Суп з щавлю з тушкованим м’ясом і яйцем
Для приготування такого супу можна вибирати будь-яку тушонку. Злегка обсмажені овочі слід кілька хвилин тушкувати на маленькому вогні, накривши кришкою, додавши трохи перцю і солі. Далі помістити їх в каструлю (з розрахунку на 1,5-2 літра води), покласти картоплю і варити до готовності. Потім додати змішану зі щавлем тушонку. Суп варити ще 10 хвилин, потім дати йому настоятися. У кожну тарілку традиційно кладеться половинка яйця.
Холодні борщ з щавлю
У літню спеку дуже затребувані холодні перші страви. Крім звичних окрошки і і борщів зелених можна приготувати холодні борщ з щавлю. Для цього нарізаний щавель потрібно проварити 5-7 хвилин в підсоленій воді і відставити для охолодження. Нарізати 2 свіжих огірки, ріпчасту цибулю, 2 варених яйця, зварену картоплю, подрібнити зелену цибулю і кріп. Підготовлені овочі і зелень помістити в щавлевий відвар.
Цікава деталь: для особливого смакового відтінку можна розтерти в щі яєчний жовток.
Додати сіль і перець за смаком, добре перемішати. Рекомендується покласти в тарілку трохи сметани.