Різноманітні фруктові салати – це варіант десерту, який одночасно дуже смачний, корисний і моментально готується. Для такої страви можна використовувати самі різні фрукти, ягоди. Найбільш цікаві рецепти фруктових салатів в цій добірці.
Фруктовий салат з збитими вершками
Інгредієнти: по 2 шт. солодких яблук, м’яких ківі і груш, апельсин, банан, збиті вершки.
- Всі фрукти миються, чистяться від шкірки і всього зайвого.
- Яблука, груші та ківі нарізати кубиками.
- Апельсини трикутниками разом з білими плівками, банан – тонкими кружечками.
- Десерт перемішується і викладається в прозорі піали.
- Зверху кожна порція рясно поливається збитими вершками. Найзручніше використовувати продукт з балончика.
Готовий салат зі збитими вершками прикрашається залишилися шматочками свіжих плодів.
Готуємо зі сметаною заправкою
Інгредієнти: по 2 шт. яблук, бананів, груш, по 170 г свіжої вишні, консервованих кубиків ананасів в сиропі, білого винограду, будь-яких горіхів, свіжих ягід полуниці, 80 г кокосової стружки, 5 мандаринів, 1,5 ст. дуже жирної сметани (відмінно, якщо є домашня).
- Цитрусові позбавляються від шкірки. Кожна часточка ріжеться навпіл.
- До мандаринам відразу викладається вишня, кубики ананаса, половинки виноградин без кісточок.
- Решта фрукти, крім бананів, ріжуться кубиками.
- Банан, сметана, полуниця перемелюються в блендері. В отриману масу додається стружка кокоса і рубані горіхи.
- Готовою заправкою поливаються всі перемішані складові з попередніх кроків.
Салат зі сметаною прикрашається маршмеллоу або мармеладом.
Ніжний фруктовий салат з йогуртом
Інгредієнти: 8 темних слив, по 2 шт. мандарини, ківі, велика груша, апельсин, жменя світлого винограду без кісточок, стакан ванільного йогурту.
- Груша разом з шкіркою нарізати тонкими мініатюрними скибочками. Мандарини чистяться і просто разламываются на часточки.
- Сливи без кісточок ріжуться четвертинками. Робити це потрібно дуже гострим ножем, щоб не розчавити плоди.
- Часточки апельсинів ріжуться на 2 – 3 частини. Ківі мельчится кубиками.
- Кожна виноградинка рубається навпіл.
- Всі компоненти з’єднуються в загальній посуді. Поливаються заправкою.
Готовий фруктовий салат з йогуртом відразу ж подається гостям.
Ласощі для дитячого свята
Інгредієнти: 6 стиглих соковитих абрикосів, великий апельсин, по 80 г свіжої черешні та полуниці, 2 великі ложки цукрової пудри і наполовину менше апельсинової цедри, 60 г вершкового йогурту, щіпка кориці.
- Для заправки до салату змішується вершковий йогурт, мелена кориця і цукрова пудра. Можна злегка компоненти збити блендером.
- Всі фрукти та ягоди нарізати невеликими шматочками.
- Інгредієнти змішуються в красивою посуді, заливаються підготовленої у першому кроці заправкою.
Готовий десерт можна подавати до столу в загальній салатниці, розділити по креманках або й зовсім придумати оригінальний спосіб, наприклад, розкласти частування половинки від апельсинів без м’якоті. Останній варіант особливо подобається маленьким гостям.
Незвичайний фруктовий салат з морозивом
Інгредієнти: стиглий м’який банан, ківі, 2 персика, груша, солодке яблуко, 2 мандарина, 320 г вершкового морозива, 60 г заварного крему в пакетику (напівфабрикат), 2 ст. жирного молока.
- Всі фрукти добре промиваються і підсушуються від зайвої вологи. Де необхідно – зчищається шкірка.
- Інгредієнти рубаються приблизно однаковими шматочками. Чим дрібніше вийдуть фруктові скибочки, тим більше соку виділиться.
- Половиною молока заливається сухий крем-напівфабрикат. Продукти добре перемішуються і залишають на деякий час.
- Молоко, що залишилося, доводиться до кипіння. На його поверхні має з’явитися велика кількість бульбашок.
- Гарячий молочний продукт обережно виливається в основу для крему. Маса швидко активно вимішується. У мисці виявиться гладкий ніжний крем. Його потрібно залишити в прохолоді до повного охолодження.
- Всі підготовлені на другому кроці фрукти спочатку перемішуються в загальній мисці, після чого розкладаються в невеликі порційні салатники. Зверху виливається остиглий заварний крем.
- Кожна порція прикрашається великою кулькою вершкового морозива. Можна взяти продукт з шоколадною крихтою.
Одержаний фруктовий салат з морозивом можна додатково посипати подрібненими горіхами.
Салат «Курортний роман»
Інгредієнти: 2 м’яких ківі, хурма, банан, стакан виноградин без кісточок, груша, велика ложка гранатових зерен, 1 мал. ложка коньяку без ароматизаторів, 3 ст. л. меду або сиропу від будь-якого світлого варення.
- Всі фрукти миються. При необхідності плоди чистяться.
- Заявлені інгредієнти ріжуться однаковими акуратними шматочками, перемішуються. Виноградини найзручніше різати просто навпіл, банани – кружечками.
- Для заправки з’єднується мед або сироп з коньяком.
- Отриманою сумішшю поливається салат.
Зверху закуска посипається гранатовими зернятами. Для дітей такий десерт можна заправити рідким медом або сиропом.
Смарагдова черепаха з ківі
Інгредієнти: 4 великих м’яких ківі, 3 солодких мандарина, 80 г світлого родзинок, половинка грейпфрута, яблуко, 70 г молочного шоколаду, половинка лимона, 40 мл вершкового йогурту, 2 великі ложки рідкого меду.
- Мандарини позбавляються від шкірки і довільно подрібнюються. Яблуко чиститься, рубається кубиками і відразу сбрызгивается соком цитруса. Це виключить потемніння фруктових шматочків.
- Половинка грейпфрута позбавляється від шкірки, плівок, довільно ріжеться.
- Шоколад рубається мініатюрними кубиками.
- Всі підготовлені складові поєднуються. Шоколад також додається до фруктів.
- Родзинки спочатку обдается окропом, потім промивається холодною водою і тільки після цього висипається в салат.
- Для заправки змішується жирний густий йогурт і мед.
- Салат заправляється соусом з попереднього кроку і викладається на велике плоске блюдо у вигляді кола.
- Ківі (крім одного) очищаються і нарізати дуже тонкими кружечками.
- Салат обкладається фруктовими пластинками.
З решти ківі вирізається голова і лапки черепахи. Очі та ротик будуть імітувати насіння плодів.
З коньяком
Інгредієнти: 2 повних склянки свіжої полуниці, 2 скибочки дині, по 60 мл коньяку і свіжого виноградного соку, половина склянки чорниці, ¼ ст. цукрового піску, 6 листочків свіжої м’яти. Як зробити фруктовий салат з коньяком, розповідається далі.
- Спочатку готується сироп для заправки. Для цього в невеликому сотейнику змішується коньяк і виноградний сік. Останній повинен бути виключно свіжовичавленим. Сік з пачок не підійде.
- Рідина нагрівається, у неї висипається пісок. Маса залишиться на вогні до повного розчинення всіх цукрових кристаликів. Далі заправка остуджується.
- У салатник викладаються ягоди чорниці, полуниці, нарізана шматочками, дрібні кубики дині.
- Сюди ж висипаються подрібнені м’ятні листочки.
- Фруктовий салат заливається постигла заправкою з другого кроку.
Вітамінний морквяно-яблучний салат
Інгредієнти: велика морквина, малий. ложка рідкого меду, кислувате яблуко, 1 ст. л. будь-яких подрібнених горіхів, часточка лимона, 1 ст. л. оливкової олії, свіжа петрушка.
- Овочі і фрукти миються, чистяться. Морквина треться на тертці з самими великими отворами. Яблуко нарізати довгою тонкою соломкою.
- Інгредієнти укладаються у містку миску.
- Заправка готується з олії, свіжовичавленого соку лимона і рідкого меду.
- До продуктів з першого кроку висипаються подрібнені ножем горіхи, подрібнена зелень.
- Закуска поливається заправкою.
Перед подачею до столу салат має настоятися 10 – 12 хвилин.
З шоколадним соусом
Інгредієнти: 2 нектарина, банан, жменя в’яленої журавлини, 3 стиглих абрикоса, 12 – 14 білих виноградин, 1 ст. л. мигдалевих пластівців, 1 ч. л. ванільного цукру, половина склянки жирних вершків, 80 г темного шоколаду.
- Для приготування соусу в сотейник виливаються жирні вершки. У них розмішується ванільний цукор. Суміш доводиться до гарячого стану.
- У вершки викладаються скибочки шоколаду.
- При постійному помішуванні соус тримається на самому повільному вогні. Коли шоколад повністю розчиниться, ємність потрібно накрити харчовою плівкою і залишити остуджуватися.
- Журавлина заливається крутим окропом, залишають на кілька хвилин, після чого позбавляється від рідини і обсушивается.
- Фрукти ретельно промиваються, чистяться, позбавляються від кісточок, ріжуться невеликими приблизно однаковими шматочками.
- Всі інгредієнти з попереднього кроку змішуються в салатнику. До них додається журавлина.
- Салат розкладається порційно в креманки.
Готове ласощі поливається остившім соусом і присипається мигдальними пластівцями.
Десерт з ківі, апельсинів, яблук і бананів
Інгредієнти: великий стиглий банан, солодкий апельсин, кислувате яблуко, м’яке ківі, 6 шт. полуниці, 7 – 8 шт. свіжих ягід полуниці, жирна сметана, цукрова пудра.
- Яблуко миється, обтирається паперовими серветками. Шкірка плоду залишається, а серцевина повністю видаляється. Решта ріжеться середніми кубиками.
- Шматочки викладаються по містку миску і поливаються сметаною, змішаною з цукровою пудрою.
- Ківі очищається і ріжеться такими ж скибочками. Фрукт відправляється до яблуку і також поливається сметаною заправкою.
- Залишилося додати в миску кружальця банана, часточки апельсина без плівок, розрізані на 2 – 3 частини, а також тонкі пластинки свіжої полуниці.
Зверху десерт також поливається сметанним соусом і подається до столу.
З гірчичною заправкою
Інгредієнти: 2 лайма, 3 ст. зелених виноградин, стільки ж свіжої полуниці і чорниці, половинка банана.
- Виноградини ріжуться половинками і висипаються в миску.
- До них додаються тонкі кружальця банана.
- У салатник відправляються всі ягоди, нарізані на невеликі шматочки.
- З лайма сік віджимається. Шкірка одного з них дрібно треться.
- Мед, цедра і сік цитрусового змішуються. Отриману заправку найкраще залишити на 2 – 3 години. Якщо часу немає, то можна використовувати соус відразу ж.
- Заправка виливається до фруктам і ягодам.
Ласощі добре перемішується і подається гостям.
З полуницею
Інгредієнти: половина склянки свіжої полуниці, ¼ ст. мигдалю (перемішаного з медом), половина яблука, 3 ст. свіжого молодого шпинату, 1 ст. л. яблучного оцту і меду, ½ ст. цукрового піску.
- Шпинат подрібнюється і викладається у велику миску. Туди ж висипаються кубики яблука.
- До нього додається мигдаль, четвертинки свіжої полуниці.
- Після перемішування інгредієнти перекладають у посуд, що герметично закривається. Суміш поливається оцтом, змішаним з піском і медом, збивається міксером.
Через 20 хвилин настоювання в прохолоді салат буде повністю готовий до вживання.
Тайський салат «Бангкок» з ананасом
Інгредієнти: по 40 г груші, персика, манго, по 20 г лісового горіха, білого винограду, малини, кешью і мигдалю, велике солодке яблуко, ананас.
- У великого ананаса зрізується верхівка. Далі віддаляється вся серцевина.
- Яблуко без шкірки ріжеться навпіл. Перша його частина рубається кубиками і запікається в мікрохвильовці до м’якості, а друга подрібнюється таким же чином і обсмажується на сковорідці з цукром.
- Як тільки фруктові шматочки на плиті пустять сік, до них додається малина, всі рубані горіхи. Суміш викладається в миску і добре вимішується. Це і буде соус для салату.
- Всі компоненти чистяться, нарізати однаковими акуратними шматочками і висипаються в ананас. Туди ж відправляється і м’якоть останнього, а також запечені в мікрохвильовці яблука.
Салат з ананасом заправляється оригінальним соусом з третього кроку.
Готуємо по бразильському рецептом
Інгредієнти: половинка солодкого яблука, 2 мандарина, гілочка світлого винограду, банан, бульба селери, 2 ст. л. легкого майонезу.
- Всі компоненти промиваються. При необхідності чистяться.
- Яблуко і селеру ріжеться соломкою, кружечками банани.
- Продукти перемішуються, до них висипаються половинки знятих з гілочки виноградин без кісточок.
- Мандарини просто поділяються на часточки.
Змішані компоненти заправляються легким майонезом і викладають гіркою на плоску тарілку.
Грушевий салат з волоськими горіхами
Інгредієнти: велика м’яка груша, 20 г волоських горіхів, по 10 г мигдалю, кокосових чіпсів, молочного шоколаду, половинка апельсина.
- Груша разом з шкіркою нарізати тонкими пластинками.
- Волоські горіхи крупно рубаються ножем.
- Інгредієнти відправляються в загальну миску.
- До них переміщуються кокосові чіпси і нарізаний кубиками молочний шоколад. За своїм смаком можна використовувати і гіркий компонент.
- Мигдаль подрібнюється в крихту, наприклад, за допомогою кавомолки, після чого з’єднується зі свіжовичавленим апельсиновим соком.
Перемішані інгредієнти поливаються заправкою з п’ятого кроку.
Фруктова ялинка — салат на святковий стіл
Інгредієнти: велике яблуко, морква, гілка світлого винограду, 3 мандарина, гілка темного винограду, 3 ківі, 32 шт. зубочисток, скибочка напівтвердого сиру.
- У яблука зрізається дно, видаляється серцевина. Повинна вийти стійка конструкція, в середину якої вставляється очищена морквина. Це основа майбутнього салату у вигляді ялинки.
- Морква і яблуко покриваються зубочистками. На них по черзі насаджуються цілі виноградини без кісточок двох кольорів, часточки мандаринів і скибочки ківі.
- У результаті повинна вийти гарна ялинка, на якій виноград імітує іграшки.
Наверх конструкції встановлюється «зірка» з сиру.
Швидкий фруктовий салат з сиром фета
Інгредієнти: середня груша, яблуко, по пучку листя шпинату та салату, 40 г волоських горіхів, 110 г сиру фета, сік половини лимона, сіль, перець, 1 ст. л. меду і меленого імбиру, ¼ ч. л. гірчиці 4 ст. л. олії оливи.
- Для заправки з’єднується тертий імбир, масло, сік цитрусового, гірчиця, мед. Соус присмачується перцем і сіллю.
- Сир ріжеться кубиками.
- Горіхи обсмажують на сухій сковороді і дрібно рубаються.
- Яблуко та груша позбавляються від насіння і ріжуться мініатюрними тонкими пластинками. Далі вони сбрызгиваются лимонним соком.
- Всі продукти змішуються. Додаються порвані руками невеличкі частини зелених листя.
Готовий салат поливається заправкою і одразу подається до столу.