Якщо хочеться приготувати що-небудь легке і пікантне, зробіть салат з брокколі. Це незвичайна і дуже красива капуста – різновид звичної кольоровий, але насиченого зеленого або фіолетового кольору, за смаком нагадує шпинату.
Простий салат з брокколі з яйцем
Салати з брокколі можна робити найрізноманітніші. Якщо треба впоратися швидко, запишіть свій домашній кулінарний блокнотик простий рецепт. Простота означає, що інгредієнтів буде небагато. А от смак обов’язково порадує.
Для легкого салату знадобляться:
- броколі (свіжа або морожена – без різниці) – 500 г;
- яйця – візьмемо чотири штуки;
- зелена цибуля – кілька пір’я;
- рослинна олія (виберемо без запаху) – щоб вистачило для заправки;
- оцет (краще яблучний) – вистачить столової ложки;
- сіль і мелений чорний перець.
Відварюємо яйця, звільняємо від шкаралупи і рубаємо з допомогою ножа як можна дрібніше (можна обробити і на тертці з осередками середньої величини).
Свіжу капусту промиваємо, очищаємо від всього зайвого (морожений овоч таких маніпуляцій не вимагає). Вона повинна недовго поваритися в підсоленій воді і стати м’якою, але не розвареною. Відкидаємо готовий овоч на друшляк, нехай піде вся вода.
Коли зайва волога витече, броколі розбираємо на суцвіття і поміщаємо в салатник. До них відправляємо яйця і нашатковані цибульні пір’я. Присмачую суміш оцтом з яблук, сіллю і перцем, заправляємо олією.
Залишилося все змішати і дати масі настоятися в теплі кілька хвилин. Подаємо салат до столу перед самим обідом, щоб у домочадців розігрався апетит.
З куркою
Практично всі овочі чудово гармонують з нежирним м’ясом. Тому союз курятини і брокколі вас не розчарує.
Для салату із броколі і куркою заготовимо такі продукти:
- брокколі – візьмемо 300 г;
- філе курки – вистачить 200 г;
- сир (твердий, улюбленого сорту) – хоча б 150 г;
- волоські горіхи – достатньо 50 г;
- сметану – щоб вистачило на заправку;
- сіль;
- кріп – кілька зелених гілочок;
- рафінована соняшникова олія (щоб не завадив зайвий запах) – для смаження.
Спочатку займаємося м’ясом. Відварюємо її в солоній киплячій воді. Коли охолоне, з допомогою ножа перетворюємо на невеликі кубики.
Тепер черга капусти. Розділену на суцвіття, близько 8-10 хвилин тримаємо її на гарячій сковороді з рослинним маслом.
Сир обробляємо з допомогою терки – з середніми або великими отворами.
Кріп і горіхові ядра рубаємо ножем, але не дуже дрібно.
Блюдо практично готове. Залишилося зсипати всі в загальну посуд, присолити, заправити сметаною, змішати салат і зібрати родину за столом.
Готуємо з помідорами
Пряний присмак капусти броколі добре відтіняють помідори. Так що ці овочі цілком можна поєднати в загальному блюді – салаті з капусти брокколі з яйцем і помідорами.
Для нього будуть потрібні:
- помідори – візьмемо 100 г;
- яйця – вистачить двох штук;
- брокколі – 400 г;
- гірчиця – одна чайна ложка в самий раз;
- оцет (ідеальним буде винний) – одна столова ложка;
- сіль і чорний мелений перець;
- базилік, естрагон, зелену цибулю (все дрібно шинкованное) – по столовій ложці;
- рослинне масло – не менше 100 мл
Піддаємо капусту попередній обробці – чистимо, поділяємо на суцвіття.
Далі відварюємо у воді до м’якості (п’яти хвилин буде достатньо) і залишаємо в друшляку, щоб пішла рідина.
Відварюємо яйця. Їх потрібно буде пропустити через тертку.
Помідори звільняємо від шкірки. Є два способи для полегшення завдання: обшпарити їх окропом, або на кілька секунд опустити в киплячу воду. Використовуючи ніж, перетворюємо томатну м’якоть в кубики.
Соус для цієї страви готуємо окремо. Насамперед, з’єднуємо гірчицю, оцет і легенько збиваємо, одночасно додаючи рослинну олію. Потім додаємо спеції, сіль і всю зелень.
Завершальний штрих – викладаємо брокколі, яєчну «стружку» і помідори в салатницю і заправляємо соусом. Гості, особливо прихильники здорового харчування, прийдуть від такої страви в захват.
Салат з брокколі та цвітної капусти
Салати з брокколі готувати неважко, оскільки рецептура нескладна. Але незвичний смак цього сорту капусти робить страви з нею незабутніми. На цей раз спробуємо поєднати брокколі з її «родичкою» — кольоровий капустою.
Під рукою:
- брокколі – візьмемо 300 г;
- цвітну капусту – таку ж кількість;
- цибуля ріпчаста – одну невелику головку;
- зелену петрушку – три-чотири гілочки;
- соняшникова олія (рафінована) – щоб вистачило для смаження;
- кунжут білий і чорний – хоча б по чайній ложці одного та іншого;
- соєвий соус сметана – орієнтуйтеся на смак.
Розігріваємо Сковороду, виливаємо масло і зменшуємо потужність вогню до мінімуму. Обсмажуємо капустяні суцвіття (на це знадобиться до 10-ти хвилин).
Петрушку рубаємо ножем, намагаючись особливо не дрібнити, цибулю шаткуємо до стану тоненьких півкілець.
Споруджуємо заправку з сметани, кунжуту і соусу з сої. Додаємо її до брокколі, змішаної з цибулею. Прикрашаємо салат з брокколі і цвітної капусти петрушкою.
З крабовими паличками
Крабові палички – дуже смачні, а брокколі має не тільки тонким смаком, але і вельми корисна. Так чому б не об’єднати їх разом в одному блюді?
Зробимо салат з:
- капусти броколі (заморожена) – 400 г;
- крабових паличок – візьмемо не менше 150, але не більше 200 м;
- яєць – вистачить трьох;
- майонезу – хоча б 20 р.
Щоб спорудити салат, знадобиться попередня підготовка компонентів. Яйця відварюємо круто. Перетворюємо ножем на кубики приблизно в сантиметр завтовшки. Палички заздалегідь виймаємо з холодильника. Коли вони трохи відтануть, нарізаємо шматочками з аналогічними розмірами.
Капусту відварюємо (процедура описана в попередніх рецептах). Або використовуємо пароварку. У цьому випадку брокколі придбає легкий хрускіт і додасть салату пікантність.
Всі складові відправляємо в салатник і перемішуємо. Прикрашаємо зверху сіточкою з майонезу.
Рецепт по-корейськи
Хочете відчути смак Азії, спробуйте приготувати салат з брокколі по-корейськи. Процес нескладний, а результат чудовий.
Знадобляться:
- брокколі – візьмемо 400 г;
- перець болгарський – по одному червоного і жовтого кольору;
- часник – хоча б три зубки;
- морква – один середній коренеплід;
- зелень кропу – пучок;
- сіль – одна чайна ложка і ще третину;
- цукор-пісок – досить чайної ложки;
- мелені червоний і чорний перець – по 1/3 чайної ложки кожного виду;
- коріандр (потрібен мелений) – ½ столової ложки;
- рослинне масло – не менше трьох столових ложок;
- оцет 6-відсотковий – вистачить 50 мл
Брокколі, розібрану на суцвіття, ставимо варитися в підсоленій воді. На це піде приблизно 5 хвилин. В цей час пропускаємо через тертку моркву і залишаємо в окремій тарілці. Кріп шмагаємо так дрібно, як тільки вийде: він повинен пустити сік. Перці перетворюємо в кільця або їх половинки. Часник відправляємо в чеснокодавку.
Капусту переміщаємо в друшляк. Чекаємо, коли стече рідина до останньої краплі.
Кладемо брокколі в миску. Туди ж – солодкий перець, кріп, часник і моркву. Солимо, сластим, всипаємо обидва види гострого перцю і коріандру. Останній крок – поливаємо оцтом і олією. Пару годин даємо страві настоятися.
Салат «Бруклін» з брокколі
Наступний рецепт перенесе нас у кафе Нью-Йорка на вулиці Брукліна. Не дарма ж він називається «Бруклін»!
З нього готують страву з:
- брокколі – візьмемо 200 г;
- печериць – такої ж кількості;
- огірків (маринованих) – чотирьох штук;
- кукурудзи (маринованих качанів) – також чотирьох;
- чорного меленого перцю – вистачить щіпки;
- рослинної олії – щоб вистачило для смаження грибів і для заправки.
Сіль не знадобиться, в огірках її достатньо.
Бланшируем суцвіття капусти, недовго, буквально п’ять хвилин. Гриби за три хвилини обсмажуємо на розпеченій сковороді з рослинним маслом.
Огірки, кукурудзяні качани, остиглі гриби з допомогою ножа перетворюємо на тонкі пластинки. Все це зсипаємо в загальну посуд, туди ж додаємо остигнула брокколі. Присмачую суміш перцем і заправляємо. Якщо не хочеться маслом, підійде домашній майонез.
З креветками
Морепродукти і броколі в салаті – чудова пара.
У цьому можна переконатися, приготувавши закуску з:
- двох видів капусти – 700 г броколі і кіло кольоровий;
- солодкого червоного перцю – один великий стручок;
- креветок (краще великих) – ½ кг;
- оливкової олії і соку лимона – по ¼ склянки того й іншого;
- зеленої цибулі – вистачить невеликого пучка;
- каперсів – не менше трьох столових ложок;
- гірчиці (в ідеалі діжонської) – пари столових ложок;
- чорного меленого перцю і цукру-піску – по ½ чайної ложки першого і другого;
- солі – досить ¾ чайної ложки.
Брокколі і цвітну капусту готуємо аналогічно.
Креветки відварюємо і чистимо від зайвого. Перемішуємо з овочами.
Крупно нарізаємо перець і цибульні пір’я.
Готуємо заправку в окремому посуді. Для чого збиваємо масло з оливок, сіль, цукровий пісок, гірчицю, лимонний сік і мелений перець. В кінці додаємо в неї каперси.
Покриваємо капусту з креветками солодким перцем, посипаємо цибулею і поливаємо збитим соусом. Готово!