З грибами і чорносливом
Представлений рецепт заснований на мотивах старовинної російської кухні. Так готували наші предки, рідко використовують у перших стравах м’ясні компоненти.
Склад продуктів:
- морква, цибуля-ріпка — по 60 г;
- буряк — 300 г;
- томат-пюре — 40 г;
- капуста свіжа — 300 г;
- гриби сушені — 100 г;
- часникові зубки — 5 шт.;
- масло пісне;
- чорнослив — 50 г;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Замочуємо в 2 літрах очищеної води сушені гриби. Коли через 2 – 3 години вони розпустяться, відварюємо їх у тієї ж рідини до м’якості.
- Дістаємо гриби, дрібно шаткуємо, відвар проціджуємо. На ньому будемо створювати наш оригінальний борщ без додавання картоплі і м’яса.
- Ретельно промиваємо чорнослив без кісточок, готуємо в невеликій кількості (до 300 мл) бутильованої води, яку потім пропускаємо через марлю. Сухофрукти рубаємо великими шматочками.
- В цей же час очищаємо овочі, нарізаємо їх звичайним способом. Пасеруємо на олії моркву і цибулю, додаємо буряк, томатне пюре, тушкуємо складу 20 хвилин.
- Кип’ятимо грибний бульйон, приправляємо його сіллю, викладаємо тушковані овочі. Вливаємо відвар, отриманий від приготування чорносливу. Приєднуємо шматочки сухофруктів, нарізані гриби, нарізану свіжу зелень. Правда, в старовину їх додавали в тарілки з їжею.
Кип’ятимо страва буквально хвилину, подаємо до столу. Страва вийшла знатна!