Простий рецепт «П’ятихвилинка»
Щоб зварити варення «П’ятихвилинка» з калини потрібні такі складові:
- по 800 г ягід калини і цукрового піску;
- стакан води;
- пакетик ванільного цукру.
Послідовність дій:
- Зірвані ягідки перебрати і промити холодною проточною водою. Потім розсипати рівним шаром на столі, застеленому паперовими рушниками, — нехай вони вбере всю вологу.
- У каструлю з товстим дном всипати обидва види цукру, залити окропом, розмішати і прогріти сироп до повного розчинення всіх цукрових кристаликів.
- Дати сиропу покипіти п’ять хвилин, перекласти в нього ягоди, проварити 5 хвилин і швидко охолодити на крижаній бані.
- Коли варення повністю охолоне, знову проварити його після закипання п’ять хвилин, розкласти по стерильним тарі і закатати металевими кришками.
Щоб заготовка вийшла ніжнішою і ароматнішою, слід витримати варення в морозильнику пару годин або збирати для нього ягоди, які пережили перші заморозки, коли з них піде вся гіркота.