Якщо у вашому меню часто присутні гриби, значить, ви знаєте толк в житті. Мариновані опеньки — один із способів смачно, корисно і з великим задоволенням поїсти.
Мариновані опеньки – найсмачніший рецепт
Перш ніж приступати до маринування опеньків, варто згадати про деяких корисних правилах. Для такого способу приготування грибів лучше всього підійдуть молоденькі, ще з круглими шапочками. Якщо використовуєте рослинне масло, не беріть необроблене. Намагайтеся застосовувати чисту воду – якщо не ключову, то хоча б відфільтровану.
Тепер можна приступати до здійснення самого смачного рецепти маринованих опеньків.
- Ідеально вичищені гриби заливаємо холодною водою. Витримуємо протягом години.
- Вимиваємо опеньки і знову наливаємо в них воду. Можна ставити варити. Процес триватиме теж годину. Як тільки вода закипить, постійно знімати піну.
- Про те, що гриби зварилися, стане зрозуміло, коли вони осядуть на дно каструлі. Прибираємо їх на друшляк: хай піде вся зайва вода.
- В цей час готуємо маринад: у грибний бульйон, що залишився після варіння (або в чисту воду), додаємо сіль, мелений чорний перець, гвоздику (стільки, скільки вважаємо за потрібне), суху лаврушку (вистачить одного листка). Рідина кип’ятимо.
- Заливаємо опеньки маринадом і варимо ще півгодини.
- Переміщаємо в півлітрові баночки (чисті, сухі, стерилізовані), в кожну додаємо по столовій ложці оцту — краще брати 6-відсотковий.
- Залишилося закрити посуд кришкою і поставити в холодильник.
Принадність рецепту не тільки в чудовому смаку. Опеньки можна їсти як вже на наступний день, так і залишити на зиму.
В банках з додаванням часнику
Без приправ і спецій маринувати гриби можна, однак не варто: вони вийдуть прісними. Але якщо до спецій додати часничок, можна буде насолоджуватися і запахом, і смаком.
Під рукою мати:
- свіжозібрані опеньки – візьмемо п’ять кілограмів;
- рослинна олія без запаху – один стакан;
- листочки чорної смородини — п’ять штук;
- сухі лаврові – таку ж кількість;
- часникові зубки – стільки ж;
- укропные «парасольки» — двох штук вистачить;
- сіль і цукор-пісок – з розрахунку дві ложки першого і одна другого на літр води;
- 70-відсоткову оцтову есенцію – досить столової ложки.
Заливаємо підготовлені опеньки водою, трохи підсолюємо. Їм належить поваритися двадцять хвилин. Після чого весь відвар без залишку треба злити. І ще раз промити гриби під струменем з крана.
Другий раз наливаємо в каструлю з грибами воду. Вже з урахуванням того, що відразу буде готуватися маринад. У неї відправляємо спеції, туди ж йдуть рослинне масло і часникові зубки (тонкі пластинки).
У маринадном складі гриби повинні проваритися ще один період протяжністю двадцять хвилин. На останніх хвилинах доливаємо в каструлю оцтову есенцію.
Залишилося розкласти все по стерилізованим банкам, закрити кришками і укутати на пару днів в ковдру.
Вийшли чудові опеньки на зиму в банках.
До речі, гриби люблять не металеві, а капронові кришки.
На зиму без оцту
Можливо, ви не любите страви з оцтом. Тоді скористайтеся рецептом заготівлі грибів на зиму без оцтової кислоти.
Знадобляться інгредієнти:
- опеньки (вже підготовлені) – п’ять кілограмів;
- сіль – з розрахунку 50 грамів на літр води;
- кріп (краще сушений) – 50 грамів;
- лаврове листя – 10 штук;
- чорний перець (горошком) – 15 горошин;
- гвоздика – таку ж кількість;
- листя вишні та чорної смородини – 20 штук.
Бланшируем опеньки партіями, за дві-три хвилини, для кожної нової міняючи воду. Виходимо з того, що на літр води потрібно 40 грамів солі. Кожну порцію охолодити в холодній воді. Тоді гриби не потемніють на зрізах.
У киплячий п’ятивідсотковий сольовий розчин опускаємо всі гриби. Варимо до тих пір, поки вони не підуть на дно каструлі, а розчин не придбає прозорість. Час від 20 до 25 хвилин.
Витягаємо гриби з каструлі, даємо їм охолонути і позбутися від рідини. Потім укладаємо в посуд, де вони будуть знаходитись до зими. Використовуємо спеції – вишневі і смородинові листя, лаврушку, намистини перцю, кріп.
Тепер можна заливати грибним відваром. Простежимо, щоб він становив приблизно чверть від ваги грибів.
Залишилося щільно закрити посуд кришкою і відправити в холодне місце.
Як замаринувати без стерилізації
Пропонуємо рецепт, не передбачає неухильне дотримання усіх його умов. Залишається простір для вашого смаку: зробити солодше або кисліше, додати більше або менше цукру, або кислоти, поекспериментувати з приправами. Для заготівлі на зиму він ідеальний і швидкий.
Знадобляться:
- опеньки – візьмемо два кілограми;
- вода – не менше літра і не більше 1,2 літра;
- перець двох видів – 7 горошин чорного і стільки ж запашного;
- гвоздика – вистачить п’яти-шести штук;
- часникові зубки – достатньо одного-двох;
- цукор-пісок – дві, можна три столових ложки;
- сіль – такий же обсяг;
- оцет (краще всього 9-відсотковий) – вистачить неповної столової ложки.
У киплячій воді варимо опеньки не довше 15 хвилин. Зливаємо рідину.
Знову наповнюємо посуд водою. Тепер вистачить літра або трохи більше. Це вже буде маринад. Коли закипить, відправляємо в рідину все що підготували – сіль, цукор, приправи, оцет, різаний часник. Варимо ще 15 хвилин.
Після цього, не даючи охолонути, щільно укладаємо опеньки в банки і наливаємо гарячий маринад. Нехай трохи покриває гриби. Коли закриті банки охолонуть, сховаємо їх у холод.
Мариновані опеньки із заморожених грибів
Не обов’язково потрібні свіжі опеньки прямо з лісу, щоб їх замаринувати. Цілком можна використовувати заморожені гриби.
Що знадобиться:
- опеньки (заморожені) – пара кілограмів;
- вода – вистачить одного літра;
- сіль – досить півтори столових ложок;
- 9-процентний оцет – такий же обсяг;
- чорний перець горошком – три штуки;
- гвоздика – стільки ж бутонів.
Гриби висипаємо в каструлю, наливаємо води – щоб прикрити. Даємо десять хвилин покипіти. Потім зливаємо повністю воду. Гриби промиваємо під струменем проточної з крана.
Знову заповнюємо каструлю з грибами водою. Варимо. Як тільки почнуть опускатися на дно – час брати в руки шумівку і розміщувати по банках.
Грибний відвар, що залишився в каструлі, солимо, присмачую спеціями. Коли маринад буде готовий, заливаємо гриби в банках – по саму кромку. Все, тепер мариновані опеньки із заморожених грибів можна закривати кришками.
З корицею
Пропонуємо спробувати досить незвичайний рецепт маринування грибів – з корицею. Якщо ви зважитеся його використовувати, отримаєте пікантний маринад і цікавий смак опеньків.
Що потрібно?
- Опеньки – візьмемо два кілограми;
- вода – літр;
- чорний перець – достатньо шести горошин;
- гвоздика – чотири бутона;
- кориця – візьмемо три палички;
- лаврове листя – теж три штуки;
- цукор-пісок – дві столові ложки;
- сіль – не менше чотирьох чайних ложок;
- оцтова есенція – три чайних ложки.
Займаємося маринадом. У закипілу воду сиплемо сипучі компоненти, туди ж відправляємо прянощі. Все це варимо не менше трьох хвилин. Потім вливаємо оцтову кислоту, перемішуємо. І знову даємо закипіти. Готовий маринад знімаємо.
Чищені і помиті гриби доводимо до кипіння. Першу воду, як зазвичай, зливаємо.
Заповнюємо каструлю з опеньками новою порцією холодної води, підсолюємо. Нехай поварятся після закипання до тих пір, поки не стануть спускатися на дно посуду. Весь цей час (близько 25 хвилин) потрібно знімати піну.
Тепер прийшов час відвар злити. Трохи остиглими грибами на 2/3 заповнити приготовані баночки і до кромки налити маринад.
Залишилося щільно закрити і прибрати в холодне місце.
Калорійність маринованих опеньків
Будь-які гриби в свіжому вигляді не відрізняються особливою енергетичною цінністю. Так що калорійність маринованих грибів також буде не високою. Стосується це і опеньків: кількість калорій залежить лише від особливостей рецепта, по якому їх готували. Калорійність ста грамів продукту дорівнює 24 кілокалоріям. Рівень може незначно змінюватися, якщо, відповідно до конкретного рецепту, в маринад додають цукор або рослинне масло. І все-таки занадто сильно ці інгредієнти не вплинуть. Все, що вони зможуть зробити, додати страві десяток-інший калорій, які, в принципі, не здатні зробити страву занадто калорійним і шкідливим.