Пісочне печиво з варенням і крихтою – 7 рецептів

Пісочне печиво з варенням і крихтою готується моментально. За півгодини можна «начаклувати» чудовий десерт, щоб порадувати сім’ю або здивувати гостей. Знайомий з дитинства смак нікого не залишить байдужим.

Яке варення підходить для такої випічки

Класичний смак печива – це контраст між солодкої крихтою тіста і фруктовим кислуватим акцентом в начинці. Використовують смородинове, сливове, яблучне або айвове варення – будь-ягідні або фруктові заготовки з яскравою кислинкою. У варення можна додати свіжі плоди, цедру і трохи лимонного соку.

Розсипчасте пісочне тісто вимагає густу начинку.

Якщо варення рідкувате, можна заздалегідь трохи уварити його або додати пару ложок крохмалю.

З рідкого варення з великими ягодами, наприклад, вишневого або полуничного, зливають сироп, щоб використовувати в начинку тільки ягоди.

Класичне пісочне печиво з варенням і крихтою

Пісочне тісто можна приготувати заздалегідь. В холодильнику воно збереже свіжість протягом трьох днів. В замороженому вигляді – цілий місяць.

Для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 150 г цукру;
  • два яйця;
  • 10 г солі;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 10 г соди;
  • 5 г лимонної кислоти.

На таку кількість тіста потрібно 200 – 300 г варення.

  • Розм’якшити масло так, щоб воно не втратило свою форму. Ні в якому разі не топити його до рідкого стану.
  • Збити однорідний крем з масла, цукру і яєць. Всі крупинки мають розчинитися. Якщо випічка потрібна не дуже нудотно, кількість цукру можна зменшити на третину.
  • Відкласти 50 г борошна, решту просіяти і змішати з содою і кислотою. Замість цього можна розпушити тісто пекарським порошком, його додають по інструкції на вагу борошна.
  • Додати ваніль і сіль. Не варто забувати про солі навіть в солодкому тесті. Вона є природним підсилювачем смаку.
  • Поступово вмішати муку в масляний крем.
  • Тісто треба замісити швидко, щоб воно не «затягнулося». Правильне тісто м’яке на дотик, гладенька зовні і розсипчасте в місці розриву.
  • Печиво випікається суцільним полотном на весь деко, після чого нарізають на окремі шматочки тільки в охолодженому вигляді.
  • Тісто ділять на дві нерівні частини. Більша частина використовується для нижнього коржа, менша – для крихти.
  • Жирне тісто не пригорить, але на всяк випадок деко застеляють пергаментом або присипають борошном. Можна змастити його вершковим маслом – по слизькому деку зручніше розподілити тісто.
  • Основу формують руками. Вона повинна бути дуже тонкою, не більше 1 – 1,5 см. Щоб варення не випливало, вылепляют невеликі бортики по всьому периметру.
  • Начинку розподіляють рівномірно. Великі ягоди потрібно розрізати навпіл.
  • У другу частину тіста додають 50 г борошна і замішують круте щільне тісно.
  • Його натирають на крупній тертці прямо над пирогом.
  • Закривають шар варення, обережно розподіляючи крихту з тіста пальцями, щоб не зім’яти її в грудочки.
  • Заготівлю випікають при 190ºС близько півгодини.
Дивіться також:  Печиво макарон (macaron) – 6 рецептів, як приготувати французьке печиво в домашніх умовах

Поверхня не повинна сильно зарум’яниться, інакше тісто стане жорстким.

Досить піч до кукурудзяно-жовтого кольору.

Пісочне печиво з варенням і крихтою зверху

Якщо класичний варіант може здатися сухуватим, то тісто з додаванням сметани перетворюється в дуже ніжне розсипчасте печиво:

  • 400 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • два яйця;
  • 50 г сметани;
  • 10 г солі;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 10 г розпушувача.

Продукти перед роботою готують як зазвичай: масло розм’якшують, борошно просівають.

  • З усіх інгредієнтів замішують жирне м’яке тісто. Воно не повинно сильно прилипати до рук.
  • Більшу частину тіста використовують для основи. Спочатку розкачують його качалкою, перекладають на деко і розминають руками.
  • Інше тісто відкладають для приготування крихти. Поки готують основу, воно охолоджується в холодильнику. Вже через 10 – 15 хвилин тісто затвердіє і легко натрется на тертці. Цей прийом дозволяє приготувати крихту більш розсипчастою.
  • Випікають заготовку при 180 º с близько півгодини. Повністю остигнула основу для печива розрізають на прямокутні шматочки.

Готуємо по-віденськи

Для віденського пісочного тіста використовують тільки жовтки, так як білки надають випічці щільність і вага. З жовтками печиво виходить більш насиченого кольору, легке і крихке.

На 400 г борошна:

  • 200 г вершкового масла;
  • 150 г цукру;
  • два жовтки;
  • 10 г розпушувача;
  • 10 г солі.

Начинка викладається дуже тонким шаром, варення уварюється до стану повидла.

  • Борошно просівають разом з розпушувачем.
  • В окремому посуді з’єднують всі інші компоненти. Масло і жовтки повинні бути теплими 15 – 20ºС.
  • Олійно-яєчний крем довго збивають, щоб повністю розчинилися крупинки цукру і солі.
  • Тісто замішують, навпаки, дуже швидко, щоб клейковина у борошні не встигла розкиснути. Всю масу загортають у плівку і прибирають в холодильник на цілу годину.
  • Тісто для нижнього коржа натирають на тертці і злегка втоптують.
  • Викладають на нього густе кисле варення або джем.
  • Закривають начинку верхнім шаром крихти. Товстий шар запечеться суцільний «подушкою», тому крихти повинно бути не дуже багато.
  • Випікають при температурі 180ºС 20 – 25 хвилин, дуже важливо не перетримати форму з майбутнім печивом у спеку.
Дивіться також:  Печиво Грибочки – 7 рецептів приготування у формі на газу і без форми у фритюрі і в духовці

Як приготувати без яєць

Тісто, приготоване без яєць, може зберігатися в холодильнику тиждень, а в морозилці – майже два місяці. Зручно зберігати таку заготовку, яка за півгодини може перетворитися в ароматний домашній десерт.

Печиво з варенням і крихтою, приготована за цим рецептом, можна використовувати в вегетаріанське меню або приготувати в Пост, якщо замінити вершкове масло твердим кокосовим.

На 500 г борошна:

  • 150 г цукру;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 200 г вершкового масла;
  • 10 г солі;
  • 10 г розпушувача.

Якщо тісто виходить занадто крутим, можна додати пару ложок води. Рідина повинна бути крижаний 1 – 3ºС, інакше тісто «затягнеться», а випічка вийде твердою.

  • Одну частину тіста розподіляють по листу.
  • Другу частину витримують в морозилці 15 – 20 хвилин.
  • Густе варення розподіляють тонким шаром. Тісто без яєць вимагає особливо яскравою по смаку начинки, так як саме має нейтральний смак.
  • Запікати при 180 º с хвилин 20 – 25. Крихта зверху не повинна придбати насичений колір.

На маргарині

На маргарині виходить завжди вдале експрес-тісто. Вершкове масло розм’якшується протягом години, а маргарин – всього 15 хвилин. Його можна навіть повністю розтопити для швидкого замісу тіста.

На 500 г борошна:

  • 200 г маргарину;
  • 200 г цукру;
  • 50 г сметани;
  • два яйця;
  • 10 г соди.

Сметана не обов’язковий компонент, але вона додасть випічці м’якість і ніжність.

  • Маргарин розтопити на водяній бані, щоб він не встиг закипіти.
  • Розчинити в ньому цукор, додати всі рідкі інгредієнти.
  • Борошно просіяти частинами прямо в яєчно-масляну суміш і швидко перемішувати.
  • На деку сформувати основу.
  • Розподілити варення тонким шаром.
  • За допомогою терки накришити легку стружку з тіста прямо на пиріг.
  • Випікати при 190ºС близько 20 хвилин. Крихта з цього тесту не стане рум’яною, навіть якщо збільшити час випікання. Краще заздалегідь виставити таймер, щоб не перетримати випічку.
Дивіться також:  Печиво картопля – 7 рецептів, як зробити солодку картоплю

Рецепт від Юлії Висоцької

Юлія Олександрівна вносить авторську родзинку в будь-який, самий повсякденний рецепт. У її виконанні печиво з крихтою стає високим, м’яким і дуже ніжним. До речі, варто говорити не про родзинку, а про финике, тому що саме з цих ягід приготовлена начинка за авторським рецептом телеведучої.

Для тіста:

  • 225 г пшеничного борошна;
  • 120 г кукурудзяного борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • 90 – 125 г цукрової пудри;
  • 20 г розпушувача.

Для начинки:

  • 200 г фініків без кісточок;
  • цедра від одного апельсина;
  • 250 мл мінеральної негазованої води;
  • 10 г меленої кориці.

Начинку можна приготувати заздалегідь, щоб вона охолола.

  • Фініки, свіжу цедру і корицю залити водою. Природні солі зіграють роль підсилювача смаку. Нагрівати на середньому вогні, поки вода не почне кипіти.
  • Фініки остуджувати в рідині. Вони повинні трохи розм’якнути і просочитися ароматом кориці і апельсина.
  • За допомогою блендера довести фрукти до стану однорідної каші, але не перетворювати на рідке пюре. Можливо, знадобиться не вся рідина, тому його слід додавати частинами.
  • Сухі компоненти для тіста обов’язково просіяти через дрібне сито.
  • Борошняну суміш з’єднати з розм’якшеним маслом вручну, легкими взбивающими рухами пальців.
  • Масляну крихту зліпити в один шар щільно обернути плівкою і охолоджувати в холодильнику протягом години. Тісто стане більш однорідним і твердим – в такому вигляді його легше розминати на деку і терти на тертці.
  • Деко потрібен глибокий, так як десерт вийде досить високий. Змастити дно і, обов’язково, борти маслом.
  • Заповнити дно форми тонким шаром тесту. Наколоти його виделкою на відстані 3 – 4 см, щоб корж добре пропікся і не здувся.
  • Начинку викласти шаром такої ж товщини, що і основа. Натерти трохи крихти на фініки.
  • Духовку попередньо розігріти до 170º с. Поставити деко і зменшити жар до 150 º с. Випікати трохи менше півгодини.

Діставати з форми і нарізати на окремі печива слід вже повністю остиглу заготовку.

Прокрутка до верху