Хрін на зиму – 7 дуже смачних рецептів зимових заготовок

Пельмені, холодець, заливна і смажена риба, а також практично всі м’ясні страви, задобренные заправкою з ядерного кореня, стануть набагато смачніше. Зберегти таку апетитну заправку на сніжне час року допоможуть рецепти хрону на зиму на будь-який смак: без добавок, з буряком, яблуками, лимонами, томатами і часником.

Класичний хрін на зиму без добавок

Заготівля хрону на зиму захід слезоточивое, але нагородою для господині стане апетитна заправка для більшості страв, яка, на додаток, благотворно впливає на імунні функції організму.

Для зимової консервації без яких-небудь добавок необхідно підготувати:

  • 1000 г кореневища хрону;
  • 200 мл води;
  • 150 мл 9% столового оцту;
  • 30 г цукрового піску;
  • 30 г кухонної солі.

Покроковий алгоритм заготовки:

  • Сильний корінці потрібно очистити і подрібнити. Впоратися з роботою по подрібненню допоможе дрібна терка, м’ясорубка або кухонний комбайн. Щоб коріння стали соковитіше і податливі в процесі подрібнення, їх слід замочити в холодній воді на 30-40 хвилин.
  • Зробити маринад, розпустивши сіль і цукор в рецептурному обсязі води, довести цей розчин до кипіння, потім обережно влити оцет, перемішати і прибрати з вогню. Отриману рідину повністю остудити.
  • Хреновую стружку перемішують з розсолом розсолом, розподілити заготовку за стерильною тарі невеликого обсягу, закрити кришками і визначити на подальше зберігання в холодильник.

Смачна заготівля з буряком

Хрін з буряком, приготований за даною рецептурою, виходить в міру гострим. Якщо є бажання приготувати закуску міцніше, можна просто віджати сік з коренеплоду і розмішати його з іншими компонентами заправки.

Для яскравого пікантного соусу потрібно:

  • 100 г хрону (корінь);
  • 250 г відвареного буряка;
  • 90 мл води;
  • 40 мл оцту;
  • 10 г цукру;
  • 2,5 г солі.

Послідовність процесів:

  • Воду, оцет, сіль і цукор закип’ятити, а потім дати розсолу можливість охолонути до кімнатної температури.
  • Завчасно витриманий в холодній воді хрін чистимо і перебиваємо з допомогою блендера. У такий же спосіб подрібнюємо і варений буряк.
  • З’єднати всі компоненти заготовки, перемішати. Якщо є бажання досягти максимально гомогенної суміші, можна повторно пропустити через блендер.
  • Після цього залишається тільки розфасувати хрін з знезараженій тарі, закрити щільно кришкою і відправити на зберігання до зими.
Дивіться також:  Мариновані шампіньйони – 7 рецептів приготування на зиму

Як приготувати без стерилізації

Найпопулярнішим способом заготівлі цього пікантного кореня є його консервація без стерилізації, що допомагає максимально зберегти користь продукту. В якості речовини, що забезпечує тривалу схоронність продукту, зазвичай використовують оцет, але можна взяти і лимонну кислоту.

Для такої технології набір інгредієнтів буде наступним:

  • 1000 г кореня хрону;
  • 60 г солі;
  • 90 г цукру;
  • 20 г лимонної кислоти;
  • 500 мл води.

Спосіб консервування:

  • Хрін подрібнити будь до стану пюре будь-яким підручним гаджетом, змішати отриману кашку з цукром і сіллю.
  • Воду закип’ятити, а заготівлю розкласти по стерильним півлітрових баночках, покласти зверху по чайній ложці лимонної кислоти в кожну ємність.
  • Залити банки варом, закатати кришками і не чіпати до повного охолодження, перевернувши їх догори дном і обгорнувши теплою ковдрою.

Чортівня на зиму

Справжня традиційна чортівня готується без варіння, але термін зберігання її не довгий, продовжити його допоможе рослинне масло, налите поверх заготовки. Тоді чортівня буде свіжою протягом всієї зими.

Пропорції овочів для заготівлі на зиму:

  • 500 г стиглих помідорів з м’ясистою м’якоттю;
  • 150 г очищеного кореня хрону;
  • 50 г часточок часнику;
  • сіль і рослинне масло.

Етапи приготування:

  • Помідори вимити, розрізати на часточки і перекрутити через м’ясорубку з дрібної гратами разом з шкіркою і насінням. З часникових зубчиків зняти лушпиння і пропустити через прес або тертку з самими маленькими отворами.
  • З ядерного кореня акуратно зняти щільну шкірку, вона більш темного кольору, і подрібнити за допомогою ручної м’ясорубки. Щоб перемелюючи хрін не заливатися сльозами, на м’ясорубку потрібно надіти пакет, в який буде надходити подрібнений корінь.
  • Змішати всі компоненти закуски, посолити, а потім розподілити по сухим стерильним банкам. Зверху в кожну банку налити рослинне масло, шаром в 1 см і закрити стерильними кришками. Подальшу збереження консервації забезпечити знаходження в прохолодному місці.
Дивіться також:  Солянка з капусти з грибами на зиму – 7 рецептів

Готуємо з лимоном

Хрін з лимоном можна зустріти в народній медицині, як засіб від застуди, ну а в кулінарії це смачна закуска, яка ідеально підходить до рибних страв. Ті, хто не любить яскраво виражений смак сильного кореня, можуть хрін змішати зі сметаною, отримавши в результаті дуже смачний соус.

До складу закуски входять:

  • 1500 г подрібненого кореня хрону;
  • 90 г цукру;
  • 30 г солі;
  • 1 лимон;
  • кипляча вода.

Як приготувати хрін з лимоном:

  • За допомогою м’ясорубки або дрібної терки хрін подрібнити, змішати його з цукром і сіллю, отриману кашку розкласти по невеликим стерильним скляним баночках.
  • Лимон вимити, витерти насухо рушником і нарізати разом зі шкіркою на тонкі кружечки. В кожну баночку з хріном зверху покласти по лимонному скибочці.
  • Закип’ятити воду і залити її хрін в підготовлених баночках. Далі простерилізувати закуску в каструлі з киплячою водою протягом 5-10 хвилин і закатати кришками.

Дуже смачний рецепт з яблуками

Надзвичайно апетитним виходить соус з хрону на основі яблук. Відрегулювати гостроту заправки можна збільшуючи або зменшуючи питому вагу хріну і часнику згідно перевагам. Яблука для заготівлі неодмінно треба брати кислих сортів, з ними смак соусу буде більш пікантним.

Перелік необхідних інгредієнтів:

  • 500 г яблук;
  • 50 г кореня хрону;
  • 50 г часнику;
  • 5 мл оцту;
  • сіль і цукор за смаком.

Хід роботи:

  • Яблука розрізати на часточки, вирізати насіннєві коробочки і запекти в мікрохвильовій печі на максимальній потужності три хвилини. Потім акуратно зняти з них шкірку і пережити в миску.
  • Пекучі інгредієнти (часник і хрін) пропустити через дрібну тертку. Додати подрібнені компоненти до печених яблук. Після цього пюрировать масу заглибним блендером. Результатом має стати густий однорідний соус.
  • Заготівлю підсолити, підсолодити за смаком, влити оцет і розкласти в стерильні баночки зі скла з щільно закриваються кришками. Умови зберігання: холодильник або інше прохолодне місце.
Дивіться також:  Як солити гриби – 7 правильних рецептів

Для заготовок з ядерного кореня на зиму ідеально підійдуть невеликі баночки обсягом не більше 200 мл, наприклад, з-під дитячого харчування.

Консервований хрін з часником і помідорами

У цій сибірської приправи існуємо безліч назв говорять самих за себе: «Горлодер», «Кобра», «Вогник» або «Хренодер». Склад інгредієнтів завжди ідентичний, можуть лише відрізнятися пропорції.

У класичному варіанті заготовки вони такі:

  • 3000 г помідорів (можна взяти зелені або стиглі);
  • 250 г хрону;
  • 250 г часнику.

Черговість дій:

  • Помідори розрізати на четвертинки, вирізати місце прикріплення плодоніжки і вибрати акуратно ложкою насіння. З зубків часнику зняти лушпиння, великі – розрізати навпіл. Вимочений в крижаній воді корінь очистити і нарізати на дрібні шматочки.
  • Всі складові закуски перетворити в кашку допомогою м’ясорубки, розподілити по прожареним в духовці банкам і закрити, уживаними кілька хвилин в окропі, пластиковими кришками. Зберігати таку закуску виключно на полиці холодильника.