Популярний зараз салат з чорної редьки може бути дієтичним, на основі овочів і зелені, або ситним, з додаванням м’ясних продуктів. Ця страва смачна, поживна, багата різними вітамінами і мінералами. Готуючи страви на основі корисного коренеплоду, варто враховувати його гіркуватий присмак, який добре розбавити нейтральними або солодкуватими продуктами.
Простий салат з чорної редьки з морквою
Щоб приготувати смачний і корисний салат з чорної редьки з морквою, слід запастися:
- чорною редькою – пару штук;
- морквиною;
- свіжим огірком;
- яєчком вареним;
- часником – пару зубів;
- салатними листям;
- сметаною – 1,5 ст. л.;
- сіллю.
Зміцнити імунітет, поліпшити опірність організму по відношенню до патогенної флори допоможе смачне, але трохи призабуте блюдо.
Для любителів гострих страв редька у воді попередньо не замочується. Якщо необхідно позбутися характерною гіркоти, коренеплід традиційно замочується на 8 хвилин в прохолодній воді.
Гострий коренеплід очищається і натирається на крупній тертці. Морква з огірком подрібнюються теркою, змішуються з редькою, рубаним яйцем і салатними листям. В кінці додається сіль, пропущений через прес часник і сметанний соус.
Ситний варіант приготування з м’ясом
Збалансований смак, комплекс корисних речовин – салат з чорної редьки з м’ясом вгамує голод, зміцнить здоров’я.
Готується він на основі:
- м’яса (яловичини, курятини, свинини) – 300 г;
- чорної редьки – 1 коренеплід;
- лука;
- майонезного соусу – 90 мл;
- солі, спецій;
- зелені.
Спочатку відварюється м’ясо в підсоленій воді до готовності. Після його слід остудити і нарізати тонкою соломкою.
Добре, якщо м’ясо буде остигати в бульйоні, тоді воно залишиться соковитим і смачним.
Редьку очистити, подрібнити з допомогою терки корейки, за бажанням замочити у воді. Цибулю очистити, нарізати тонкими кільцями, замаринувати в невеликій кількості оцту.
У великій ємності з’єднати всі продукти, попередньо віджавши з лука та редьки зайву рідину, заправити соусом, посолити, вимішати. Викласти на порційні тарілки, прикрасити зеленню.
Салат з чорної редьки зі сметаною
Готується страва з:
- редьки – 350 г;
- цибуля – 60 г;
- яєць курячих відварених – 2-4 шт.;
- сметани – 100 мл
Основний продукт натирається на крупній тертці, замочується водою і залишають так на 120 хвилин. Цибулю нарізати, змішується з тертими яєчками і редькою. Все перемішується, заправляється сметаною.
В цей простий, але ситний салат зі сметаною за бажанням можна додавати інші продукти – овочі, зелень, м’ясо, гриби. Кожен новий продукт додасть свій смак страви, розкриє його і доповнить.
Готуємо з додаванням курки
Для приготування салату слід запастися:
- редькою;
- зеленим цибулею – 30 г;
- відвареної курячої грудкою;
- свіжим огірком;
- майонезним соусом – пару столових ложок;
- вареними яйцями – 3 шт.;
- сіллю і зеленню.
Чиста, без шкірки редька подрібнюється теркою корейкою. Відварна курочка ділиться на невеликі волокна. Яєчка натираються, зелень подрібнюється ножем. Огірочок очищається, нарізати невеликими смужками. Всі продукти з’єднати в підходящої ємності, перемішати, додати заправку.
Такий салат можна викласти шарами, перемазав кожен соусом.
Вітамінний салат з чорної редьки з огірком
Ця овочева закуска корисна, дуже смачна і легка, в ній мінімум калорій.
Готується вона на основі:
- редьки;
- свіжих огірків – пару штук;
- цибулі зеленої;
- сметани;
- лимонного соку – 7 г;
- солі.
Чорний коренеплід очищається і подрібнюється за допомогою терки. Цибуля шинкуется у вигляді тонких кілець, огірочки нарізати невеликими шматочками. Все з’єднується, заправляється лимонним соком, перемішується. В кінці додати білий соус, вимішати, подати до столу.
Як зробити з квашеною капустою
Простий салат, який краще будь-яких ліків зміцнить імунну систему.
Для його приготування слід запастися:
- редькою;
- квашеною капустою – 270 г;
- цибулею;
- маслом рослинним (ароматним);
- сіллю, цукровим піском.
Редька натирається, змішується з квашеною капустою і подрібненою цибулею. Слідом додаються спеції і масло за смаком.
Щоб салат вийшов більш яскравим, можна додати кілька видів солодкого перцю.
Рецепт з зеленими яблуками
Швидкий, економний, вітамінний салат обов’язково сподобається кожній хазяйці і всім домочадцям.
Готується з:
- чорної редьки;
- моркви – пару штук;
- яблука;
- зелені петрушки;
- цибулі зеленої;
- часникові часточки – за смаком;
- майонезу – 80 мл
Морква з редькою очищаються і подрібнюються на тертці корейке. Зелене яблуко помити, нарізати тонкими смужками. Зелені пір’я цибулі подрібнити, зелень посікти. Усе з’єднати, додати трохи часникового соку, заправити соусом.
Салат з чорної редьки і яєць
Для приготування страви використовується мінімальний набір продуктів:
- яєчка – пару штук;
- чорний коренеплід;
- морквина;
- часникові часточки;
- майонезний соус.
Яйця відварюють круто, редька з морквою очищаються. Всі натирається на крупній тертці, змішується і заправляється соусом. За смаком додається часниковий сік, спеції. Замість майонезу можна взяти сметану. Добре, якщо продукт з високим вмістом жирності. Він відмінно з’єднає всі інгредієнти в одну композицію.
Корисна закуска з буряком
Ця пікантна закуска доповнить будь-який гарнір, будь то смажене м’ясо на багатті, запечена риба або страви з картоплі.
Готується на базі:
- чорної редьки;
- молодий буряків;
- ріпчастої цибулі;
- жиру рослинного;
- чорного меленого перцю, солі.
Велика цибулина очищається, нарізати півкільцями і обсмажується до рум’яності.
Жиру потрібно лити більше, не жаліти, так як він буде служити салатною заправкою.
Молода буряк і редька очищаються від шкірки і натираються на тертці. Все змішати, додати цибульну піджарку, спеції за смаком. Дати настоятися в холодильнику протягом години.
З сиром
Ця одна з самих швидких закусок готується на основі:
- редьки – пару коренеплодів;
- соусу майонезного – за смаком;
- твердого сиру – 130 г;
- часникових зубчиків;
- зелені петрушки, кропу, селери.
Біла частина редьки подрібнюється за допомогою дрібної терки. Таким же способом сир натирається і часникові часточки. Все змішується, заправляється соусом. З отриманої маси формуються кульки однакового розміру і викладають гіркою на зелень. Можна розділити основу на кілька частин, додати в кожну харчовий барвник, вимішати, сформувати кульки. Такий салат буде виглядати святково, його із задоволенням спробують дорослі і діти.
Готуємо з додаванням картоплі
Продукти в цьому салатик викладаються шарами в кулінарне кільце. У результаті виходить ефектна і ситна закуска, улюблена багатьма чоловіками.
Для приготування страви слід запастися:
- чорною редькою – кілька невеликих коренеплодів;
- відварною картоплею – 7 шт.;
- сирої морквою;
- цибулею – пару штук;
- вареними яйцями – 4 шт.;
- соусом, спеціями;
- зеленню, в тому числі і пір’ям лука.
Відварити картоплю в мундирі, очистити. Редьку почистити, натерти на крупній тертці, засипати сіллю і залишити на 15 хвилин (ще один хороший прийом для усунення гіркоти). Щоб гіркий сік стікав, коренеплід попередньо поміщається в друшляк.
Морквина натирається, яйця відварюють, білки відокремлюють від жовтків. Білки натерти картоплю подрібнити з допомогою великої терки. Цибулю порубати і змішати з віджатим коренеплодом.
Викласти шарами нарізку в кулінарне кільце, перемазуючи соусом. Нижній шар – картопля, після цибулю з редькою, морквина, білок. Зверху на соус натирається жовта частина яєчка, викладається трохи зеленої цибулі. Такий салат можна готувати з додаванням яловичини, відвареної або запеченої в духовці.
З маринованими грибами
Закуска готується з складових:
- редьки;
- маринованих грибів – 200 г;
- жиру рослинного – 3 ст. л.;
- цибулі, солі.
Редька нарізається тонкими смужками, вимочується і обсмажується в маслі. Коли вона охолоне, її слід змішати з подрібненими грибочками і цибульними кільцями. За смаком додаються спеції і ароматне масло.
Святковий салат з шинкою
Ніжне, красиве блюдо містить величезну кількість мінералів і вітамінів.
Готується воно на основі:
- чорної редьки;
- яєць – пару штук;
- буженини – 220 г;
- цибулі ріпчастої;
- яблук – 3 невеликих;
- морквини;
- бальзамічного оцту;
- соусу майонезного;
- оливкової олії.
Яблука і редька очищаються, подрібнюються великою теркою. Попередньо з коренеплоду слід видалити гіркоту будь-яким способом. Яйця відварити, дрібно нарізати. Цибулю обсмажити до рум’яності, моркву натерти. Все змішати, збризнути оцтом.
Буженина нарізається і вводиться в салат разом з яйцями. Додати сіль, перчик, соус, перемішати. Подати, виклавши закуску гіркою і прикрасивши зеленню.