З яблуками
Варення з калини на зиму можна робити з додаванням інших фруктів.
Наприклад, можна приготувати смачний яблучно-калиновий джем, для якого слід взяти:
- 1000 г яблук;
- 700 г цукру;
- 300 г ягід калини;
- 50 мл води.
Спосіб приготування:
- Яблука миємо, тонкими стрічками зрізаємо шкірку і вирізаємо насіння. Отриману яблучну м’якоть тремо на крупній тертці, перекладаємо в каструлю, вливаємо воду і тушкуємо на середньому вогні до готовності (чверть години після закипання).
- Підготовлені ягоди необхідно перетворити в пюре. Для цього їх потрібно перебити блендером або перекрутити через м’ясорубку, а потім перетерти крізь дрібне сито.
- М’яку яблучну масу теж потрібно протерти, повернути в каструлю, посипати цукром і варити 15-20 хвилин до загустіння. Потім слід влити калинове пюре і варити ще 2-3 хвилини.
- Гарячий яблучно-калиновий джем залишилося розкласти в простерилізовані банки, закатати і залишити до повного охолодження при кімнатній температурі.
Після охолодження банки потрібно прибрати на зберігання в зручне місце.