Салати з яловичої печінки
Будь-які салати з печінки яловичої трохи більш складні в приготуванні. Наприклад, краще всього заздалегідь вимочувати для них субпродукт в молоці протягом кількох годин. Або залишати їх у рідини на всю ніч.
Дуже важливо перед початком приготування м’ясного інгредієнта очистити його від жил, плівок та інших зайвих частин.
Крім того, готується яловича печінка довше, ніж, наприклад, куряча.
Готуємо «Обжорку»
Склад продуктів: 380 г печінки, велика морква, ріпчаста цибулина, 2 бочкових огірка (солених), 220 г консервованого зеленого горошку, сіль, майонез, суміш перців.
- Субпродукт попередньо відварюється до готовності і остуджується. У процесі варіння можна поліпшити його аромат за допомогою лаврових листочків і горошин запашного перцю. Остуджується печінка прямо в бульйоні, після чого нарізати довгастими шматочками.
- Морква і цибуля довільно подрібнюються і обсмажуються на сковороді до апетитної рум’яності.
- Солоні огірочки подрібнюються соломкою. Вони злегка віджимають руками, щоб в салаті не виявився зайвий розсіл. При бажанні можна позбавити огірки від грубої шкірки.
- У салатницю зсипаються всі оброблені у попередніх кроках складові. До них висипається горошок без розсолу.
Готовий салат «Обжорка» солиться, перчится і заправляється соусом.
З морквою та цибулею
Склад продуктів: 240 г печінки, свіжа соковита морква, 2 цибулини, 60 г оливкової майонезу, сіль, будь-які спеції.
- Субпродукт відварюється до готовності, остуджується, треться на тертці з самими великими отворами.
- У сковорідці з будь-яким добре розігрітим жиром обсмажується терта морква і дрібні кубики цибулі. Коли овочі стануть рум’яними, їх можна остуджувати і перекладати до печінки.
- Маса в салатниці солиться, присипається улюбленими спеціями.
Заправляється закуска оливковим майонезом.
Салат з рисом і печінкою «Дует»
Склад продуктів: 330 г яловичої печінки, 1/3 ст. довгого білого рису, велика ріпчаста цибулина, 90 г сиру (твердого), кухонна сіль, суміш перців, майонез.
- Заздалегідь вимочений в молоці підготовлена яловича печінка відправляється варитися у солоному окропі. Далі вона повністю остуджується і ріжеться соломкою.
- Рис вариться в солоній воді до готовності. Зазвичай на це йде від 17 до 20 хвилин. Потім крупа промивається, остуджується і викладається в миску до яловичій печінці.
- Цибуля мельчится кубиками, висипається в окрему тарілочку і заливається окропом. Овоч залишається на 20 – 25 хвилин — це прибере з нього гіркоту. Далі овочеві кубики можна віджимати і висипати до інших компонентів.
- Сир крупно треться і висипається в загальну миску.
Всі продукти добре перемішуються, солятся і перчатся. Заправляється закуска майонезом або іншим улюбленим кухарем соусом.
Рецепт приготування з грибами
Склад продуктів: 270 г свіжої печінки, дрібна луковичка, 3 маринованих огірки, 170 г свіжих печериць, 4 – 5 ст. ложок майонезу, 2 ст. л. сметани, по дрібці солі і перцю, свіжий часник.
- Підготовлена печінка відварюється до готовності. Коли повністю охолоне, продукт нарізається середньої соломкою.
- Цибуля мельчится півкільцями. Далі він обсмажується на добре розігрітому маслі до апетитної рум’яності. Цибулю необхідно періодично помішувати, щоб уникнути підгоряння.
- В окремому посуді смажаться тонкі слайсы грибів. Вони за смаком перчатся і солятся.
- Огірки без шкірочки рубаються довгою соломкою.
- Складові зсипаються в один посуд.
Салат заправляється соусом зі сметани, майонезу, солі і розім’ятого свіжого часнику. Кількість останнього регулюється за смаком всіх домашніх.
Печінковий салат з яйцем, сиром і часником
Склад продуктів: 140 г заздалегідь звареної печінки, 80 г сиру (твердого, або напівтвердого), 2 варених яйця, 1 – 3 часникові часточки, сметана або майонез, сіль.
- Охолоджені яйця і субпродукт крупно труться за допомогою звичайної терки.
- Сир теж дрібно треться. Половина підготовленого продукту викладається на дно салатника. Цей шар промащується сметаною або майонезом. Соус попередньо змішується з сіллю і розчавленим часником.
- Після сиру йде шар печінки і знову соус.
- Далі йдуть терті яйця і, так, соус знову.
- Завершує закуску залишився тертий сир.
Такого салату потрібно пару годин на просочення.
Теплий салат
Склад продуктів: 380 г печінки, цибулина, половина молодого кабачка, 2 морквини, сіль, щіпка цукру, суміш перців, свіжа зелень за смаком.
- Печінка добре промивається, ріжеться на шматочки і вариться близько півгодини. В самому кінці субпродукт солиться. Готові скибочки яловичої печінки крупно труться.
- Всі заявлені овочі ріжуться соломкою.
- Спочатку на розігрітому маслі обсмажується моркву. Потім вона готується пару хвилин разом з кабачком. І, нарешті, на сковорідку додається цибуля, цукор, сіль.
- Під закритою кришкою овочі нудяться 8 – 9 хвилин.
- Вийшла зажарка змішується з печінкою.
Якщо теплий салат вийшов сухуватим, можна збризнути його оливковою олією.
Страву прикрашають подрібненою свіжою зеленню.
Листкова печінкова закуска «Графська»
Склад продуктів: пучок свіжого салатного листя, 280 г печериць, півкіло яловичої печінки, сухарна крихта, великий баклажан, 4 варених яйця, 3 томати, жменя домашніх пшеничних сухарів, 60 г Ламбера (сир), пучок зеленої цибулі, майонез, ½ ч. л. каррі, сік половини лимона.
- Печінка нарізати невеликими шматочками, солиться, обвалюється в сухарній крихті і обсмажується до повної готовності.
- Печериці відварюються.
- Баклажан ріжеться невеликими пластинками. Спочатку вимочується в солоній воді, після чого промивається і обсмажується в маслі до хрусткого стану.
- Для соусу з’єднується майонез, сіль і каррі.
- На широке блюдо викладаються салатні листя. Зверху шматочки висипаються печінки. Вони відразу промащуються соусом.
- Далі йдуть пластинки варених грибів, подрібнений зелений лук і знову майонез з каррі.
- Потім висипаються кубики яєць, розкладаються баклажани. Знову розподіляється заправка.
- На баклажани викладаються шматочки свіжих помідорів, висипаються сухарі, тертий сир.
Закуска сбрызгивается лимонним соком і відразу подається гостям.
З додаванням зеленого горошку
Склад продуктів: 190 г печінки, стільки ж зеленого горошку (консерви), половина пучка свіжої петрушки, сіль, мелений чорний перчик, 2 варених яйця, майонез.
- Печінка вариться до повної готовності цілим шматком. Після остигання вона нарізати невеликими кубиками.
- У салатнику субпродукт змішується з горошком без розсолу.
- В майбутню закуску висипається свіжа подрібнена петрушка і кубики варених яєць.
Салат солиться, перчится і заправляється майонезом.