Тісто дріжджове на кефірі – 11 рецептів приготування тіста

Дріжджове тісто на кефірі податливо, не липне до поверхні стола і рук. Воно підходить для всіх видів випічки, гармонує з солодкими і поживними видами начинок.

Листкове дріжджове тісто на кефірі

Якщо дотримуватися всіх пунктів і вірно визначати кількість інгредієнтів, в результаті вийде дуже смачна пишна випічка.

Порада: Не використовуйте дріжджі, які давно лежать у холодильнику. Купуйте свіжі.

  • Змішайте живі дріжджі (60 г) з половиною ложки цукру і ложкою теплої води.
  • Півтори пачки масла потрібно розім’яти і додати до нього склянку борошна. Останню перед використанням слід ретельно просіяти. Тоді вийде легке і пишне, як пух, тісто.
  • Оберніть утворену масу плівкою і помістіть в прохолоду.
  • А поки ще 750 грам борошна змішайте з 100 г цукрового піску, чотирма яйцями і деякою кількістю солі.
  • Влийте попередньо підігрітий кефір (300 мл). Додати дріжджову суміш.
  • Вимісіть тісто і дозвольте йому «відпочити» близько двадцяти хвилин.
  • Розкачайте з отриманої заготовки великий прямокутник. По краях тісто має бути тонше, ніж у середині.
  • Дістаньте з холодильника масу з масла і борошна, розкачайте. Покладіть отриманий пласт на середину тіста так, щоб він покрив його на дві третини.
  • Поверніть обидва пласта разом двічі і розкачайте. Знову згорніть і відправте в прохолоду.
  • Повторюйте дев’ятий крок ще кілька разів, відправляючи тісто в холодильник спочатку на годину, а всі наступні рази – на півгодини.

Рецепт основи для пиріжків

Можна знайти безліч способів приготування смачних пиріжків, але самі чудові виходять, безумовно, на дріжджовій основі.

  • Розведіть дріжджі у воді, щоб отримати опару. Її залиште на десять хвилин, щоб склад збільшився вдвічі.
  • Візьміть ½ літра підігрітого кефіру, замішайте з ½ ч. л. солі і 2 ч. л. цукру. Додайте сире яйце.
  • Змішайте склад, що вийшов з опарою, додайте 2 ст. л. соняшникової олії і поступово, по півсклянки, введіть кіло борошна.
  • Отримане в результаті тісто розкачати пластом до семи міліметрів товщиною і виріжте з нього невеликі заготовки-кола – основу для майбутніх пиріжків.

Пам’ятайте: таке дріжджове тісто на кефірі для пиріжків ще підніметься під час випікання, так що ділите його на маленькі шматочки і розкладайте їх на деко на відстані один від одного.

Дивіться також:  Як приготувати пиріжки з капустою в духовці на сковороді – 10 дуже смачних рецептів

Дріжджове тісто для булочок

Що може бути краще пишних булочок до сніданку? Візьміть на озброєння такий рецепт для їх основи, і ваша випічка завжди буде виправдовувати очікування.

  • Розведіть 10 грам дріжджів у теплій воді (100 мл).
  • Додайте 3 ст. л. цукру.
  • Залиште суміш в теплі на 15 хвилин.
  • Нагрійте склянка кефіру, змішайте його з 50 мл олії, яєчним жовтком, ½ ч. л. солі і приготованої до цього опарою.
  • ½ Кілограма борошна об’єднайте з отриманою сумішшю. Замісіть тісто і відставте його для «відпочинку» на півтори години.
  • Розмісити подышавшее тісто і сформуйте маленькі булочки.

У таку випічку можна додати мак, корицю або родзинки, товчені горіхи. Зверху готовий десерт добре прикрашати медом, варенням або джемом за смаком.

Якщо ви вирішили додати в булочки родзинки, перед введенням його в тісто присипте кожну родзинку борошном.

Пишна основа для випічки

З цього тіста можна приготувати випічку всіх видів. Хоч пишну для домашньої піци, хоч повітряну для ватрушок, хоч податливу для пирога з рибою або інший несолодкої начинкою.

  • Збийте з цукром два яйця. Кількість солодкого піску підбирається за смаком і виглядом планованої випічки.
  • Додайте кефір (300 г), 10 г розпушувача, трохи солі.
  • Можна ввести до складу 1 ст. л. будь-якого міцного алкоголю, але краще коньяк.
  • Додайте борошно (300 г).

Швидке дріжджове тісто на кефірі

Бувають моменти, коли гості вже на порозі, а пригостити їх нічим. В такому разі можна зробити булочки або пиріжки на, без перебільшення, «миттєвому» тесті. На їх приготування піде не більше 45 хвилин.

  • Просійте борошно (750 г) через сито.
  • Додайте до неї дріжджів (11 г). Перемішайте.
  • Введіть півсклянки масла оливок, 5 г солі і 15 г солодкого піску. Обережно: не переборщіть з солодким, це негативно позначиться на смаку випічки.
  • Підігрійте кефір (250 мл), влийте в суміш і замішайте.
  • Приберіть отриманий склад в тепле місце на півгодини.

Без додавання яєць

Харчова непереносимість окремих продуктів – не рідкість. Але алергія на яйця – не привід відмовити собі в пишній випічці. Крім того, такий рецепт сподобається тим, хто дотримується Посту, але дуже хоче солодкого.

Дивіться також:  Страви з картоплі – 33 рецепта приготування

Щоб зробити тісто на кефірі без яєць візьміть:

  • 3 ст. л. борошна;
  • соняшникова олія – 125 мл;
  • свіжі дріжджі – 20 г;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 250 мл кефіру.

Алгоритм дій простий:

  • Дріжджі і цукор розітріть і залиште на кілька хвилин.
  • Нагрійте кефір, додайте в неї сіль і олію.
  • Змішайте всі інгредієнти, додайте борошно.
  • Змастіть глибоку ємність маслом і викладіть в неї тісто. Накрийте рушником, нехай відстоїться півгодини.

Дріжджове тісто «як пух» на кефірі

Воно прекрасно підійде для пиріжків або булочок, але найбільш смачними з нього виходять пончики.

  • Підігрійте ½ л кефіру не менше 2,5% жирності. Збийте з яйцем і дрібкою солі.
  • Змішайте 10 г сухих дріжджів з 100 г цукру.
  • Об’єднайте суміші, поступово введіть в отриману масу 1 кг борошна, перемішайте і поставте відстоюватися на 40 хвилин.
  • Розріжте тісто на невеликі шматочки, з яких скрутіть пончики.

Будь-які вироби з такого тіста можна присмачувати ягідним джемом або варенням, але вони будуть дуже смачними і без добавок.

Основа для приготування млинців

Це найпростіший рецепт приготування легких дріжджових млинців на кефірі. В процесі приготуванні нам не знадобиться сода.

  • Півсклянки борошна змішайте з 2 ч. л. цукру, щіпкою солі і 1 ч. л. дріжджів.
  • Залийте суміш склянкою теплого кефіру.
  • Збийте все віночком, накрийте ємність рушником і залиште тісто «подихати» в теплі тридцять хвилин.
  • Збийте 2 яйця і додайте в тісто, всипте ще ¼ склянки борошна.
  • Повільно збивайте утворену масу і потроху додавайте ⅔ склянки гарячої води.
  • Дайте тісту настоятися ще двадцять хвилин, після чого додайте 2 ст. л. рослинного масла.

Здобне дріжджове тісто для булочок і ватрушок

Пишна здоба, звичайно, ворог фігурі. Але давайте забудемо про це, адже на нас чекають такі смачні здобні булочки!

  • Додаємо в ½ л підігрітого кефіру 40 г свіжих пресованих дріжджів або 10 г сухих. Гарненько перемішуємо.
  • Додаємо 200 г цукру, 1 ч. л. солі, вбиваємо 2 – 3 яйця.
  • Розтоплюємо 100 г вершкового масла, додаємо до суміші.
  • Просіваємо борошно, додаємо в тісто і збиваємо.
  • У якийсь момент працювати віночком стане складно, тоді продовжимо заміс вручну. Можна дістати тісто з тарілки, покласти на присипаний борошном стіл і вимішувати прямо на його поверхні.
  • Склад вийде трохи рідкуватим, але на цьому етапі важливо придушити в собі бажання додати ще трохи борошна. Після того, як тісто стане еластичним, замішуємо його ще п’ять хвилин, потім починаємо поступово вливати олію.
  • Готову основу поставте в тепле місце на півгодини. Підійде для цієї мети трохи підігріта, але вимкнений духовка.
Дивіться також:  Чіпси в мікрохвильовці – 8 рецептів, як зробити домашні чіпси

Тісто для піци на живих дріжджах

Хтось любить справжню італійську піцу на тоненькому хрусткому коржі. Але в більшості сімей все-таки віддають перевагу домашню піцу, пишну і високу.

  • 1 ст. л. цукру і 25 г сирих дріжджів розчиніть в 150 мл теплої води.
  • В інших 150 мл води розчиніть 10 г солі і 3 ст. л. оливкової олії.
  • У третю миску висипте 500 г борошна і вилийте в неї обидві маси з двох попередніх пунктів.
  • Перемішуйте складу, поки він не перестане бути липким.
  • Візьміть ємність побільше і змастіть її оливковою олією, якщо вирішили не додавати його раніше. Помістіть в неї тісто і дайте йому настоятися 1,5 год в теплому місці. Зручно для цих цілей нагріти духовку приблизно до 50 градусів, вимкнути і відправити в неї тісто для расстойки.

Більшість інгредієнтів, наприклад, кефір та воду, можна підігріти, щоб тісто добре піднялося.

Тісто для біляшів

Говорячи про беляшах, багато представляють незрозумілу продукцію, якою торгують у кіосках громадського харчування сумнівної репутації. Але домашні біляші – це щось неймовірно смачне! Записуйте рецепт кращого тесту для такої випічки.

  • Підігрійте ½ літра кефіру, перемішайте з яйцем.
  • Просійте 800 г борошна, розведіть 20 г сухих дріжджів, 50 г цукру.
  • Вимішуйте тісто з усіх інгредієнтів так, щоб воно було м’яким, але без зайвої рідини.
  • Розкачайте з отриманої заготовки коржі – це основа для біляшів.

Не економте на кількості борошна і обов’язково просеивайте її. При виборі цього інгредієнта для приготування повітряного дріжджового тіста звертайте увагу на її склад, а особливо, на кількість клейковини. Зміст цього компонента не повинно бути низькими, інакше ваше тісто ніколи не буде пишним.