Напередодні святкового застілля кожна господиня зазвичай ламає голову над тим, яке блюдо краще приготувати, щоб здивувати своїх гостей. Ідеальним варіантом для такого випадку буде салат з копченою рибою. Використовуючи різний набір інгредієнтів, можна приготувати десятки варіантів цього оригінального блюда. Кожен рецепт хороший по-своєму. Для прикладу можна розглянути лише деякі з них.
Салат з рибою гарячого копчення
У країнах Середземномор’я великою популярністю користується один простий, але дуже оригінальний рецепт салату.
Місцеві кулінари готують його з рибою гарячого копчення. Виходить дуже смачне і, крім того, низькокалорійна страва.
Адже для його приготування використовуються наступні компоненти:
- 300 грам морської риби (саме гарячого копчення);
- 1 великий червоний грейпфрут;
- 200 грам томатів черрі;
- 15 грам бальзамічного оцту;
- 35 грам оливкової олії;
- щіпка ароматних сушених італійських трав;
- 200 грам суміші зелених салатів (рукола, ендивій, айсберг, крес-салат та інші).
Готувати таке блюдо зовсім не складно:
- Спочатку потрібно акуратно обробити рибу. Для цього з неї треба зняти шкіру і видалити всі кістки. Залишився м’ясо розділити на шматочки середньої величини.
- Томати вимити і порізати навпіл.
- Салат довільно порвати руками.
- Грейпфрут очистити від шкірки, розібрати на часточки, а потім розрізати кожну на 2 частини.
- Заготовки скласти в салатник, посипати травами, полити олією і оцтом, а потім акуратно перемішати.
Подавати такий салат з копченою рибою потрібно відразу, поки зелень не розм’якла під дією масла і оцту.
Це вітамінне страва дуже сподобається тим, хто стежить за своїм здоров’ям або хоче скинути зайву вагу.
Рецепт з картоплею
Дуже часто салат з копченою рибою готують з додаванням різних овочів. Соковитий і поживний, він завжди буде до речі.
Для такого варіанту можна взяти:
- 200 грам філе риби гарячого копчення;
- 2 картоплини;
- 1 морква;
- дрібна сіль;
- трохи перцю;
- 100 грам майонезу (або сметани).
Як слід готувати такий салат:
- Спочатку потрібно відварити картоплю.
- Сиру моркву потерти на тертці з великими отворами.
- Рибу порізати невеликими шматочками.
- Варену картоплю очистити, а потім порізати кубиками.
- Продукти зібрати в одній тарілці, посолити і присипати перцем.
- Полити все майонезом і добре перемішати.
Перед тим як поставити на стіл, готовий салат можна прикрасити свіжою зеленню. Буде не тільки дуже смачно, але ще й красиво.
Готуємо з рисом
У салат з копченою рибою можна додати трохи відвареного рису. Блюдо виходить дуже ситне і може замінити собою повноцінну вечерю.
Для роботи знадобиться:
- 100 грам длиннозерненого рису;
- 1 літр питної води;
- 2 огірка (солоних або маринованих);
- 2 яйця;
- по 100 грам сметани і майонезу.
Технологія приготування салату:
- Закип’ятити в каструлі воду і відварити в ній рис.
- Дрібно покришити ножем філе копченої риби і засипати його в миску.
- Відварити і очистити яйця. Порізати їх кубиками разом з огірками, а потім додати до риби.
- Заправити продукти майонезом. Попередньо можна злегка підсолити.
- Додати рис, сметану і ще раз все перемішати.
Після цього готову страву залишиться тільки перекласти в салатник, прикрасити по своєму смаку і подати до столу.
Салат з рибою холодного копчення
Для приготування салатів використовують також і рибу холодного копчення. Правда, в цьому випадку потрібно добре продумати список інгредієнтів.
Адже така риба вважається делікатесної. Вона має більш щільну консистенцію і яскраво виражений смак.
Щоб приготувати з неї простий, але досить смачний салат, краще взяти:
- 3 яйця;
- 1 червону цибулину;
- 140 грам риби (без кісток);
- 60 грам сиру;
- 100 грам цукрової кукурудзи;
- майонез.
Спосіб приготування такої страви не відрізняється особливою оригінальністю.
Для цього треба:
- Очищений цибулю нарізати дрібними кубиками.
- Подрібнити на тертці сир.
- Відварити і покришити очищені яйця.
- Рибу нарізати дрібними шматочками.
- Кукурудзу дістати з банки, попередньо злив розсіл.
- Продукти пересипати в салатник, полити майонезом і ретельно перемішати.
У готове блюдо при бажанні можна додати для аромату трохи перцю.
Сіль в цьому випадку не знадобиться. Її і так достатньо в сирі і рибі.
Незвичайний варіант салату «Мімоза»
Величезною популярністю у домашніх господинь вже давно користується салат під назвою «Мімоза». Зазвичай його роблять з рибних консервів, але це зовсім не обов’язково. В якості основного інгредієнта можна також використовувати і копчену рибу. Виходить оригінально і, причому, досить смачно.
Для роботи потрібно:
- 2 картоплини;
- 1 велика цибулина;
- 330 грам риби гарячого копчення;
- 1 кисло-солодке яблуко;
- 6 яєць;
- 220 – 250 грам майонезу.
Щоб з цих продуктів приготувати рибний салат, треба:
- Відварити яйця і картоплю.
- Цибулю очистити і дрібно покришити.
- Копчену рибу акуратно розібрати на шматки, видаливши з неї всі кісточки. Залишився м’ясо розім’яти виделкою.
- Яйця очистити. Після цього білок дрібно порубати ножем, а жовток, розім’яти в крихту.
- Відварну картоплю порізати кубиками.
- З яблука зрізати шкірку і видалити серцевину, а м’якоть потерти на тертці.
- Далі підготовлені продукти потрібно викладати на тарілку шарами: частина картоплі – ½ риби – лук – майонез – білки – решті картопля – ½ риби – яблуко – майонез – жовтки.
До подачі таке блюдо повинне як мінімум пару годин постояти в холодильнику. За цей час продукти встигнуть обмінятися ароматами і трохи спрессуются.
З копченої червоної риби
Дуже добре готувати салати з копченої червоної риби. Вона не тільки смачна, але ще й дуже корисна. Крім того, ніжний смак червоної риби вносить в будь-яку страву особливу родзинку.
У цьому легко переконатися на прикладі простого салату, для якого потрібно взяти:
- 200 грам копченої риби (без шкіри і кісток);
- 1 велика буряк;
- 150 грам сиру «Фета»;
- сік одного лимона;
- рослинна рафінована олія.
Робити таку страву треба поетапно:
- Спочатку необхідно відварити буряк до готовності. Потім її потрібно остудити, почистити і нарізати кубиками.
- Аналогічно подрібнити сир і рибу.
- Підготовлені інгредієнти пересипати в глибоку тарілку.
- Полити їх сумішшю соку лимона і масла.
- Гарненько перемішати.
Перед тим як нести страву на стіл, його можна ще раз полити лимонним соком. Для м’якої «Фета», солодкої буряка і трохи солонуватою риби це буде вельми до речі.
Листкова закуска на святковий стіл
З копченої риби для святкового столу готують багато оригінальних закусок. Щоб страва виглядало незвично, його можна укласти шарами в прозору посуд. Взяти, наприклад, салат з копченою рибою, який в кулінарії відомий під назвою «Ніжність».
Знадобиться наступний список компонентів:
- 400 грам будь копченої риби;
- 4 яйця;
- 80 грам твердого і 100 грам сирного сиру;
- 3 столові ложки тертого хрону з вершками;
- 1 гілочка свіжої м’яти;
- 80 грам волоських горіхів (очищених);
- трохи крес-салату.
Як правильно готувати салат «Ніжність»:
- Філе риби акуратно розім’яти виделкою.
- Яйця відварити. Після цього жовтки подрібнити в крихту, а білки потерти на тертці.
- М’який сир перемішати з хріном. Частина його змішати з білками.
- Горіхи подрібнити гострим ножем.
- Твердий сир подрібнити на тертці з великими отворами.
- Викладати інгредієнти у підготовлений посуд шарами: м’який сир з хріном і білками – риба – сир твердий – рубані горіхи – м’який сир з хріном – жовтки.
Залишається тільки прикрасити салат зеленню і можна нести його до столу. Подавати таку страву краще порційно в креманках або келихах. Воно буде справжньою прикрасою святкового столу.