Бефстроганів з яловичини – шалена страва, яка однаково добре вписується в домашнє та ресторанне меню. Готується страва таким чином, щоб м’ясо стало м’яким та буквально розпадалося на волокна. Це дозволить вам отримати особливе задоволення від трапези. Гарніри до бефстроганова підходять найпростіші: картопляне пюре, макарони або рисова каша.
Класичний бефстроганів з яловичини на сковороді зі сметаною
Класичний бефстроганів із яловичини на сковороді зі сметаною – оригінальний рецепт, який гарантує вам чудову страву на вечерю. А коли є докладний алгоритм дій, приготувати бефстроганів з найніжнішим м’ясом не важко.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Яловичина – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль морська – за смаком
- Олія – для смаження
- Томатна паста – 1.5 ст.л.
- Сметана – 250 гр.
- Борошно пшеничне – 1.5 ст.л.
- Перець запашний – за смаком
Процес приготування:
Класичний бефстроганів із яловичини готується дуже просто. М’якуш яловичини обмийте, промокніть паперовими серветками і наріжте тонкими пластинками. Потім кожен шматок покладіть окремо на обробну дошку і відбийте кухонним молоточком з двох сторін.
Далі кожну відбивну наріжте соломкою.
Пару головок цибулі очистіть від лушпиння і помийте. Потім наріжте цибулини четвертинками кілець.
Просушити на вогні сковороду. Влийте трохи олії на дно сковороди. Коли воно прожариться, викладіть нарізану цибулю та обсмажте її до м’якості.
Після цього додайте на сковороду до цибулі нарізану яловичину. Смажте всі разом на середньому вогні кілька хвилин, потім зменшіть нагрівання до мінімуму і 15 хвилин.
Потім всипте півтори столові ложки пшеничного борошна, перемішайте, щоб воно рівномірно розійшлося по засмажці.
Викладіть сметану, перемішайте її із засмажкою і готуйте бефстроганів кілька хвилин.
Потім додайте томатну пасту, посоліть і приправте перцем до смаку. Сковороду з бефстроганів накрийте кришкою та тушкуйте на середньому вогні 40 хвилин. Якщо рідина швидко випарується, то долийте воду чи бульйон.
Гасіть яловичину до м’якості, а підливка повинна бути однорідною і густою.
Готовий бефстроганів із яловичини подавайте на стіл у гарячому вигляді з гарніром на свій смак. Смачного!
Бефстроганів із яловичини з грибами
Бефстроганів із яловичини з грибами – один із найпопулярніших і найсмачніших рецептів приготування м’яса. Навіть найвибагливіші гурмани верещатимуть від захоплення, скуштувавши цю страву. Ніжність цієї тушкованої яловичини та вершково-грибний аромат, вони запам’ятають надовго.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- М’якуш яловичини – 400 гр.
- Сметана 20% – 150 гр.
- Печериці – 400 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія вершкове – 40 гр.
- Борошно пшеничне – 20 гр.
- Гірчиця готова – 25 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Ми будемо використовувати в рецепті печериці, але підійдуть будь-які інші гриби. М’ясо краще брати свіже охолоджене.
Крок 2. Яловичина необхідно різати суворо поперек волокон тонкими смужками приблизно по 7-8 міліметрів завтовшки.
Крок 3. Обвалюйте нарізане м’ясо в борошні з усіх боків.
Крок 4. Печериці помийте і наріжте тонкими пластинками.
Крок 5. У невеликій каструльці розтопіть 20 г вершкового масла.
Крок 6. Потім викладіть грибну нарізку в каструлю і смажте її до того моменту, поки гриби не почнуть виділяти сік.
Крок 7. Грибний сік злийте з каструлі, у вас вийде приблизно 120 мілілітрів.
Крок 8. Гриби продовжуйте смажити до повного випаровування рідини.
Крок 9. В окремій мисці змішайте грибний сік, сметану та гірчицю. Посоліть суміш і приправте меленим перцем.
Крок 10. Соус влийте в каструлю до смажених грибів і нудьте на повільному вогні 5 хвилин.
Крок 11. У сковороді розтопіть вершкове масло, що залишилося, і викладете яловичину. Смажте її на сильному вогні протягом 5 хвилин.
Крок 12. Потім перекласти м’ясо в каструлю до грибів. Перемішайте та тушкуйте одну хвилину.
Крок 13. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і залиште на 15 хвилин.
Крок 14. Бефстроганів із яловичини з грибами виходить дуже смачним та ароматним. Подавати його можна з гарніром з картопляного пюре – це гармонійне поєднання. Смачного!
Бефстроганів із яловичини із вершками
Бефстроганів з яловичини з вершками – це варіант страви, який точно заслуговує на увагу. Смак у нього виходить м’яким, з тонкими вершковими нотками та пікантністю гірчиці. На обід або вечерю, бефстроганів можна подати з будь-яким гарніром на вашу думку.
Час приготування – 80 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- М’якуш яловичини – 0,7 кг.
- Томатна паста – 70 гр.
- Сіль кухонна – ½ ч.л.
- Вершки 10% – 200 мл.
- Олія – 2 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 120 гр.
- Борошно пшеничне – 40 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Гірчиця готова – 25 гр.
- Вода тепла – 200-300 мл.
Процес приготування:
Крок 1. М’якуш яловичини обмийте. Якщо шматок нетовстий, то вкрийте його харчовою плівкою та відбийте кухонним молоточком.
Крок 2. Потім наріжте м’ясо широкими пластинками.
Крок 3. Кожну пластинку наріжте смужками поперек волокон завтовшки по 1 сантиметру.
Крок 4. Яловичу нарізку обваляйте в борошні з усіх боків.
Крок 5. Очистіть головки цибулі і наріжте їх тонкими півкільцями.
Крок 6. У сковороді розігрійте трохи рафінованої олії. Смажте на ньому цибулю протягом 5-7 хвилин до легкого золотистого відтінку.
Крок 7. М’ясо обтрусіть від надлишків борошна і викладіть на сковороду до цибулі. Перемішайте цибулю з яловичиною та смажте протягом 3 хвилин.
Крок 8. Після цього влийте до м’яса вершки, викладіть томатну пасту та гірчицю. Бефстроганів посоліть і приправте до смаку.
Крок 9. Влийте в сковорідку приблизно 150 мл теплої води. Готуйте страву під кришкою на повільному вогні від 30 до 60 хвилин періодично помішуючи. Час приготування залежить від свіжості та твердості яловичини. Якщо під час приготування підливи занадто загусне, підливайте воду, що залишилася.
Крок 10. Найсмачніший бефстроганів із вершками готовий. Смачного!
Класичний бефстроганів з підливою у мультиварці
Класичний бефстроганів з підливою в мультиварці – це традиційна страва у вигляді довгастих шматочків м’яса у вершково-томатному підливі. Зазвичай готують його у сковороді чи каструлі. Але ми хочемо використати спеціальну кухонну техніку, вона зробить приготування бефстроганів простішим.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- М’якуш яловичини – 1 кг.
- Кефір – 1 ст.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Томатна паста/соус – 2-3 ст.л.
- Борошно пшеничне – 3 ст.л.
- Олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть охолоджене свіже м’ясо, обмийте його. Цибулю очистіть від лушпиння і промийте під краном.
Крок 2. М’ясо наріжте тонкими смужками поперек волокон. Якщо м’ясо жорстке, його краще попередньо відбити кухонним молоточком.
Крок 3. Нарізку посипте борошном, посоліть і приправте на дошці. Перемішайте м’ясо руками.
Крок 4. Увімкніть мультиварку, виберіть у меню режим «Спека». Влийте в чашу олію, викладіть м’ясо і смажте протягом 20 хвилин, іноді помішуючи лопаткою.
Крок 5. Наріжте дрібними кубиками цибулю і додайте її до обсмаженого м’яса. Продовжуйте готувати разом протягом 15 хвилин.
Крок 6. Далі додайте до засмаження кефір та томатний соус, перемішайте. Закрийте кришку мультиварки та готуйте бефстроганів у режимі «Гасіння» протягом півгодини.
Крок 7. Після звукового сигналу, який сповіщатиме вас про закінчення програми, відкрийте кришку мультиварки та перевірте готовність м’яса.
Крок 8. У мультиварці яловичина швидко та легко готується. Ваш бефстроганів вийде вище за всілякі похвали, подавайте його з гарніром з картоплі або рисової каші. Смачного!
Бефстроганів із яловичини із солоними огірками
Бефстроганів із яловичини із солоними огірками – чудове поєднання продуктів. Здавалося б, що тут незвичайного: солоні огірки, яловичина, сметана і томатний соус, а смак виходить божественний. На одній порції такого бефстрогану ніхто не зупиняється.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- М’якуш яловичини – 400 гр.
- Сметана 20% – 150 гр.
- Олія – 70 мл.
- Цибуля ріпчаста – 70 гр.
- Томатна паста – 20 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Огірок солоний – 100 гр.
- Гірчиця їдальня – 15 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Борошно пшеничне – 1 ст.л.
- Окріп – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все необхідне і можна приступати до приготування.
Крок 2. Яловичина наріжте тонкою соломкою поперек волокон.
Крок 3. М’ясну нарізку посоліть, приправте перцем меленим і посипте борошном, добре перемішайте руками.
Крок 4. На олії обсмажте яловичину на сильному вогні. Смажте протягом 7 хвилин, часто помішуючи.
Крок 5. Очищену цибулину наріжте тонким пір’ям або півкільцями. Обсмажити нарізаний овоч в іншій сковороді на сильному вогні протягом хвилини.
Крок 6. Солоний огірок наріжте соломкою і додайте на сковороду до цибулі, продовжуйте смажити все разом ще кілька хвилин.
Крок 7. Далі з’єднайте смажену яловичину з цибулею та огірками.
Крок 8. Потім на сковороду викладіть сметану, томатну пасту та гірчицю, суміш посоліть і поперчіть до смаку.
Крок 9. У засмажку влийте 100 мілілітрів окропу, перемішайте. Доведіть підливу до кипіння, потім зменште нагрівання до мінімуму, накрийте кришкою сковороду і тушкуйте бефстроганів 30 хвилин.
Крок 10. Бефстроган готовий, зніміть сковороду з вогню, можна посипати страву рубаним кропом або петрушкою, як вам більше подобається. Смачного!
Бефстроганів з томатною пастою
Бефстроганів з томатною пастою – смачна та ситна страва для гостей або родини. Для бефстроганова краще вибирати яловичу вирізку і нарізати її строго поперек волокон, тоді м’ясо вийде м’яким. А особливу насиченість страві додасть томатна підливка.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Вирізка яловича – 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Томатна паста – 20 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія – 30 мл.
- Сметана – 100 грн.
- Перець чорний свіжомелений – за смаком.
- Вода/бульйон – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Вирізку яловичу обмийте і наріжте тонкою соломкою поперек волокон. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями.
Крок 2. Спочатку на добре розігріту сковороду влийте олію та обсмажте яловичину з одного боку. Потім викладіть нарізку цибулі і продовжуйте смажити до легкої золотистої скоринки. У процесі посоліть та приправте меленим перцем до смаку.
Крок 3. Далі трохи присипте смажене м’ясо борошном, перемішайте і готуйте ще 5 хвилин.
Крок 4. В останню чергу викладіть сметану та томатну пасту, влийте склянку води або бульйон. Тушіть бефстроганів під кришкою протягом 20 хвилин.
Крок 5. Готовий бефстроганів з томатною пастою подавайте з будь-яким гарніром на власний розсуд. Смачного!
Бефстроганів з яловичини з цибулею та морквою
Бефстроганів із яловичини з цибулею та морквою готується за рахунок довгого томлення м’яса у підливі. Саме тому страва виходить такою смачною та ніжною. За час його існування було придумано багато різноманітних варіантів і цей рецепт одного з найсмачніших бефстроганів.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Морквина – 1 шт.
- М’якуш яловичини – 300 гр.
- Сметана – 3-4 ст.
- Олія без запаху – 2 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину обмийте, покладіть на обробну дошку, накрийте харчовою плівкою і відбийте кухонним молоточком. Потім упоперек волокон наріжте м’ясо тонкими смужками.
Крок 2. Поставте сковороду на вогонь, просушіть її. Потім влийте на розігріту поверхню рослинне масло, коли воно прожариться, викладете нарізану яловичину. Смажте м’ясо на сильному вогні протягом двох хвилин, посоліть до смаку.
Крок 3. Очистіть цибулину та морквину. Наріжте морквину соломкою, а цибуля – півкільцями. Додайте овочі до м’яса на сковороду, перемішайте та смажте 2 хвилини.
Крок 4. Далі влийте окріп, додайте ще трохи солі для смаку, зменште вогонь і гасіть під кришкою протягом півгодини.
Крок 5. У склянці з водою розведіть борошно. Потім отриману однорідну суміш тонким струмком влийте до м’яса і овочів, добре перемішайте.
Крок 6. В останню чергу викладіть сметану, перемішайте і тушкуйте бефстроганів протягом 30-40 хвилин. Час приготування залежить від жорсткості м’яса, періодично перевіряйте його.
Крок 7. За 10 хвилин до готовності додайте мелений перець та лавровий лист.
Крок 8. Бефстроганів можна подавати з овочевим салатом або з картопляним пюре. Смачного!
Бефстроганів з печерицями у вершковому соусі
Бефстроганів з печерицями у вершковому соусі – це гармонія смаку та насолода смаком. Яловичина – це не найпростіше у приготуванні м’ясо, тому дуже важливо вибрати правильний рецепт. Технологія приготування бефстроганів передбачає спочатку обсмажування, а потім тривале гасіння, за рахунок чого яловичина і стає м’якою та ніжною.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Вирізка яловича – 1 кг.
- Вершки – 1 ст.
- Печериці – 250 гр.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія – для смаження.
- Борошно пшеничне – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. З головки цибулі зніміть лушпиння, наріжте її півкільцями. Потім обсмажте цибулю на олії до прозорості.
Крок 2. Печериці помийте, наріжте тонкими часточками. Додайте їх до цибулі та продовжуйте смажити до повного випарювання рідини.
Крок 3. Яловичу вирізку трохи обмийте і наріжте тонкою соломкою поперек волокон.
Крок 4. М’ясну нарізку викладіть на сковороду до засмажки із цибулі та грибів. Перемішайте продукти та смажте протягом 5-7 хвилин.
Крок 5. Всипте борошно, добре перемішайте, щоб воно розійшлося по м’ясу і не залишилося грудок. Потім додайте лавровий лист і влийте вершки.
Крок 6. Бефстроганів посоліть і поперчіть до смаку, тушкуйте під кришкою до м’яса на мінімальному вогні.
Крок 7. Подавати бефстроганів можна з гарніром і без нього, м’ясо танутиме в роті. Смачного!
Бефстроганів з яловичини в соусі бешамель
Бефстроганів із яловичини в соусі бешамель – страва з цікавою історією і знаходиться вона десь у районі змішування російської та французької кухні. Воно обов’язково подається в гарячому вигляді, інакше ви можете проґавити чари його смаку.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Вирізка яловича – 1 кг.
- Молоко – 500мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Сметана – 250 грн.
- Борошно пшеничне – 4 ст.
- Томатна паста – 4 ч.л.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для зручностей можна приготувати соус бешамель заздалегідь і зберігати його в холодильнику, а обсмажити м’ясо безпосередньо перед передбачуваним прийомом їжі. Розтопіть у сковорідці шматочок вершкового масла|мастила|.
Крок 2. До топленої олії додайте пшеничне борошно, перемішайте і добре прогрійте масу.
Крок 3. Тонким цівком влийте до борошна молоко і перемішайте, відразу на ваших очах соус почне густіти.
Крок 4. У густий соус викладіть сметану, добре перемішайте і знову нагрійте.
Крок 5. Класичний бешамель має бути ніжного рожевого кольору, для цього додайте трохи натуральної пасти томатної. Соус посоліть на смак і томіть на повільному вогні.
Крок 6. Очистіть від лушпиння цибулю, наріжте її пір’ям і обсмажте на олії до м’якості. Потім викладіть цибулю на тарілку.
Крок 7. Яловичу вирізку наріжте тонкими смужками поперек волокон. Тонка нарізка є обов’язковою для приготування бефстроганів. На сковороду, в якій смажилася цибуля, влийте ще трохи олії і додайте вершкове. Потім викладіть м’ясо, смажте пару хвилин не перемішуючи.
Крок 8. Через дві хвилини посоліть і приправте м’ясо, перемішайте та смажте ще три хвилини. Важливо також не пересушити яловичину.
Крок 9. До смаженої яловичини додайте цибульку.
Крок 10. Залийте м’ясо та цибулю соусом бешамель, перемішайте і дайте закипіти.
Крок 11. Подавайте бефстроганів із соусом бешамель у глибокій тарілці з гарніром на свій смак. Смачного!
Бефстроганів з яловичини у духовці
Бефстроганів із яловичини в духовці – чудова російська страва та поживна домашня їжа. Бефстроганов виглядає настільки апетитно, що його можна зробити головною гарячою стравою на святковому гулянні. Рецепт далекий від автентичного старовинного рецепту, але також виходить дуже смачно.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- М’якуш яловичини – 0,5 кг.
- Вершки – 40 мл.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Спеції – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для бефстроганова краще вибирати вирізку або частину лопатки, це м’ясо найбільш ніжне. Обмийте яловичину і наріжте тонкою соломкою.
Крок 2. Далі викладіть нарізку на розігріту сковороду і смажте до готовності на середньому вогні.
Крок 3. Очищену від лушпиння головку цибулі наріжте півкільцями і викладіть до м’яса в середині приготування. Зажарку посоліть і поперчіть до смаку.
Крок 4. Потім засмажку з яловичини та цибулі викладіть у жароміцну форму, залийте її вершками, добре перемішайте. Накрийте форму фольгою і відправте в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте бефстроганів 30-40 хвилин.
Крок 5. Бефстроганів, приготовлений у духовці, дуже гарно виглядає на столі. Подавати страву можна з гарніром з картоплі, гречки чи рису. Смачного!