Мало хто знає про цю незвичайну рослину з цікавою назвою. А адже є безліч рецептів приготування топінамбура або земляної груші.
Топінамбур, тушкований в гірчичному соусі
Простий рецепт приготування страви з топінамбура. Рекомендується спробувати при першому знайомстві з рослиною.
Необхідні продукти:
- кілька штук топінамбура;
- гірчиця;
- 150 мілілітрів молока;
- ложка крохмалю.
Процес приготування:
- Для початку приготуємо соус, в якому будемо гасити овоч. Змішуємо крохмаль з молоком, нагріваємо, не забуваючи постійно заважати. Як тільки суміш стане більш густий, додаємо до неї гірчицю і знімаємо з плити.
- Топінамбур промиваємо, видаляємо з нього шкірку і нарізаємо на невеликі шматочки, викладаємо на сковороду або в каструлю, заливаємо соусом і готуємо близько 15 хвилин на повільному вогні.
Гратен з топінамбура
Звикли до гратену з картоплі? Спробуйте щось нове і приготуйте його з топінамбуром.
Необхідні продукти:
- близько 700 грам топінамбура;
- 30 грам сиру;
- 500 грам будь-якого фаршу;
- дві ложки сметани;
- одна цибулина;
- спеції за своїм бажанням.
Процес приготування:
- Починаємо з приготування топінамбура. Його треба помити, звільнити від шкірки і відварити як картоплю, так щоб він став м’яким. Після цього перетворити його в пюре.
- У мисці змішати спеції, фарш і подрібнену цибулю.
- Підготувати блюдо для запікання і спочатку викласти на нього шар м’яса, а потім покрити його шаром пюре. Верх посипається тертим сиром і все це готується близько 20 хвилин при 200 градусах.
Салат з додаванням сиру
Ця рослина відрізняється своїми корисними властивостями, і готувати з нього можна не тільки страви з м’ясом. Адже є рецепти приготування салатів з топінамбура, які виходять легкими і смачними.
Необхідні продукти:
- 150 грам сиру фета;
- 300 грам топінамбура;
- трохи майонезу;
- маленька банка маслин без кісточки;
- два солодких перцю;
- різна зелень.
Процес приготування:
- На деякий час залишаємо топінамбур полежати в холодній воді. Потім чистимо його і нарізаємо на тонкі пластини. Бажано відразу перемішати його з майонезом, інакше він потемніє.
- До овочу викладаємо нарізаний на квадратики сир і рубана зелень.
- Потім прибираємо зайву рідину з консерви і до решти інгредієнтів висипаємо маслини.
- Перець ріжемо на тонкі смужки, викладаємо в миску і все добре перемішуємо.
Як приготувати суп з топінамбура?
Цей універсальний овоч, який можна використовувати як в сирому вигляді, так і для перших страв, є найціннішим продуктом при різних захворюваннях.
Необхідні інгредієнти для приготування:
- 20 грам вершків;
- 500 грам топінамбура;
- близько літра бульйону;
- 20 мілілітрів лимонного соку;
- одна цибулина;
- зелень, спеції та часник.
Процес приготування:
- Знімаємо шкірку з топінамбура, нарізаємо його на шматки середнього розміру і заливаємо соком лимона, а потім і бульйоном.
- Туди ж викладаємо нарізану зелень і невеликі шматочки часнику і цибулі. На цьому етапі можна запровадити приправи, які ви вирішили використовувати.
- Дочекатися поки вміст закипить, тримати на вогні близько 15 хвилин, поки топінамбур не стане м’яким. Після цього всі продукти перемніть до стану пюре, введіть вершки і знову дайте закипіти.
Овочеве рагу з топінамбуром
Відмінний літній рецепт, до того ж зовсім малокалорійний, але від цього не менш смачний.
Необхідні продукти:
- один баклажан;
- два топінамбура;
- будь-яка зелень, як можна більше;
- три помідора;
- одна цибулина;
- різні приправи.
Процес приготування:
- Як завжди, починаємо з чищення топінамбура. Після цього, його разом з баклажанами і цибулею потрібно нарізати невеликими шматочками і відправити на сковороду. Влити зовсім трохи воду і тушкувати, закривши кришкою близько 5 хвилин.
- Поки йде процес випарювання води, нарізаємо помідори і подрібнюємо зелень, які додаються до інших продуктів, коли майже не залишиться рідини. Тримайте овочі ще близько 7 хвилин, потім знімайте.
Запіканка в духовці
Ще один рецепт з цієї рослини не потребує особливих умінь і великої кількості продуктів.
Необхідні інгредієнти:
- 100 грам сиру;
- маленький пакет вершків;
- 700 грам топінамбура;
- два зубчики часнику;
- спеції.
Процес приготування:
- Почищений топінамбур відправляємо варитися в солоній воді до м’якого стану, після чого нарізаємо його скибочками.
- У форму для запікання викладаємо частину овочів, додаємо до них спеції і дрібні шматочки часнику. Робимо так, поки не закінчиться головний компонент.
- Тепер потрібно нагріти вершки і вилити їх у форму з коренеплодом. Зверху засинає подрібненим сиром, і тримаємо в духовій шафі близько 40 хвилин з температурою 180 градусів.
Рецепт джему з топінамбура
Хороший рецепт приготування на зиму, який буде зігрівати в холодну пору року.
Необхідні інгредієнти:
- близько кілограм топінамбура;
- будь-які інші фрукти. Можна використовувати сливи або яблука – 500 грам;
- 5 грам лимонної кислоти.
Процес приготування страви:
- Топінамбур очищається, нарізати на кружки товщиною не більше 6 міліметрів. Вибрані фрукти також подрібнюються і очищаються від кісточок.
- Тепер все це потрібно залити невеликою кількістю води і відправити постоїть, поки фрукти не стануть м’якими. Після накриваємо кришкою, прибираємо вогонь практично до мінімального рівня і тримаємо ще близько 40 хвилин.
- Залишилося тільки перетерти тушковані фрукти, так щоб вийшла однорідна маса, прокип’ятити 10 хвилин і додати лимонної кислоти.
Користь і шкода овочу
Найчастіше рекомендують вживати топінамбур при цукровому діабеті, оскільки він знижує рівень цукру. Крім цього він регулює тиск, нормалізує обмін речовин, благотворно впливає на серцево-судинну і нервову систему.
За допомогою топінамбура можна розвантажити печінку за рахунок того, що в ньому присутні легкозасвоювані вуглеводи. В його складі багато вітамінів групи В, клітковина і антиоксиданти. Він ідеально чистить кишечник, прибирає набряки і зайві кілограми. Земляну грушу застосовують в косметології, для нормалізації стану шкіри.
Що стосується шкоди, то єдине протипоказання – непереносимість цього коренеплоду, яка зустрічається дуже рідко.