Восени, коли по ночах трапляються перші заморозки, часто кущі томатів усіяні плодами, яким вже не судилося дозріти. Як вчинити з ними? Викинути? Ні, вони годяться для апетитною закуски – зелені помідори по-корейськи, якій можна насолодитися як відразу, так і заготовити її в зиму.
Класичні зелені помідори по-корейськи
Овочі молочної стиглості (або трохи зеленішою, або спелее) можуть стати інгредієнтом пікантного страви по-корейськи, головне, вибирати плоди приблизно однакового розміру.
Пропорції:
- 750 г зелених помідорів;
- 38 мл оцту;
- 38 мл неароматного масла;
- 30 г цукру;
- 15 г солі;
- 5 зубків часнику середнього розміру;
- 2/3 стручка свіжого перцю Чилі або мелений червоний перець за смаком.
Покроковий алгоритм приготування:
- Томати спочатку миють, витирають насухо (зайва волога не до чого), потім шаткують однаковими тонкими часточками, вирізавши щільне і несмачне місце, де плодоніжка з’єднувалася з плодом
- Складають подрібнені овочі в ємність, у якій їх буде легко заважати. Зверху видавлюють за допомогою преса зубки часнику, нарізаний маленькими шматочками гострий перець
- Далі солять, посипають цукром, поливають маслом і оцтом. Овочі зі спеціями перемішують і відставляють на тридцять хвилин, щоб дати можливість виділиться соку. Укласти їх в стерильну скляну ємність, долити соком, що виділився, і прибрати в холодильник. Через добу можна приступати до дегустації.
Рецепт консервації на зиму
Продовжити задоволення від вживання в їжу ароматних не зрілих помідорів по-корейськи можна продовжити аж до сніжної пори. Консервація на зиму може бути як зі стерилізацією, так і без її застосування.
Для другого варіанту потрібно:
- 1500 г зелених або бурих томатів;
- 500 г болгарського перцю;
- 270 г моркви;
- 240 г цибулі ріпки;
- 1 невеликий плід гіркого червоного перцю;
- 2-3 зубки часнику;
- 90 г цукру;
- 45 г солі;
- 125 мл неароматного масла;
- 14 г суміші спецій для моркви по-корейськи;
- 125 мл столового оцту.
Хід роботи:
- Перед початком готування необхідно ретельно підготувати тару для подальшого зберігання консервації. Банки обов’язково стерилізують будь-яким доступним способом і просушують.
- Наступний етап – підготовка овочів: помідори шаткують тонкими скибочками, солодкий перець – локшиною, гіркий – невеликими шматочками, цибулю – півкружальцями, моркву пропускають через спеціальну тертці для корейської варіанти нарізки, а часник продавлюють через прес.
- У посудині відповідного літражу з’єднати овочі з іншими компонентами крім оцту. Перемішати суміш і залишити на 30-40 хвилин, щоб вона добре промаринувалася.
- Овочі в маринаді з власного соку проварюють 10 хвилин, прикривши кришкою, на слабкому полум’ї, щоб помідори не перетворилися на кашу. Далі вливають оцет і знову дають прокипіти 2-3 хвилини. Заготівлю закочують в знезаражені банки і залишають повністю охолонути під теплою ковдрою.
Гострі томати зі стерилізацією
У попереднього рецепту є невеликий недолік: по недосвідченості господиня може упустити потрібний момент і переварити овочі. Але якщо приготувати салат із зелених помідорів зі стерилізацією, то такого не станеться навіть у молодої господині.
Для гострого варіанту цієї закуски пропорції її компонентів будуть такими:
- 3000 г зелених помідорів;
- 1500 г солодкого перцю;
- 450 г моркви;
- 290 г цибулі;
- 90-110 г часнику;
- 1большой або 2 маленьких стручка гострого перцю;
- 210 г цукру;
- 245 мл неароматного масла;
- 125 мл оцту;
- 95 г солі;
- 14-21 р спецій по-корейськи.
Технологія консервування:
- Підготувати овочі, нашаткувати їх способом, вказаним у рецепті вище. Потім змішуємо їх зі спеціями, олією, оцтом і сіллю з цукром.
Щоб салат залучав не тільки своїм ароматом, але і яскравою палітрою кольорів, краще віддавати перевагу болгарського перцю червоного кольору, з ним закуска буде гарніше.
- Даємо салату постояти при кімнатній температурі близько півгодини, щоб овочі промариновались і пустили сік.
- Отриманий салат розкласти по підготовленим півлітрових баночках, які поставити на застелене рушником дно каструлі. Наповнити ємність з холодною водою, щоб вона не доходила на один – два пальці до горлечка банки, і поставити на вогонь.
- Як тільки рідина в каструлі закипить, банки, прикриті кришками, витримати в варі чверть години, а потім закатати.
Зелені помідори по-корейськи швидкого приготування
Щоб поласувати ароматними стравами, приготованими по-корейськи, зазвичай, потрібно запастися терпінням на кілька діб, але цей рецепт відрізняється тим, що вже через кілька годин страва буде готове.
До складу салату входять:
- 100 г дрібних зелених помідорів;
- 300 г моркви;
- 100 г цибулі;
- 100 г солодкого перцю;
- 30 г часнику;
- 50 г петрушки;
- 60 г цукру;
- 30 г солі;
- 125 мл оцту;
- 5 г мелених корейських спецій.
Спосіб швидкого приготування:
- Томати нарізати часточками, цибулю, моркву і перець перетворити на соломку, часник і петрушку дрібно порубати ножем.
- Після цього овочі посипати сіллю з цукром, полити оцтом і перемішати. Рослинна олія змішати з приправою по-корейськи і гарненько прожарити на вогні. Гарячим маслом залити закуску і перемішати.
- Далі скласти салат у суху скляну банку і прибрати на 4-10 годин в холодильник.
Готуємо без варіння
Оскільки до складу закуски входять в достатній кількості натуральні консерванти – кухонна сіль і оцет, то солоні зелені помідори по-корейськи можуть зберігатися в прохолодному підвалі без стерилізації і варіння тривалий час.
Для такого рецепта потрібно підготувати:
- 1000 г зелених томатів;
- 100 г моркви;
- 100 г солодкого перцю;
- 30 г часнику;
- 50 г зелені (кріп, петрушка, кінза);
- 1 стручок Чилі;
- 1000 мл води;
- 50 мл столового оцту;
- 50 г цукру;
- 30 г солі;
- насіння коріандру за смаком.
Готуємо наступним чином:
- Помідори вимиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкими напівкруглими пластинками. Окремо подрібнити тонкою локшиною м’якоть перцю і моркву, змішати ці овочі з рубаною зеленню, часником і Чилі.
- В сухі банки укласти, чергуючи шари помідорні пластини і суміш інших нашаткованих інгредієнтів.
- У каструлі з’єднати сіль, цукор, насіння коріандру, залити їх водою і розмішати, довести до кипіння. В активно булькаючий розсіл влити оцет і через 2-3 хвилини залити отриманою сумішшю підготовлені овочі.
- Далі банки закривають залізними простерилизованными кришками, перевернути догори дном, обгорнути теплим ковдрою і дочекатися повного їх охолодження.
З додаванням моркви
Оранжевий коренеплід присутній практично у всіх закусках по-корейськи, тому не дивно, що салат із зелених помідорів готується з додаванням цього овоча. Співвідношення незрілих томатів та помаранчевого коренеплоду бувають різними, але останнього все ж має бути трохи менше:
- 1100 г зелених помідорів;
- 220 г моркви;
- 160 г солодкого перцю;
- гострий перець за смаком;
- 48 г часнику;
- 55 г цукру;
- 22 г солі;
- 40 мл винного оцту;
- 95 мл соняшникової олії;
- 18 г насіння коріандру.
Черговість кулінарних процесів:
- Незрілі плоди нашаткувати однаковими тонкими слайсами, присолити і відставити на строк від сорока хвилин до години. Після чого відкинути на друшляк, щоб скла виділилася рідина.
- Моркву і солодкий перець нарізати тонкою локшиною, часник помельчить в часникодавці. Покласти ці овочі до підготовленим помідорів, зверху присахарить і полити оцтом.
- Насіння коріандру трохи розім’яти в ступці, гострий перець нарізати тоненькими кільцями. Ці інгредієнти всипати в добре прожарену масло і трохи потомити до появи аромату.
- Після цього маслом залити овочі, перемішати і настояти закуску 12 годин або ніч у холодильнику.
Зелені фаршировані помідори по-корейськи
Ця зимова заготівля здивує багатьох, оскільки не кожна господиня консервує зелені томати начинені зеленню, часником і перцем. Тим не менш, такі помідори припадуть до смаку абсолютно всім любителям домашніх солінь.
Щоб покуштувати взимку фаршировані по-корейськи томати, знадобляться:
- 7500 г зелених помідорів;
- 290 г моркви;
- 310 г солодкого перцю;
- 105 г хрону;
- 45 г часнику;
- 7500 мл води;
- 225 г солі;
- 300 г цукру;
- 225 мл оцту;
- кріп, чорний перець горошком і лавровий лист.
Як нафарширувати:
- Оранжевий коренеплід, корінь хрону, соковиту м’якоть солодкого перцю і часникові зубки без лушпиння разом перекрутити на м’ясорубку з дрібною решіткою, і фарш для начинки готовий.
- На дно вимитих стерильних літрових банок покласти зелень кропу, кілька горошин перцю і по лавровому листку. Далі кожен плід розрізати навпіл трохи не доходячи до краю, утворену щілину заповнити начинкою і викласти акуратно томат в банку. Так повторити з усіма.
- У воді розчинити кристали цукру і солі, влити оцет і зварити маринад, яким потім заповнити пустоти між нафаршированими овочами в банках. Далі їх стерилізують за п’ять хвилин після закипання води і закочують кришками.