Для зберігання в морозильній камері
У ягодах журавлини міститься бензойна кислота, що перешкоджає розмноженню різних мікроорганізмів. Вона ж є натуральним консервантом.
Тому журавлина з цукром без варіння може тривалий час зберігатися в темному прохолодному підвалі або на полиці холодильника. У міській квартирі ще одним місцем зберігання журавлиною заготовки може бути морозильна камера.
Щоб зберегти користь ягід таким способом, потрібно:
- 1000 г свіжих ягід;
- 1000 г цукру;
- щільні пакети з поліетилену зі спеціальними застібками для заморозки.
Черговість дій:
- З попередньо підготовлених ягід і цукру зробити пюре будь-яким доступним способом (дерев’яна толокушка, кухонний комбайн, м’ясорубка або блендер). При необхідності, дати йому постояти до повного розчинення підсолоджувача.
- Потім наповнити журавлинним пюре пакети і відправити їх в морозильну камеру на щільній основі (наприклад, обробній дошці) на 15 – 20 хвилин. За цей час пюре трохи «схопиться»,
- Тоді лінійкою розділити вміст пакета на порційні квадратики і повернути в морозильник для повної заморожування і подальшого зберігання.
Цю заготовку можна використовувати для приготування морсів, компотів, киселів або в якості начинки для пирогів.
Повторне заморожування ягідного пюре не припустимо, оскільки в цьому випадку втрачаються не тільки вітаміни, але і смакові якості.