий запіканці додасть свіжа зелень. При бажанні її можна включити у список інгредієнтів.
Запіканка з капусти в духовці по цьому рецепту готується наступним чином:
- Нашаткувати капусту, подрібнити зелень, перемішати.
- Яйця змішати з майонезом, сметаною, вмішати муку, розпушувач.
- Форму промазати маслом, розподілити половину заливки.
- Посолити капустяну начинку, перемішати і розподілити її рівномірно формі.
- Вилити залишки заливки і розрівняти ложкою.
- Випікати 35 хвилин при 180°С.
З куркою в духовці
Для приготування соковитого, нежирного страви потрібно:
- половина качана капусти;
- філе курки – близько 400 м;
- сметана – 300 г;
- твердий сир – 100 г;
- пара яєць;
- велика цибулина;
- ложка майонезу;
- часточка часнику;
- ложечка борошна;
- сіль, приправи, зелень;
- соняшникова олія.
Як готувати:
- Філе подрібнити і замаринувати в майонезі з додаванням подрібненого часнику, солі і перцю.
- Капусту нарізати невеликий соломкою.
- У каструлі закип’ятити воду (близько 2 л), підсолити, перекласти в неї капустяну соломку. Варити після закипання хвилин 5, а потім відкинути на друшляк.
- Цибулю дрібно порізати, підсмажити до рум’яного кольору.
- Приготувати заливку: збити яйця, сметану, вмішати спеції, приправи, зелень, вмішати муку.
- Промаслений форму обсипати сухарями.
- Розподілити суміш капусти та цибулі, поверх – курячі шматочки, полити заливкою.
- Випікати при середній температурі близько півгодини.
- Викласти тертий сир і запікати ще третину години.
Якщо готову запіканку декорувати зеленню, вона буде більш ароматною і привабливою.
З цвітної капусти з сиром
Досить просто готується ще одне корисне блюдо – запіканка з кольорової капусти. Приготування починається з підготовки необхідних інгредієнтів.
Нам потрібні:
- качан цвітної капусти;
- дрібно порубана зелень кропу;
- для заливки: пара яєць, неповний склянку молока і твердий сир;
- приправи, спеції.
Покроковий рецепт:
- Розділену на суцвіття і вимиту капусту викласти в підсолений окріп і варити 5 хвилин.
- Злити воду, відкинувши відварений овоч на друшляк.
- Розподілити рівномірно промазаної маслом сковороду, посипати зеленню.
- Перемішати молоко, яйця, приправи, вилити на капустяний шар.
- Випікати 20 хвилин при 190°С.
- На поверхню рівномірно висипати залишки сиру і запікати ще кілька хвилин (5-6).
Пісна – з грибами
Щоб зробити пісну запіканку, потрібно взяти:
- качан капусти середнього розміру;
- цибулину;
- відварені гриби – 400 г;
- ложку борошна;
- сіль, спеції;
- мелені сухарі;
- соняшникова олія.
Рецептура приготування передбачає наступні кроки:
- Капустяний качан промити, розрізати на великі частини, видаливши при цьому качан, і відварити в підсоленій киплячій воді хвилин 10. Потім злити воду, відкинувши варений овоч на друшляк.
- Подрібнену цибулину злегка обсмажити на сковорідці (приблизно 2 хвилини).
- Викласти подрібнені гриби і прожарювати ще близько 7 хвилин до підрум’янення (сирі гриби обсмажуються трохи довше).
- Вмішати муку, продовжити смажити ще хвилину.
- Після цього додавати спеції, сіль, налити трохи води і тушкувати, поки маса не загусне.
- В промаслений форму рівномірно розподілити спочатку капусту, а потім – грибну масу. Поверхня промазати маслом, обсипати сухарями.
- Випікати чверть години при 200°С.
Капустяна запіканка, як у дитячому садку
Приготувати запіканку, як готують її в дитячому садку, нескладно: важливо дотримуватися необхідних пропорцій і технології приготування. В результаті вийде смачне блюдо, яке полюбилося багатьом з дитинства.
Необхідні продукти:
- кіло капусти (свіжої білокачанної);
- стакан молока;
- півсклянки манки;
- пара яєць;
- пара ложок сухарів;
- 30 г сиру;
- сметана.
Готується запіканка з капусти зі смаком дитинства наступним чином:
- Подрібнену капусту перекладають у каструлю, вливають молоко, потім гасять на повільному вогні майже до м’якості. Для отримання більш ніжного смаку можна додати трішки вершкового масла.
- Всипають манку, перемішують і тушкують хвилин 10, потім вимикають газ.
- В злегка остигнула масу вмішують сіль і яйця.
- Перекладають в промаслений і обсипану сухарями форму, вирівнюють, обмазують сметаною, обсипають тертим сиром, сухарями.
- Запікають 25 хвилин при температурі 200°.
- Вимикають духовку, через 5 хвилин виймають блюдо, на якому за цей час утворилася хрустка скоринка.
Якщо почав підгоряти верх, а страва ще не пропечене, потрібно вийняти його і обережно зняти верх. Потім рівномірно посипати сиром і відправити допекаться.
З пекінською капустою
Для приготування ароматної і ніжною запіканки знадобляться:
- качан капусти;
- помідори – 2-3 шт.;
- 4 яйця;
- молоко – 0,2 л;
- сир – 100 г;
- пара морквин;
- велика цибулина;
- масло вершкове – 70 г;
- ложечка солі;
- перець, зелень.
Приготування:
- Моркву натерти, цибулю подрібнити, перемішати і посмажити на вершковому маслі до м’якості.
- Ввести дрібно порізану капусту, сіль, спеції.
- Закрити і гасити 10 хвилин.
- З томатів прибрати шкірку і нарізати скибочками.
- Зробити заливку: змішати молоко, яйця, перець, сіль.
- В тушковані овочі всипати подрібнений кріп або іншу зелень при бажанні, перемішати і прибрати з вогню.
- Масу перекласти у форму, поверх неї викласти помідори, залити молочно-яєчною сумішшю, зверху викласти тертий сир.
- Випікати близько півгодини при 200°С.
Залишилося декорувати страву зеленню, розрізати на порційні шматочки і можна подавати на стіл.