Кольрабі – це особливий різновид капусти, яка користується величезною популярністю в багатьох країнах Європи. З цього оригінального стеблоплода можна приготувати багато смачних і корисних страв (закуски, рагу, супи, запіканки і навіть соуси), але найчастіше роблять саме салат з кольрабі. Використовуючи різні додаткові компоненти, варіантів такої закуски можна придумати багато.
Простий салат з капусти кольрабі та моркви
В їжу, як правило, використовуються стебла кольрабі, які у своїй надземної частини утворюють плід кулястої форми.
У нього ніжна і дуже соковита серцевина. За смаком вона частково нагадує собою капустяний качан, але набагато солодший і ароматні.
Для початку можна спробувати зробити найпростіший салат з кольрабі з морквою. Обидва цих овоча мають приємний солодкуватий смак і соковиту м’якоть. Для свіжого салату це дуже вдале поєднання. Приготувати таке просте блюдо можна різними способами.
Наприклад, можна взяти:
- 0,5 кг кольрабі;
- 50 грам свіжої моркви;
- 50 мл соняшникової олії (без запаху);
- 25 грам селери (зелень).
Робити такий салат зовсім не складно:
- Спочатку овочі (моркву і кольрабі) потрібно добре промити і очистити.
- Подрібнити їх на тертці з великими отворами.
- Підготовлені продукти скласти в глибоку тарілку.
- Полити її маслом і ретельно перемішати.
- Дрібно порубати гострим ножем селера.
- Присипати готовий салат подрібненою зеленню.
На приготування такої страви потрібно не більше чверті години. У результаті виходить соковитий і надзвичайно смачний салат з кольрабі. Сніданок з ним буде хорошим початком дня.
Готуємо з огірком
Є ще один непоганий салат з капусти кольрабі, який можна внести в свою кулінарну скарбничку.
Список інгредієнтів, необхідних для його приготування, мінімальний:
- 4 огірка середнього розміру;
- 300 г кольрабі;
- 1 зубчик часнику;
- сіль;
- 120 грам сметани (або йогурту);
- 2 гілочка кропу.
Готується таке блюдо в три прийоми:
- Насамперед потрібно добре промити і нарізати соломкою овочі. Кольрабі попередньо слід очистити.
- Приготувати соус. Для цього треба розтерти в блендері сметану, часник, сіль і зелень кропу.
- З’єднати подрібнені овочі з соусом і перемішати.
Виходить дуже легкий освіжаючий салат, який ідеально підійде в якості закуски до обіду в спекотний літній день.
Корисна закуска з яблуками
Вчені стверджують, що кольрабі – це справжнє джерело всіляких корисних речовин. Недаремно її часто називають лимоном, вирощеним на грядці.
Взимку, коли організм людини потребує вітамінів, можна приготувати дуже смачний і корисний салат з кольрабі зі свіжими яблуками.
Для роботи знадобиться:
- 1 невелике яблуко (кисле);
- 1 плід кольрабі (приблизно того ж розміру);
- 25 – 30 грам нежирного майонезу;
- 1 чайна ложка французької гірчиці.
Технологія приготування салату:
- Кольрабі акуратно очистити, а потім натерти великою соломкою. Тут можна скористатися спеціальною терткою для шинкування.
- Яблуко вимити, очистити від шкірки і видалити серцевину з насінням. Залишилася після цієї процедури м’якоть нарізати соломкою.
- Подрібнені інгредієнти скласти в миску.
- Додати до них гірчицю, майонез і перемішати.
Буде потрібно буквально кілька хвилин, щоб на столі опинився соковитий і дуже ніжний салат з приємною ароматною заправкою. Під час їжі зернятка гірчиці злегка похрустують на зубах, що надає страві особливу пікантність.
Салат: кольрабі, сир і рис
Кольрабі ідеально поєднується практично з будь-якими продуктами. Є один цікавий салат, в якому одночасно присутні: кольрабі, сир, рис, солодкий болгарський перець, а також свіжа зелень і оригінальна змішана заправка. Блюдо виходить поживне, корисне і дуже красиве.
Рецептурний склад салату:
- 200 г кольрабі і стільки ж відвареного рису;
- 40 г твердого сиру;
- 1 стручок червоного болгарського перцю;
- 50 г соняшникової олії;
- 1 пучок зеленого пір’яного цибулі;
- 5 р бальзамічного оцту;
- 25 г соєвого соусу.
Покрокова інструкція приготування салату:
- Довгозерний рис відварити будь-яким зручним способом. Він повинен вийти розсипчастим.
- Очищену кольрабі натерти тонкою соломкою. З цією метою можна взяти спеціальну тертці для корейської моркви.
- Вичистити болгарський перець, видаливши серединку з насінням. М’якоть промити і нарізати маленькими кубиками.
- Дрібно покришити цибулю.
- Всі ці продукти зібрати в салатник і перемішати.
- Приготувати складну заправку. Для цього в окремому посуді змішайте масло з оцтом і соєвим соусом.
- Полити інгредієнти приготовленої заправкою і ще раз їх перемішати.
- Після цього страва має настоятися. Для цього його треба на пару годин поставити в холодильник.
- Після закінчення зазначеного часу готовий салат викласти, посипати тертим сиром і прикрасити будь свіжою зеленню.
Один вид такого салату вже викликає апетит. З нього може вийти цілком самостійне блюдо або оригінальний складний гарнір.
Як зробити з буряком
Ще один варіант салату з кольрабі припаде до душі любителям простих рецептів овочевих страв. Зробити його не складе особливих труднощів навіть починаючому кулінару.
Для роботи знадобиться:
- 1 великий плід кольрабі;
- 3 зубчики часнику;
- 1 плавлений сирок;
- сіль;
- 1 відварений буряк (невеликого розміру);
- 50 г ядер волоських горіхів;
- перець;
- трохи майонезу.
Готується таке блюдо поступово:
- Спочатку треба відварити буряк. Зробити це краще заздалегідь, щоб не витрачати дорогоцінний час.
- Кольрабі промити і акуратно зрізати з неї щільну шкірку.
- Очистити часник.
- Буряк, кольрабі та сирок потерти на тертці з великими отворами. Сирок попередньо краще трохи підморозити.
- Горіхи і часник дрібно порубати гострим ножем.
- Всі ці продукти змішати в глибокій тарілці.
- Додати трохи перцю, солі за смаком і заправити майонезом.
Перш ніж нести салат до столу, його бажано трохи охолодити. За цей час соковиті овочі встигнуть обмінятися ароматами.
Заготівля з кольрабі на зиму
Хороша господиня завжди намагається запасати корисні овочі про запас. Адже взимку їх часом буває важко знайти. І кольрабі тут не виняток.
Подрібнені плоди солять, квасять або маринують. Але самий оптимальний варіант заготівлі з кольрабі на зиму – це салат. Причому зазвичай він буває дуже простий.
Зате взимку такий салатик буде справжньою знахідкою.
Взяти, до прикладу, варіант, для якого потрібно:
- 2 середніх кольрабі;
- 1 л питної води;
- 1 велика цибулина;
- 100 грам цукру;
- 5 горошин запашного перцю;
- 30 г кухонної солі;
- 2 листків лавра;
- 50 мл столового оцту.
Методика приготування ароматної закуски на зиму:
- Плоди кольрабі очистити, а потім акуратно нарізати їх тонкими смужками.
- Подрібнену капусту поварити 5 хвилин в окропі, а потім відкинути на друшляк. Почекати, поки стече вся волога.
- Очищений лук нашаткувати півкільцями.
- Перемішати його з відвареної кольрабі і укласти в заздалегідь простерилізовані банки. На дно кожної баночки обов’язково покласти перець і лавровий лист.
- Закип’ятити в каструлі відміряну кількість води. Додати в неї сіль, цукор і перемішати. Дочекатися, поки кристали повністю розчиняться.
- Залити вміст банок приготовленим маринадом. В кожну ємність додати по ложці оцту.
- Банки прикрити кришками, стерилізувати на водяній бані 45 хвилин, а потім закатати.
- Консервації щільно укутати, а після остигання зберігати в прохолодному місці (сараї, підвалі або на нижній полиці холодильника).
Салат вийде набагато смачніше, якщо замість звичайного ріпчастої використовувати червоний або білий цибулю.
Смачний салат з кольрабі з яйцем
Для швидкого перекусу відмінно підійде салат з капусти кольрабі з відварним яйцем. Він також буде прекрасним варіантом закуски на випадок, коли в будинок несподівано нагрянули гості.
Для роботи знадобиться всього 4 компоненти:
- 3 яйця;
- кухонна сіль;
- 3 маленьких кольрабі;
- майонез.
Зробити такий салат можна буквально за 10 хвилин:
- Насамперед потрібно поставити варити яйця.
- За цей час очистити і подрібнити на тертці плоди кольрабі.
- Варені яйця залити холодною водою, а потім очистити їх від шкаралупи і дрібно покришити.
- Продукти перекласти в чисту тарілку, посолити і заправити майонезом.
Поки гості вимиють руки і сядуть за стіл, страва буде готове.
Рецепт з насінням
Щоб зробити легкий перекус максимально корисним і поживним, можна використати найпростіший варіант салату з кольрабі, в якому присутні самі звичайні продукти:
- 1 плід кольрабі;
- насіння соняшнику (обсмажені);
- 2 пера зеленого цибулі.
Інгредієнти заправки:
- сік лимона;
- перець;
- оливкова олія;
- сіль.
Як правильно робити таку страву:
- Очистити вимитий кольрабі, а потім тоненько нарізати соломкою.
- Цибулю дрібно покришити.
- Обидва інгредієнта перекласти в миску.
- Додати до них насіння. Можна навіть брати ті, які продаються в магазині.
- Змішавши лимонний сік з маслом, сіллю і перцем, зробити заправку.
- Вилити її в миску з подрібненими продуктами і ретельно перемішати.
При бажанні у цей салат можна додати й іншу свіжу зелень (кріп або петрушку). Салат виходить простий, але дуже корисний.